Hebrew Translations

העדות של טים לופז - בעל בית המרקחת ממנו הזמין מוריי פרופופול




טים לופז הוא הבעלים של בית המרקחת Applied Pharmacy הנמצא בלאס וגאס. בית המרקחת הזה מתמחה בהכנת תרכובות של תרופות על בסיס בקשת הרופאים (כלומר לא כפי שהם מגיעות בדרך כלל מבית החרושת).

2jfzvbq.jpg


בנובמבר 2008 הוא קיבלת טלפון ממוריי שאמר לו שיש לו פציינט עם ויטיליגו שצריך את המשחה בנוקווין (benoquine). לופז אמר לו שהוא צריך לבדוק אם יש לו את החומרים מהם ניתן להכין את המשחה. כל זה היה בזמן שהוא עבר משרד והוא איבד את המספר של מוריי ולא חזר אליו.

במרץ 2009 לופז קיבל שיחת טלפון נוספת ממוריי והוא שאל בה מדוע הוא לא חזר אליו. לופז הסביר את כל הנושא שאיבד את מספר הטלפון שלו במהלך מעבר המשרד. הוא הבטיח לחזור אליו. לופז בדק מהם המרכיבים לייצור המשחה ומוריי שאלה באיזה חוזק הוא יוכל לעשות אותה. לופז אמר שהוא יוכל לעשות אותה בחוזק הרגיל 20%. הוא אמר למוריי שהם יכולים להכין 40 שפופרות שבכל אחת יהיו 30 גרם של המשחה. מוריי הזמין את זה. הוא סיפר ללופז שיש לו הרבה לקוחות אפרו אמריקניים שסובלים מויטיליגו והוא לוקח את המשחה הזאת כדי לבדוק אם היא מתאימה להם. הוא אמר לו שיש לו מספר מרפאות ושהוא גם ישתמש בקרם בחו"ל. הוא אסף את המשלוח בעצמו ושילם 1,200 דולר.

לופז בדק את הפרטים על מוריי ופרטים על המרפאה שלו בלאס וגאס. מוריי נתן ללופז את מספר ה-DEA שלו (רישום בסוכנות האמריקנית לבקרה של סמים בפיקוח – כלומר בדק שיש לו רשות בתור רופא להזמין את הדברים שהוא מזמין). בנוסף מוריי נתן לו את מספר הרישיון הרפואי שלו. לופז ווידא שכל אלה תקינים ושלמוריי אין הגבלה על התרופות שמותר לו לרכוש.

לופז מסביר שמכיוון שמוריי ביקש את הקרם כ"ניסיון עבור מטופליו" הוא ידע שהם יקבלו את המשחה תחת השגחה רפואית ולכן לא היה צריך לדעת את שמות המטופלים שייקחו את המשחה. הוא אומר שבדרך כלל הוא כן צריך לדעת את שם הפציינט שישתמש בתרופה – כאשר ידוע שהוא ישתמש בה בבית. כאשר מוריי בא לקחת את הקרם הוא שאל אם ניתן יהיה לשלוח הזמנות למשרד שלו. לופז אמר שכן וביקש ממנו כרטיס אשראי בשביל ההזמנות הבאות.

ב-3 באפריל 2009 מוריי התקשר ללופז ואמר שהוא מרוצה מהקרם. הוא שאל אם בית המרקחת יכול להזמין דברים נוספים עבורו. הוא ביקש ממנו שיבדוק לגבי המחיר והזמינות של עירויים של תמיסות מלח ושל פרופופול. לופז מעיד שלא מכר בבית המרקחת שלו פרופופול עד שמוריי ביקש ממנו להזמין את זה. מוריי רצה פרופופול בגדלים של – 100 מיליליטר ו-20 מיליליטר. מוריי הזמין פרופופול ב-6 באפריל. ההזמנה היתה עבור 10 בקבוקים של 100 מיליליטר ו-25 בקבוקים של 20 מיליליטר. המשלוח הראשון נשלח למשרד של מוריי בלאס וגאס. הוא לקח ממנו כמה בקבוקים וביקש שישלחו את השאר למשרד שלו בלוס אנג'לס. בנוסף במשלוח הזה היה גם 40 שפופרות של קרם ו-9 עירויים של תמיסת מלח.

השליח הביא את זה למשרד של מוריי ומוריי הוציא מספר בקבוקים משם וביקש שישלחו את השאר למשרד שלו בלוס אנג'לס. הוא נתן את הכתובת של החברה שלו בסנטה מוניקה (ניקול אלוורז). בהזמנה הזו היו 35 בקבוקונים של פרופופול. "האם וידאת עם מוריי שהפריטים שביקש לשלוח ללוס אנג'לס יהיו תחת פיקוחו ושהם נשלחים למרפאה"? – כן אומר לופז.

ב-28 באפריל הוא הזמין עוד פרופופול – 65 בקבוקים סך הכל: 40 בקבוקים של 100 מיליליטר ו-25 בקבוקים של 20 מיליליטר. ב-30 באפריל מוריי שאל על הזמינות של לורזופם ומידזולם – בצורה ניתנת להזרקה. לופז מסביר שלורזופם זמין גם כגלולה לבליעה. מוריי הזמין ממנו 10 בקבוקונים של 10 מיליליטר של לורזופם ו-20 בקבוקונים של 2 מיליליטר של מידזולם.

בשבועיים הראשונים של חודש מאי מוריי דיבר עם לופז על המשחה בנוקווין וביקש שתהיה פחות שומנית. הוא גם ביקש ממנו אם אפשר לארוז אותה בצורה אחרת. הוא גם ביקש פורמולות אנרגיה – לא תרופות מרשם – מוצרים טבעיים. הוא ביקש את זה למטרות של השגת ערות ואנרגיה. לופז אמר שהוא יבדוק. מוריי גם סיפר ללופז שהפציינטים שלו התלוננו על כאב במקום של ההזרקה. הוא ביקש משהו להרדמה מקומית שיכלול רק לידוקאין (חומר המשמש להרדמה מקומית ולהקלת כאבים). לופז יצר תערובת שהיה בה2% של לידוקאין. את הקרם הזה מורחים על העור לפני שמזריקים משהו.

ב-12 במאי מוריי הזמין 40 בקבוקונים של 100 מיליליטר פרופופול ו-25 בקבוקונים של 20 מיליליטר פרופופופול.בנוסף הוא הזמין 20 בקבוקונים של 2 מיליליטר מידזולם ו-10 בקבוקונים של 0.5 מיליליטר פלומאזניל (תרופה שסותרת את השפעת תרופות מסוג בנזודיאזפינים – כמו לורזופם, מידזולם ודיאזפם). עוד הוא הזמין במשלוח הזה גם את קרם הלידוקאין -30 גרם.

ב-14 במאי לופז דיבר עם מוריי לגבי קרם הלידוקאין. מוריי אמר שהוא לא מקבל את התגובה הרצויה בשימוש בקרם בריכוז של 2% ורצה להעלות את המינון ל-4%. הוא שאל שוב לגבי הפורמולה שביקש לאנרגיה. לופז הציע לו מספר דברים ואמר שיעשה מחקר נוסף. הוא גם אמר לו שישנה משהו בקרם בנוקווין (לויטיליגו) וישלח לו 3 דוגמות מזה כדי שיחליט איזה מהם הוא מעדיף. מוריי שאל לגבי קרם נוסף לטיפול בוויטליגו – הידרוקווין (Hydroquinone). באותו שבוע לופז היה בלוס אנג'לס והציע שבמקום שישלח לו את הדברים בדואר יביא אותם בעצמו לקליניקה של מוריי בלוס אנג'לס. מוריי אמר שאין בכך צורך ושהוא יכול לשלוח את הדברים כרגיל. בהזמנה של ה-14 במאי היה קרם לידוקאין בריכוז של 4%.

בראשון ביוני מוריי דיבר שוב עם לופז על פורמולות אנרגיה. הוא ביקש ממנו שישלח לו כמה דוגמאות כדי שיכול לנסות אותן. לופז שלח את זה בהזמנה של ה-10 ביוני. מלבד זאת בהזמנה של ה-10 ביוני היו: 25 בקבוקונים של 30 מיליליטר של לידוקאין, 40 בקבוקונים של 100 מיליליטר פרופופול, 50 בקבוקונים של 20 מיליליטר פרופופול, קרם נוסף לטיפול בוויטליגו (הידרוקווין) – 20 שפופרות שבכל אחת 60 גרם, 20 שפופרות של בנוקווין 60 גרם קרם בכל אחד.

בהזמנה של ה-15 ליוני היו: 10 בקבוקונים של 10 מיליליטר לורזופם, 20 בקבוקונים של 2 מיליליטר מידזולם, 12 שקיות עירויי 100 מילילטר תמיסת מלח. מוריי גם אמר בהזדמנות זו ללופז שהוא מרוצה מהפורמולה שהוא נתן לו לאנרגיה. מוריי לא אמר ללופז שהוא הרופא של מייקל. הוא לא הזכיר את שמו של אף מטופל.

ב-23-24 ליוני לופז דיבר עם מוריי בטלפון. היה רעש רקע חזק ולופז לא הבין מה מוריי אומר. לופז אמר שהוא שיתקשר שוב אך לא התקשר. ב-25 ליוני הוא שמע שמייקל מת.

סגנית התובע המחוזי, דבורה ברזיל שואלת לגבי המספר הכולל. סך הכל היו 255 בקבוקי פרופופול, 20 בקבוקוני לורזופם ו-60 בקבוקוני מידזולם.

התביעה סיימה לחקור את לופז ועכשיו ההגנה חוקרת אותו

עורך הדין של מוריי, גורג'יאן שואל אם כאשר הוא הכניס את מספר ה-DEA של מוריי למערכת קיבל סימון שיש חומרים שאסור לו להזמין. לופז אומר שלא. הוא מבהיר עמו שבנוקווין זה לא חומר שמוגדר בפיקוח ושגם פרופופול לא מוגדר כך. (חומר בפיקוח- controlled substance זה חומר שייצורו, מכירתו והשימוש בו מפוקח על ידי הממשלה. יש תרופות רבות וחומרים אחרים שמוגדרים כך).

גורג'יאן שואל אם יש חוק או תקנה לפיה עליו (על טים לופז) לשלוח מוצרים שהוזמנו רק למרפאות או בתי חולים. לופז אומר שלא ידוע לו על תקנה שכזו. הוא מנסה לשאול אותו מה השליח שלו סיפר על מוריי – דברים טובים. אך התביעה מתנגדת וההתנגדות מתקבלת.

הוא שואל אם התרופות הוזמנו לשימוש במשרד האם יש צורך למסור לבית המרקחת את שמות הפציינטים שיקבלו את התרופות הללו. לופז מסכים ואומר שהוא לא היה צריך לדעת את שמות הפציינטים במקרה כזה.

עוד שאלה של התביעה

היא שואלת בנוגע לסודיות. אם רופא ימסור לו את הזהות של פציינט עליו לשמור זאת בסוד. לופז מסכים.

 
????? ?? ???? ???????

2i6crxl.jpg


??? ????? ????? ?????? ?????? ??????? ??????. ??? ????? ?? ?????? ??????? ??????? ?? ??? 10 ????. ??? ????? ??? ??? ??????? ?? ??????? ???? ????? ?????. ???????? ??? ?? ???????? ?????? ?? ????? ???? ???? ???? ???? ?????????? ??? ??? ??? ???? ?? ??????? ?? ?????. ?????? ?? ????? ?? ????? ???? ?? ????? ??????? ???? ?????? 2006.

??????? ????? ??? ????? ?????? ????? ???? ?-16.12.2008 ????? ??? ?? ????? ??? ?? 14.4.2009. ???? ?????? ???? ??? ????? ????? ??? ????????? ???? ??????? ??? ????? ???? ???? ??????. ?-25.3.2009 ????? ???? ??????? ????????? ???? ???? ??????? ?? ????? ?????? ???? ???? ???? ???? ???? ?????? ?? ????.

?-13.4.2009 ????????? ????? ???? ????? ?? ????? ???? ?????? ?????? ????? ???? ???'?? ?? ??????? ?? ?????? ??? ??? ???? ????? ???????. ??? ????? ?? ??????? ??-14.4.2009 ??? ??????? ?????? ????? ???? ?? ????? ??? ????? (????? ???), ????? ?????? ??? ?? ??? ????? ????? ???, ?????? ?? ????????, ????? ?????, ??? ?????? ?? ???????? (iv catheters), ??????, ??????, ???? ????????????, ???? ?????? ?????? EKG, ???? ?? ????? ????? ?????? ????????, ????? ????? ?? ????? ??? ?????? ??????.

?-16.4.2009 ??? ????? 25 ??????? ?? ???????? ?????? 1%. ?-21.4.2009 ??? ????? ????? ?????? ????? ??? ??, ????? ??????? ?????? ??????????. ?-25.4.2009 ????? ????? ????? ?????????. ?-12.5.2009 ??? ????? ??? ???????? ???????? ?????? ?? 1%, ??? ?????? ?? ?????, ?????? ?????? ??? ?? ?? ?????, ??? ??????, ?????? ??? ??? ?? ?? ???????. ??????? ????? ?????? ????? ??? ??? ???? ????? ?????? ?????? ?????? ????. ????? ????? ??????? ?????? ?? ?????? ?????? ?????, ??????? ?? ????? ??? ?????? ?????? ?? ?????. ?-19.5.2009 ????? ????? ??? ?????? ??????? ???????, ????? ?????? ??? ?? ?? ?????, ???? ?????? ???, ?????? ??????? ?????? ??? ?????? ?????? ???. ?-1.6.2009 ????? ????? ????? ?????? ????? (ambu-bag) ????? ?????? ???? ?????.

?-25.6.2009 ??? ????? ?? ????????? ???? ????? ?????? ???. ????????? ????? ???? ???? ???????? ???? ??? ???? ?? ???????? ????. ?-22.6.2009 ????? ????? ????? ?????? ??? ????? ???? ???????. ?-26.6.2009 ??? ????? ?? ????????? ??? ?????? ?? ?????? ???????.

????? ???? ?????

??????? ?????? ?????? ?? ????? global cardiovascular ???? ????? ?? ????? ?? ??? ?????? ?-2006.

??? ?????? ??? ?? ???? ???? ???? ????? ??? ?????? ???????? ?? ?????? ???? ??????. ??? ????? ??????? ?????? ??-20.7.2007 ????? ????? ????? ???? ?????? ??? ?? ???? ????? ?-24 ?????? 2009.

??? ????? ?? ????? ??-25 ?????? ??-12 ???? ????? ????? ???? ????? ?? ???????.
 
העדות של אליסה פליק - עובדת במשרד הפתולוג בלוס אנג'לס

143dxzp.jpg
הוא מועסקת במשרד הפתולוג (חוקר מקרי מוות) בלוס אנג'לס כבר 8 שנים. היא הגיעה לבית החולים UCLA כדי לבדוק את מייקל והנסיבות של מותו ב-25.6 ב-17:20. היא בדקה ותיעדה את מצבו בחדר פרטי בבית החולים. היא צילמה את התמונה של מייקל במיטת בית החולים. היא מפרטת שהיו תמונות נוספות שצולמו אך שזאת הראשונה. היא אומרת שבתחילה לא היה גורם מוות ברור.

היא לקחה ממייקל דגימות דם והעבירה אותם לבדיקה במשרד הפתולוג – בדיקה של חומרים רעילים. בנוסף באותו היום היא הגיעה לבית של מייקל ב-19:10. היא מצאה בחדר בו מייקל מת בקבוק של 20 מיליליטר פרופופול על הרצפה ליד הצד השמאלי של המיטה. הוא נמצא מתחת לשולחן שהיה ליד שידה שהיתה ליד המיטה של מייקל.

255020l.jpg


פליק מתבקשת לזהות את הדברים שמצאה בחדרה השינה:
-בקבוק פרופופול עם כמה טיפות של נוזל. היא מאשרת שזה אכן הבקבוק שמצאה.
- בקבוק ריק של פלומנזיל (חומר הסותר את ההשפעה של תרופות כגון לורזופם) – נמצא ליד בקבוק פרופופול. פליק מאשרת שזה אכן מה שמצאה.
- בקבוקי תרופות: דיאזפם, לורזופם, פלומקס. פליקס מאשרת שזה מה שמצאה. בקבוק הדיאזפם נרשם למייקל על ידי מוריי ב-20.6. בכל טבלייה יש 10 מיליגרם של דיאזפם (סם הרגעה וגם להרגעת שרירים – מאותה משפחה של לורזופם). הפלומקס (במקרים של פרוסטטה מוגדלת) נרשם למייקל בידי מוריי ב-23.6. הלורזופם נרשם על ידי מוריי ב-28.4.2009. בכל טבלייה יש 2 מיליגרם. פליק מאשרת שזה אכן דברים שמצאה בחדר.

2e4f2op.jpg


תרופות מרשם נוספות נמצאו במדף תחתון של שולחן. שם היה: טרזדון (נגד דיכאון), פלומזפם ועוד משהו.

בנוסף נמצאו:
- טיזאנדין (Tizanadine תרופה להרגעת שרירים): המרשם רשום על שמו של עומר ארנולד. הרופא שרשם הוא ארנולד קליין והתרופה נרשמה ב-7.6.2009.
- פלומזפם (flomazepam). המרשם רשום על שם מיק ג'קסון. בכל טבלייה יש מיליגרם אחד. הרופא הרושם הוא ד"ר אלן מצגר והתרופה נרשמה ב-18.4.2009
- טרזדון (trazadone נגד דיכאון). נרשם למיק ג'קסון. בכל טבלייה יש 50 מיליגרם, נרשם על ידי אלן מצגר ב-18.4.2009.
- טמזפם (temazapam תרופה לטיפול בהפרעות שינה. בדרך כלל נותנים אותה לטווח קצר). התרופה נרשמה למייקל על ידי מוריי בתאריך 22.12.2008.
- הידרוקווינון (hydroquinone משחה – נראה לי לטיפול בווטיליגו). על המשחה יש את השם של בית המרקחת ממנו הזמין מוריי Applie Pharmacy
- בנוקווין (benoquin משחה לטיפול בויטיליגו). על המשחה יש את השם של בית המרקחת ממנו הזמין מוריי Applie Pharmacy
- לידוקאין בריכוז של 4% (lidocaine משחה להרדמה מקומית). על המשחה יש את השם של בית המרקחת ממנו הזמין מוריי Applie Pharmacy וכן את שמו של מוריי.

פליק מאשרת שכל מה שמוזכר למעלה נמצא על השידה בחדר שבו מייקל מת. בנוסף על הרצפה נמצא מכשיר ידני להנשמה (ambu bag), מכלי חמצן – אחד מהם על משהו עם גלגלים. בנוסף על השידה ליד המיטה נמצא גם ציוד למתן עירוי, כפפות לייטקס, ומזרקים ללא המחט שלהם. מתחת למכשיר הידני להנשמה היה חלק של עירוי. היא גם מצאה בקבוק של אספירין וציוד רפואי נוסף כמו מחטים. בחדר היה גם כיסא מעץ ועליו מכל שבו היה שתן ולידו היו כל מיני פדים רפואיים. היא עזבה את הבית של מייקל ב-20:20 וחזרה ב-29.6 כדי לחפש אחר ראיות נוספות.

mkxbfl.jpg



9gapms.jpg


היא מספרת שיש ארון גדול סמוך לחדר בו מייקל מת. בתוכו היא מצאה כמה תיקים: תיק קטן ושחור, תיק כחול ותיק בצבע כחול בהיר. בנוסף היה שם גם קופסה של כפפות ושפופרות של משחה כלשהי.

בתוך התיק השחור היה מכשיר למדידת לחץ דם של חברת starline box. בנוסף בתוך התיק הזה היו 3 בקבוקי לידוקאין – 2 מהם היו כמעט ריקים לחלוטין, 1 מהם היה חצי מלא.

בתיק הכחול היתה שקית , מד דופק, שקית עירוי של תמיסת מלח שנחתכה ובתוכה היה בקבוק 100 מיליליטר של פרופופול. היא הוציאה את בקבוק הפרופופול משקית העירוי וצילמה אותם. בנוסף היו בו 10 בקבוקונים של לורזופם. עוד היה בו שני בקבוקים של 10 מיליליטר מידזולם (סם הרדמה – נגד התקפים). בנוסף נמצא בו תחבשות סטרילית קטנה שהיה עליה דם. מד הדופק היה בתוך שקית פלסטיק. עוד נמצא בתיק הזה שקית לאיסוף שתן, תחבושות למיניהן, ציוד למתן עירוי, מזרקים חד פעמיים ומחטים.

בתיק בצבע כחול בהיר (תיק לציוד של תינוקות) נמצא – 2 בקבוקי 100 מיליליטר של פרופופול. הם היו מלאים. 7 בקבוקי 20 מיליליטר של פרופופול. שלושה מהם היו פתוחים והיה בהם נוזל בכמויות שונות. בקבוק לידוקאין לא פתוח, 2 בקבוקוני לידוקאין פתוחים. 3 בקבוקונים של 10 מיליליטר מידזולם – 2 מהם לא היו פתוחים. 4 בקבוקים של פלומנזיל 5 מיליליטר, 2 בקבוקים של לורזופם – 1 היה סגור, 1 היה חצי מלא. עוד נמצא בקבוק אחד שהיה רשום עליו שם בית המרקחת ממנו מוריי הזמין והיה שם אפדרין, אספירין וקפאין. עוד נמצא טיפות עיניים, ציוד לעירויי כולל מזרקים, חסם עורקים כחול, כרטיסי הביקור של מוריי.

ליד התיקים היא מצאה 19 שפופרות של משחת בנוקווין . בנוסף ב-29.6 היא לקחה שקית של תמיסת מלח שראתה ב-25 וכן ציוד למתן עירויי. סגן התובע המחוזי, דיוויד וולגרין מניח את כל הדברים האלה על השולחן כדי שהמושבעים יוכלו לראות.

2jd5p2q.jpg


פליק ממשיכה להעיד ואומרת שב-1 ליולי 2009 היא שלחה זימון בו ביקשה את התיקים הרפואיים של מייקל. הזימון נשלח לאדוארד צ'רנוף, עורך הדין של מוריי.
24zzz84.jpg


14wwuo2.jpg


nlpnc4.jpg

 
העדות של סטפן מרקס

MICHAEL-JACKSON-DOCTOR-TRIAL.jpg
הוא עובד במשרד התובע המחוזי במעבדה שעוסקת באסיפת ראיות ממחשבים. ביוני 2009 הוא הועסק שם 5.5 שנים. הוא מכיר את מכשיר הטלפון IPHONE ומסביר שזה כמו מחשב נייד. הוא מסביר שהוא ניתח את התוכן של ה- IPHONE של מוריי.

הוא ביצע בדיקה שלו ב-28.7.2009. הוא מצא שב-7:03 ב25.6 מוריי הסתכל על המכשיר שלו לקבלת מידע וכן ב-9:45 באותו היום – כלומר מנתוני הטלפון זה מה שעולה. המידע שבטלפון גם מראה שב-25.6 קונסוואלו נאג (העובדת במרפאה של מוריי בלאס וגאס) שלחה לו אימיילים לפאלפון. הוא הצליח להשיג את המידע שהיה באימיילים האלה.

ב-17:33 ב-24.6 נשלח מייל מקונסוואלו למוריי. הנושא של המייל היה – הערות על התקדמותו של עומר ארנולד. בגוף של המייל היה כתוב: 'הנה המידע על ההתקדמות שלו. בבקשה תגיד לי אם אתה יכול לפתוח את זה". במייל היה קבצים מקושרים. הקבצים הם מסמכים שבהם יש תאריכים וכל מיני הערות לידם. 19.11.08 – אינסומניה, חרדה. 12.08 , 3.07. בנוסף מצורפים למייל הזה תיק רפואי של עומר ארנולד עם כל מיני הערות בכתב יד ובהם כתוב – רופא מטפל- קונראד מוריי ועל מה התלונן המטופל.

המייל הבא מקונסוואלו למוריי נשלח ב-24.6 ב- 17:34. הנושא שלו הוא: עומר ארנולד- D2 – אקו. יש שם דוח מ-17.1.07 דוח נוסף מתאריך 26.3.07 דוח שקוראים לו אקוקרדיוגרף (בדיקת הלב באמצעות אולטראסאונד) מתאריך 17.1.07. הכותרת של המייל הבא היא: MRI פול פוראנס. שם כתוב שלקונסוואלו יש תוצאות ה-MRI של פוראנס. המייל הבא גם עוסק בבדיקת MRI שהיתה ב-13.11.07. הכותרת של המייל הבא היא עומר ארנולד מעקב אחרי תרופות. זה התקבל ב-17:38 ב-24.6.

ב-25.6 מוריי קיבל מייל לאייפון שלו ב-5:54 בבוקר. לפי הנתונים שמרקס בדק עולה שהמייל הזה נקרא. הוא היה מבוב טיילור. מתחיל ב- "היי קונראד". במייל יש מספר טלפון של לונדון וכן כתובת רחוב לונדונית. בגוף המייל יש התייחסות למצב בריאות, דיווחים של התקשורת על האמן ונושאים של ביטוח בריאות למייקל.

מהאייפון של מוריי עולה שהוא השיב לבוב טיילור ב-25.6 ב-11:17 בבוקר. הוא כתב: "בוב היקר, קיבלתי את המייל שלך. דיברתי עם מר. ג'קסון וביקשתי ממנו שישחרר את התיקים הרפואיים שלו כדי שתוכל להשיג ביטוח למופע. אך בקשתי נדחתה. לכן אני מבקש ש-AEG תדבר עם מר ג'קסון מדוע יש צורך בתיקים הרפואיים בגלל שהוא תחת הרושם שהוא כבר מבוטח. בכל הנוגע להצהרות שמפורסמות בתקשורת, ככל הידוע לי הן מופרכות. קונראד מוריי".

בנוסף באייפון של מוריי היתה הודעה קולית מפרנק דיליאו שהושארה ב-20.6.2009. התביעה משמיעה את ההודעה הקולית. נאמר בה: "ד"ר מוריי זה פרנק דיליאו – המנהל של מייקל. אני הבחור הנמוך בלי השער. אני בטוח שאתה יודע שלמייקל היה התקף אתמול (הם כתבו episode אפשר לתרגם גם כתקרית). הוא חולה ואני חושב שאתה צריך לעשות לו בדיקת דם. אנחנו צריכים לראות מה הוא עושה".

מרקס אומר שיש אפליקציה באייפון של מוריי שנקראת ITALK – זו אפליקציית הקלטה . יש הקלטה מה-10.5.09 בשעה 9:05 בבוקר. סגן התובע המחוזי, וולגרין, משמיע את ההקלטה בה מייקל נשמע תחת השפעה של משהו חזק. זו הקלטה של 4 דקות.

[video=youtube;wT_p13cRfNs]http://www.youtube.com/watch?v=wT_p13cRfNs&feature=player_embedded[/video]

תמלול ההקלטה:

"מייקל- אלביס לא עשה זאת, הביטלס לא עשו זאת. אנחנו צריכים להיות מדהימים. כשאנשים יעזבו את המופע הזה, כשהם יעזבו את המופע שלי. אני רוצה שהם יגידו 'לא ראיתי שום דבר כזה בחיי. תלכו- תלכו. לא ראיתי שום דבר כזה אי פעם. תלכו- זה מדהים. הוא האמן הכי גדול בעולם. אני לוקח את הכסף, מיליון ילדים. בית חולים לילדים. הכי גדול בעולם. בית החולים לילדים של מייקל ג'קסון. יהיה בו אולם קולנוע, חדר משחקים. ילדים מדוכאים בבתי החולים אין חדרי משחקים ואולמות קולנוע. הם חולים בגלל שהם מדוכאים. המוח שלהם מדכא אותם. אני רוצה לתת להם את זה. איכפת לי מהם. הם מלאכים. אלוהים רוצה שאעשה זאת. אלוהים רוצים שאעשה זאת. אני הולך לעשות את זה קונראד.

מוריי: אני יודע שתעשה זאת.

מייקל: אין להם תקווה. אין יותר תקווה. זה הדור הבא שהולך להציל את כדור הארץ שלנו. נדבר על זה. ארצות הברית, אירופה, פראג. התינוקות שלי. הם מסתובבים ללא אמא. הן יולדות אותן ועוזבות – קלון פסיכולוגי. הם פונים אלי- בבקשה תקח אותי איתך.

מוריי – ממלמל כאות להנהון.

מייקל: אני רוצה לעשות את זה עבורם.

מוריי – ממלמל כאות להנהון.

מייקל: אני אעשה את זה עבורם. זה משהו שייזכר יותר מההופעות שלי. ההופעות יהיו כדי לעזור לילדים שלי זה תמיד יהיה החלום שלי. אני אוהב אותם. אני אוהב אותם בגלל שלי לא היתה ילדות. לא היתה לי ילדות. אני מרגיש את הכאב שלהם. אני מרגיש את הפגיעה שלהם. אני יכול להתמודד עם זה. רפא את העולם, אנחנו העולם, האם תהיה שם, הילדים האבודים (שמות של שירים). אלו שירים שכתבתי בגלל הכאב הזה. אתה יודע שכואב לי.

שקט

מוריי – אתה בסדר?

שקט

מייקל- אני ישן".

סוף הקלטה.

חקירה של ההגנה

מרקס מעיד שההקלטה בוצעה ב-10.5.2009 – יום ראשון. הוא אומר שהאימייל על הביטוח מוען גם לאנשים נוספים ביניהם גם אנשים בשמות: ג'ון, פול וטים. באייפון שלו גם מופיע רצף של אימיילים שהיה קשור לכך – כלומר מראה את רצף האימיילים שהתקבלו תחת הנושא. הוא אומר שהוא מזהה אימייל מג'סטין ברנס לאיאן פרנס ב-22.6.09 בו דיברו על המצב הרפואי של מייקל. היה לכך מייל חוזר ב-24.6.09 בו דובר על ביטוח ודרישות בריאותיות. הוא מציין שיש אימייל מפול גונגוור ב-24.6 שגם נשלח למורי ולרנדי פיליפס וכו'. האימייל הזה עוסק בפגישה שהיתה אצל מייקל. יש גם אימייל מבוב טיילור לפול גונגוור שמצוין בו שיש דאגה לגבי הביטוח של מייקל. יש גם מייל מבוב טיילור ב-25.6 בשעה 13:54.

עוד שאלה מהתביעה

מרקס מעיד שכדי להשתמש באפליקציה ITALK צריך לפתוח אותה באופן ידני. עוד הוא אומר שברצף האימיילים מובעת דאגה לגבי השגה של תיקים רפואיים של 5 השנים האחרונות.
 
המשך העדות של אליסה פליק

2ewihxv.jpg

חקירה בידי התביעה

וולגרין שואל את פליק לגבי משהו שתיארה בדוח שלה כ"מזרק שבור". היא אומרת שלא היתה צריכה לתאר את זה כך ושלא תיארה את זה נכון. היא הניחה שחלקים שמצאה היו שייכים למזרק אחד ואחר כך הבינה שזו טעות מכיוון שהיו להם קצוות שונים (אחד היה מרובע והשני עגול)- כלומר הם לא מתאימים יחד ולא שייכים לאותו מזרק. טבעית אצבע של פליק נמצאה על המזרק. היא לא יודעת להגיד מתי זה קרה. היא אומרת שייתכן שזה היה כאשר הזיזה שולחנות כדי לצלם תמונות. תוך כדי זה היא הזיזה דברים וייתכן שכך הגיעה טביעת האצבע שלה לשם.

2exrjo5.jpg


hwdgea.jpg


פליק מעידה שהיא שלחה למוריי זימון באמצעות עורך הדין שלו ורצתה לקבל ממנו את כל המסמכים הרפואיים של מייקל. זה היה בראשון ליולי. צ'רנוף העביר לה מסמכים. וולגרין שואל אותה אם במסמכים יש תיעוד של החודשים אפריל, מאי ויוני 2009 ופליק עונה שלא – כל המסמכים הם מלפני החודשים האלה. וולגרין עובר על המסמכים הרפואיים. הם מהשנים 2006,2007,2008 והשמות שרשומים עליהם הם מייקל ג'קסון, עומר ארנולד ופול פארנס (גם השם מיק סמיית' מופיע באחד המסמכים אך הוא מחוק).


j0bkib.jpg


15xu7gw.jpg


חקירה בידי ההגנה

צ'רנוף שואל את פליק על תפקידה בחקירה. הוא מדבר על תפקידו של חוקר מקרי מוות (פליק עובדת במשרד חוקר מקרי המוות) והחשיבות של העבודה שלה. התפקיד שלה הוא לאסוף כמה שיותר מידע על הגורם למוות ועל המניע. הוא מזכיר את החשיבות של שמירה על דיוק ויסודיות בחקירה.

הוא שואל אותה מי מהמשטרה היה בבית של מייקל ב-25 ליוני. היא עונה שבבית היו הבלשים סקוט סמית ממשטרת לוס אנג'לס והבוס שלה במשרד חוקר מקרי המוות- אדוארד ווינטרס. בנוסף היה במקום גם צלם של זירות פשע ממשטרת לוס אנג'לס. פליק כתבה הערות על מה שראתה, צילמה תמונות ואספה ראיות.

ב-29 ליוני היא חזרה לבית של מייקל בעקבות מידע שקיבלה מהבלש סמית. הוא אמר לה שיש ראיות רפואיות נוספות בחדר ליד חדר השינה. היא לא שאלה אותו עוד שאלות ואמרה שתפגוש אותו בבית של מייקל. כשהם נפגשו הוא אמר לה איפה למצוא את התיקים בהם נמצאו ראיות נוספות. הם הוציאו את הראיות מהארון, הניחו אותם על שולחן וצילמו אותם. פליק לא זוכרת מי צילם את התמונות האלה- אם זו היתה היא או צלם זירת פשע של משטרת לוס אנג'לס. ההגנה מראה תמונה של הפריטים על השולחן.

הוא שואל אותה לגבי שקית העירוי שנמצאה חתוכה ובתוכה בקבוק פרופופול. הוא רצה לדעת אם יש תמונות נוספות של השקית הזאת אך פליק לא זוכרת.

הוא מבקש ממנה לעבור על הדוחות שכתבה על מה שמצאה בבית. היא כתבה 3 דוחות (נקראים 3A) אחד ב-25 ליוני, השני ב-29 ליוני והשלישי ב-4 ליולי. אלו דוחות שבאמצעותם מפרטים ראיות שנמצאו. צ'רנוף מבקש מפליק להשוות בין הדוחות לבין הערות שכתבה במקור ב-29 ביולי. הוא מחפש מידע שכתבה בנוגע למיקום בו נמצאו בקבוקים של פרופופול. הוא מציין שבכרונולוגיה שתיאר חוקר מקרי המוות לא מצויין שנמצא בקבוק פרופופול בתוך שקית עירוי. כלומר בדוחות המקוריים שלה לא מצוין שנמצא בקבוק פרופופול בתוך שקית עירוי אלא רק שקית עירוי חתוכה ובקבוק פרופופול. הפעם הראשונה בה מצוין שנמצא בקבוק פרופופול בשקית עירוי היא בדוח שנכתב ב-29.3.2011. הוא רוצה לדעת מדוע היא שיכתבה את ההערות שלה על מה שנמצא.

צ'רנוף שואל מתי היתה הפעם הראשונה שהיא סיפרה לתביעה שהיה בקבוק פרופופול בתוך שקית עירוי. הוא שואל אותה אם היא שמעה את העדות של אלברטו אלוורז (שהעיד שהוא ראה בקבוק פרופופול בתוך שקית עירוי). פליק עונה שהיא לא מכירה את אלוורז ולא שמעה שהעיד שראה בקבוק פרופופול בתוך שקית עירוי.

הוא מתחיל לשאול אותה על ההערות שכתבה בכתב יד ב-25.6. היא הסבירה לו שלאחר שהיא מעתיקה את ההערות שלה ומעבירה אותם לדוח היא משמידה את ההערות שכתבה בכתב יד. כך היא עושה בכל המקרים עליהם היא עובדת. הוא שואל אותה אם תסכים לכך שעשתה טעויות גדולות בחקירת המקרה. היא לא מסכימה. הוא שואל אותה אם זה שלא שמרה את ההערות המקוריות שלה הוא טעות. היא עונה שלא ומסבירה שכל מה שהיה בהערות שלה נכנס לדוח שכתבה.

הוא עובר לשאול אותה על ראיות שנמצאו. היא מצאה בקבוק של פלומנזיל (תרופה שסותרת את ההשפעות של לורזופם) על הרצפה אך הזיזה אותו לשולחן. הוא שואל אותה אם הזיזה גם מזרק מהרצפה לשולחן והיא עונה שלא- שמצאה אותו על השולחן.

הוא חוזר לשאול על "המזרק השבור". היא מסבירה שוב שלא היתה צריכה לתאר את הפריט הזה כמזרק שבור שכן התברר שאלו היו חתיכות ממזרקים שונים ולא ממזרק אחד. הוא שואל אותה לגבי תיאור הזירה שכתבה בדוח שלה והאם הופיע בתיאור שנמצאו כפפות על הרצפה. הוא מבקש שתראה את הכפפות שכתבה שמצאה על הרצפה – בתמונה שהציג. היא מסבירה שבתמונה שהוא מראה לא רואים את הכפפות. הוא מראה תמונה של כפפות שנמצאו על כיסא ושואל אם היא כתבה עליהם. היא עונה שלא. הוא שואל אם זו טעות שעשתה והיא עונה שלא.

צ'רנוף עובר לדבר על טיפות נוזל שנמצאו בשקית עירוי. הוא טוען שהן בצבע שקוף ושהן לא נוזל שמזכיר חלב (פרופופול מזכיר חלב במראה שלו). הוא שואל אם ביצעו בדיקות מעבדה על שקית העירוי והיא עונה שכן.

פליק מעידה שב-25.6 היא עבדה בעיקר בחדר בו מייקל מת. צ'רנוף שואל אותה אם נכנסה לחדרים אחרים והאם נכנסה לחדר שינה אחר. היא אומרת שלא נכנסה לשם. לחדר השינה הזה יש שירותים נפרדים וחוקר מקרי המוות אסף משם כמה פרטים ב-26 ליוני.

צ'רנוף מראה כמה תמונות של המכל ובו שתן שנמצא על כיסא בחדר שבו מייקל מת. הוא גם מראה כל מיני תמונות נוספות שפליק צילמה ושואל אותה מתי הן צולמו. פליק לא זוכרת את התאריכים המדויקים והאם התמונות צולמו ב-25.6 או ב-29.6.

הוא מראה לה תמונה של שקית עירוי על עמוד עירוי ושואל מתי התמונה הזאת צולמה. הוא מראה שתי תמונות של אותו הדבר – אחת צולמה ב-25.6 והשנייה ב-29.6 ומראה שיש שינוי במראה של הפריט וטוען שמישהו הזיז את הראיות.

14schoi.jpg


2e182u8.jpg


הוא שואל אותה של מי היתה ההחלטה לא לסגור את הבית (ככל הנראה מתכוון לא לסגור אותו כזירת פשע). היא עונה שזו החלטה של משטרת לוס אנג'לס.


היא מתבקשת לדבר על הפעם השנייה שחזרה לבית. הבלש סמית הודיעה לה על ראיות רפואיות נוספות שמוריי ציין בפניו (התיקים בארון). היא חזרה לבית ב-29.6 ומעידה שאינה יודעת אם המשטרה היתה שם בתאריכים 27.6 וה-29.6.

צ'רנוף מזכיר פרטים שאספה כשחזרה לבית ב-29.6 כגון עמוד עירויי, שקית עירויי ואומר שלא ציינה את קיומם בדוח שכתבה ב-25.6. היא מזכירה אותם בדוח שכתבה ב-27.6 – שם היא כותבת שיש פריטים שלא הזכירה קודם.

לאחר ה-29.6 פליק לא חזרה לבית של מייקל. היא אספה תיקים רפואיים מכל מיני רופאים שלו כדי לקבל הבנה מעמיקה יותר של ההיסטוריה הרפואית שלו. היא ביקשה תיקים רפואיים מהרופאים הבאים: מוריי, ארנולד קליין, מצגר, תאדריסי, סלאביט, רוזן, לי, בית החולים UCLA, קופלן והופלין. אספה מידע רפואי רב.

צ'רנוף שואל על בקבוק המיץ שנמצא על הכוננית ליד המיטה של מייקל. היא עונה שלא לקחה אותו כראיה.

חקירה נוספת בידי התביעה

וולגרין עובר עם פליק שוב על הדוחות שכתבה ומסביר את משמעותם. בחלק שמכונה – נרטיב החוקר יש תיאור כללי של הזירה. בחלק המכונה: תיעוד ראיות מפורטים כל הפריטים שנלקחו מהזירה וקוטלגו כראיות. בחלק המכונה הערות התיק: מפורט מידע נוסף. טופס המכונה 3a יש רשימה של ראיות רפואיות לעומת שאר הראיות שנמצאו בזירה. הוא מאפשר לה להבהיר שכל הראיות שכתבה ב-25.6 הוכנסו לדוחות האלה.

הוא שואל אותה אם ראתה את עמוד העירוי ב-25.6 והאם צילמה אותו. היא עונה שכן. היא ציינה את קיומו של עמוד העירוי בדוח שכתבה ב-27.6. ב-29.6 היא לקחה את עמוד העירוי כראייה וכן את התיקים שבתוכם נמצאו ראיות נוספות.

וולגרין מזכיר את העדות שנתנה בשימוע הראשוני בינואר שם דיברה על כך שנמצא בקבוק פרופופול בתוך שקית עירוי. היא מסבירה שהיא הוציאה את בקבוק הפרופופול משקית העירוי כדי לראות מה זה. היא שמה אותם זה על זה כדי לצלם אותם. הוא שואל אותה מודע צילמה אותם ביחד והיא עונה שצילמה אותם יחד בכוונה מכיוון שהם נמצאו אחד בתוך השני.

הוא שואל אותה אם זו היתה חקירה מושלמת והיא עונה שלא. הוא שואל אותה אם אי פעם ניהלה חקירה מושלמת והיא עונה שלא. הוא שואל אם היא חושבת שיש חקירות שהיתה יכולה לעשות בהן עבודה טובה יותר והיא אומרת שכן ושהיא עושה כמיטב יכולתה.

חקירה נוספת בידי ההגנה

צ'רנוף מבהיר שהיא לא צילמה תמונה של בקבוק פרופופול בתוך שקית עירוי.
 
הכנסת מידע על טביעות אצבעות כראיות במשפט


-טביעות האצבעות של מוריי נמצאו על בקבוק 100 מיליליטר של פרופופול אשר נמצא בתוך שקית עירוי.

- טביעת האצבע של אליסה פליק נמצאה על מזרק שהיה על השולחן.


- על שקית העירוי שנחתכה נמצאו 4 טביעות אצבעות. 2 טביעות אצבעות נמצאו על שקית עירוי של תמיסת מלח ועל בקבוק 20 מיליליטר של פרופופול. טביעת אצבע אחת נמצאה על בקבוק נוסף של 20 מיליליטר של פרופופול. טביעות האצבע הללו לא זוהו – כלומר הם לא יודעים של מי הם. טביעות האצבע של האנשים הבאים השוואה לטביעות האצבע שנמצאו ולא היתה התאמה: מייקל ג'קסון, קונראד מוריי, אלברטו אלוורז, מייקל אמיר וויליאמס, פחים מוחמד, סקוט סמית (בלש), מארק גודמן (פרמדיק), מרטין בלנט (פרמדיק), ג'ימי ניקולס, בלנקה ניקולס, אליסה פליק, קאי צ'ייס.


- נמצאו טביעות אצבעות שלא ניתן היה לזהות כלל על הפריטים הבאים: 2 בקבוקוני מידזולם, בקבוקון לורזופם, 2 בקבוקוני לידוקאין, בקבוקון לידוקאין, טיפות עיניים, שפופרת משחה, בקבוק תרופות שהיה כתוב עליו: אפדרין, קפאין ואספירין, 2 בקבוקונים של 100 מיליליטר פרופופול, 7 בקבוקונים של 20 מיליליטר פרופופול, 2 בקבוקונים של לידוקאין, בקבוקון לידוקאין, 2 בקבוקוני לורזופם, 4 בקבוקוני פלומנזיל, 3 בקבוקוני מידוזלם, ציוד למתן עירוי, מזרק עם מחט.

כלומר טביעות האצבע של מייקל לא נמצאו על אף אחד מהפריטים. טביעות האצבע של מוריי נמצאו רק על בקבוק ה-100 מיליליטר פרופופול שנמצא בתוך שקית העירוי.



 
העדות של דן אנדרסון – טוקסיקולוג (מומחה לרעלים וכימיקלים) במשרד הפתולוג

mc53pk.jpg


הוא מועסק במשרד הפתולוג כחוקר רעלים כבר 21 שנים ותפקידו הנוכחי הוא מנהל צוות הטוקסיקולוגים במחלקה.

הוא קיבל 4 דגימות דם שנלקחו ממייקל בבית החולים. ב-26.6 נכח בתחילתה של הנתיחה שעשו למייקל. הוא אמר למי שביצע אותה איזה דגימות הוא רוצה מהגוף של מייקל. הם החלו לערוך בדיקות על הדגימות האלה ב-26.6 אחר הצהריים. אנדרסון מסביר שהבדיקות לוקחות מספר ימים ושהחלו לקבל תוצאות ביום שני. התוצאות מובאות בדוח שכתב (בן 8 עמודים).

אנדרסון מסביר על מה הם ערכו בדיקות:
- הדם שבלב.
- דם מהרגל.
- הדם שנלקח ממייקל בבית החולים
- נוזל שנמצא מאחורי העינים.
- דגימה מהכבד
- תכולת הקיבה
- דגימות השתן: גם מהמכל שנמצא בבית של מייקל וגם משלפוחית השתן.

2rc4m68.jpg


2m81l6v.jpg



ממצאים: בגוף של מייקל לא היה אלכוהול, לא היה דמרול, לא היה קוקאין ומריחואנה, מתאמפטמין, אמפטמין, אקסטזי וסמים מהסוג הזה. בנוסף לא נמצא, קודאין, מורפין, אוקסיקודון., PCP,

בגוף שלו נמצא ואליום, לורזופם, מידזולם ופרופופול. פרופופול נמצא גם בכבד של מייקל. הקיבה שלו הכילה לידוקאין ופרופופול. השתן משלפוחית השתן הכיל לידקואין, מידזולם, אפדרין ופרופופול. השתן שהיה במכל בבית הכיל לידקואין, מידזולם, אפדרין ופרופופול. הנוזל שמאחורי העיניים הכיל פרופופול.


2a7iphy.jpg


אנדרסון מסביר שהשתן נותן תמונה פחות מדויקת של מה שהיה בגוף ושמה שמדויק הוא בדיקות הדם למיניהם. השתן מראה רק מה היה בגוף בזמן כלשהו ויוצא החוצה.

כלומר פרופופול נמצא ב-8 דגימות מהגוף של מייקל: בדם שבלב, בדם שנלקח בבית החולים, בדם שברגל, בנוזל שמאחורי העיניים, בכבד, בתוכן הקיבה ובדגימות השתן (גם מהשלפוחית וגם מהמכל שנמצא בבית).

אפדרין (תוסף מזון ממריץ) נמצא רק בשתן ולא בדם.

וולגרין מבהיר שלא נמצא דמרול במערכת של מייקל. אנדרסון מסכים שאכן לא נמצא.

וולגרין עובר לדבר על הפרופופול שנמצא בקיבה של מייקל. אנדרסון מסביר שהכמות שנמצאה בקיבה דומה בגודלה לגודל של גרגיר סוכר. כלומר כמות ממש ממש קטנה. גם כמות הלורזופם שנמצאה בקיבה של מייקל היתה באותו סדר גודל – ניתן להשוות לכמה גרגירי סוכר.

בנוסף החוקרים בדקו את המזרק שנמצא על השידה ליד המיטה. נמצאו בו 4 טיפות של נוזל שהתגלו בבדיקה כפרופופול ולידוקאין. החוקרים גם בדקו את ציוד העירוי ושקית העירוי שהיתה על העמוד. בחלק מהעירוי הם מצאו פרופופול, לידוקאין ופלומנזיל. בשקית העירוי ובחלק אחר של ציוד העירוי לא נמצאו סמים כלל.

2prebm0.jpg




חקירה בידי ההגנה

עורך הדין של מוריי, מייקל פלאנגן, שואל את אנדרסון מדוע הם בדקו אם יש פרופופול בשלוש דגימות שונות של דם. אנדרסון מסביר שלרוב בודקים שתי דגימות (אחת כללית ואחת מאזור כמו הרגל) – הוא מסביר שזה נעשה מכיוון שלאחר המוות הגוף משחרר בחזרה את החומרים (סמים, תרופות) למחזור הדם והזזת הגופה יכולה לפזר את החומר בדם. במקרה הזה הם קיבלו גם את הדם שנלקח ממייקל בבית החולים אז בדקו גם אותו.

פלאנגן שואל מדוע הריכוזים של החומרים שנמצאו בגוף של מייקל גבוהים יותר בדם שנלקח ממייקל בבית החולים. אנדרסון לא יודע. הוא שואל מדוע הריכוזים שבדם שנלקח מהרגל הכי נמוכים? אנדרסון עונה שזה בגלל תהליכים שקורים לאחר המוות ואופן הפיזור של החומרים בגוף לאחר המוות. הוא אומר שזה מה שבדרך כלל מוצאים כשבודקים. הוא שואל אם כך אז מדוע כמות הלידוקאין שנמצאה בדם שנלקח מהרגל גבוהה יותר מכמות הלידוקאין שנמצאה בדם מהלב. אנדרסון עונה שזה קשור לסם עצמו ולאופן שהוא מתפזר בגוף.

הוא שואל אותו מדוע בדקו את הנוזל שמאחורי העיניים. אנדרסון עונה שהם בדקו אם יש פרופופול בנוזל שמאחורי העיניים בגלל שפרופופול הוא החומר הכי חשוב במקרה הזה. הוא מסביר שלא היה להם מספיק נוזל בשביל להריץ בדיקה מלאה. מכך הוא מסיק שפרופופול לא מתפזר הרבה לנוזל של העין. הם לא סיפקו בדוח שלהם תוצאות על כמות הפרופופול שנמצאה בנוזל העין מכיוון שלא היה להם מספיק ממנו. במקרים כאלה לפי הפרוטוקול אסור להם לתת מספר מכיוון שהם לא יכולים להבטיח שהמספר מדויק.

פלאנגן שואל לגבי השתן שנמצא בבית. מדוע הם לא כתבו מספר מדויק של הפרופופול שנמצא. אנדרסון מסביר שגם פה מדובר בממש קצת פרופופול שנמצא בדגימה הזאת ולכן הם לא מספקים מספר.

אפדרין נמצא בשתן אך לא בדם. אנדרסון מסביר שזה מכיוון שהשלפוחית יכולה לאגור חומרים למשך זמן רב. פלאנגן שואל מתי האפדרין נלקח. אנדרסון עונה שזה לא משהו שקרה לפני המוות מכיוון שהוא לא נמצא בדם. זה משהו שנלקח בין 24 ל-72 שעות.

פרופופול נמצא בשתן שהיה במכל בחדר. פלאנגן שואל אם זה יכול להיות גם מלפני כמה ימים. אנדרסון מסכים ואומר שזה גם יכול להיות משהו עדכני יותר. פלאנגן שואל אם השתן שנמצא בזירה נאסף לפני השתן שנאסף בנתיחה. אנדרסון עונה שאין לו מושג מתי הוא נאסף והוא בכלל לא יודע אם זה שתן של מייקל.

פלאנגן מציג בפני אנדרסון תרחיש היפותטי בו השתן שנמצא בחדר הוא משעה 7 בבוקר ושעת המוות היא 12:00 בצהריים. הוא טוען שלא הרבה שתן נאסף לאחר המוות. אנדרסון מתקן אותו ואומר שדווקא הם אספו מהשלפוחית של מייקל 500 מיליליטר של שתן ושזה הרבה. פלאנגן מנסה להגיד שמייקל קיבל או לקח פרופופול לאחר שהטיל את מימיו (למכל שנמצא בחדר) וזאת משום שהרמות של פרופופול בשתן שהיה בשלפוחית שלו היו גבוהות יותר.

פלאנגן אחר כך שואל אם רמת הלורזופם שנמצאה בגוף של מייקל גבוהה. אנדרסון אומר שהיא גבוהה אך בטווח הנורמלי של המינונים שנותנים. הוא שואל את אנדרסון כמה לורזופם ניתן למייקל במיליגרמים. הוא עונה שניתן לחשב אך שזה לא יהיה חישוב מושלם מכיוון שצריך להניח מספר הנחות ולכן אסור לעשות זאת. אנדרסון מפרט את ההנחות שיהיה צריך להניח לפני שמבצעים את החישוב: החומר התפזר בכל הגוף, לא היה פיזור מחדש של הסם לאחר המוות, הרמה של הסם בדם של הלב לא גבוהה בצורה כוזבת.

פלאנגן מראה לאנדרסון ספר שבו כתוב שלורזופם לא מתפזר שוב בגוף לאחר המוות. אנדרסון לא מסכים עם מה שכתוב ואומר שיש רק שני מקרים שבהם זה קרה ושהוא לא מרגיש נוח לעשות הכללה גורפת על כל האוכלוסייה משני המקרים האלה.

פלאנגן ממשיך לבקש מאנדרסון לתת את כמות הלורזופם במיליגרמים. אנדרסון עובר על הדוחות שלו ואומר שבהתחשב בהנחות שמנה קודם יש בערך 11 מיליגרם. הוא אומר שהם לא יכולים לקבוע איך הלורזופם ניתן מהסתכלות על הרמה שלו בדם (אם זה היה באמצעות עירוי או גלולה). הוא לא יודע איך הלורזופם ניתן.

פלאנגן שואל אם התוצאות מעידות על כך שהלורזופם היה בגוף זמן ממושך. אנדרסון אומר שכן. הוא שואל עוד אם מישהו מקבל עירוי של פרופופול – האם הוא מצפה שיהיה שוויון של החלוקה של החומר הזה בגוף. אנדרסון עונה שהוא לא יודע איך הגוף מעבד פרופופול ולכן לא יכול לענות על השאלה.

הוא מציין שבסיכום שאנדרסון עשה לא מצויין שלורזופם נמצא בתכולה של הקיבה. אנדרסון מבהיר שהם בודקים את תכולת הקיבה רק במקרים של מנת יתר. מבדיקות הדם שהם עשו עלה שהלורזופם היה בגוף ברמה מתקבלת ולכן הם לא ערכו בדיקה כדי לראות אם הוא נמצא בקיבה.

ההגנה מציינת שנמצא 0.634 מיקרוגרם של לורזופם למיליליטר בקיבה. פלאנגן אומר שלורזופם נמצא בריכוז הגדול פי ארבע בקיבה מאשר בדם. אנדרסון לא מסכים ואומר שהריכוז של הלורזופם בקיבה לא גדול כלל. הוא שואל אם הריכוז של הלורזופם בקיבה מתאים למצב בו התרופה נלקחה בגלולה (כלומר בליעה לעומת עירוי).

אנדרסון מסביר שלא ומפרט שחומרים מגיעים לקיבה בכמויות קטנות בגלל תהליך שנקרא Ion trapping (קשור להצטברות של חומר בתא) וזה לא אומר שהחומר הזה נלקח באופן אורלי (נבלע). אנדרסון ממיר את המספר שפלאנגן הביא למיליגרם וזה יוצא 0.046 מיליגרם שזה 40\1 מגלולה רגילה של 2 מיליגרם (מה המשמעות של המספר הזה: אם ניקח גלולה רגילה של לורזופם ונחלק אותה ל-40 חתיכות, מה שנמצא בקיבה של מייקל יהיה חתיכה אחת מה-40 האלה- ריכוז אפסי). אנדרסון מסביר שיכול להיות שהלורזופם הגיע לקיבה דרך הדם.

פלאנגן שואל שאלות לגבי מידזולם אך אנדרסון לא ביצע חישובים לגבי החומר הזה מכיוון שהכמויות שבו הוא נמצא בגוף של מייקל הן ממש קטנות. הוא שואל את אנדרסון אם אפשר לדעת מה היו הרמות של מידזולם בדם לפי הסתכלות על הרמות של בשתן. אנדרסון אומר שזו לא השוואה שאפשר לעשות.

פלאנגן חוזר לדבר על השתן ושואל אם אפשר לראות בשתן כמיצג של חילוף חומרים שהגוף ביצע של החומרים השונים. למשל אם בנאדם הטיל שתן ב-1:00 בבוקר ולאחר מכן ב-7:00 בבוקר, האם השתן של 7:00 בבוקר יהיה ייצוג הולם של מה שהיה בגוף של האיש בין השעות 1:00-7:00. אנדרסון עונה שזה לא ייצוג מוחלט ושיהיה דברים שלא קשורים לתקופה הזאת. פלאנגן שואל אם השתן שהיה בשלפוחית של מייקל בזמן המוות מייצג את הזמנים: 00:30-7:30. אנדרסון לא מבין את השאלה גם השופט ווולגרין לא מבינים. הוא שואל אם השתן יראה את אותם ערכים כמו הדם אך אנדרסון אומר שזה מעבר למומחיות שלו. הוא אומר שרק בהתבסס על דגימת השתן הוא לא יכול לדעת מתי היו רמות גבוהות יותר של מידזולם בגוף. אותו הדבר גם לגבי פרופופול.

הוא עובר לדבר על ציוד העירוי. בשקית העירוי של תמיסת המלח וכן בצינור שהתחבר אליה לא היה פרופופול ולידוקאין. פרופופול, לידוקאין ופלומנזיל נמצאו במזרק וצינורית קצרה. פלאנגן שואל על הכמויות שנמצאו שם. אנדרסון עונה שהם לא בדקו כמויות מדויקות מכיוון שלא חשבו שזה רלוונטי וכי אין פרוטוקול שאומר להם שהם צריכים לחשב את כמויות החומר שנמצאו בראיות רפואיות. פלאנגן שואל אם הם יכולים לדעת ואנדרסון אומר שלא. הוא מוסיף שהיו שם ממש קצת נוזלים כך שזה מסבך את הבדיקה עוד יותר.






 
המשך העדות של הטוקסיקולוג - דן אנדרסון

350x.jpg
חקירה בידי ההגנה

פלאנגן שואל את אנדרסון על שקית העירוי שנמצאה על עמוד העירוי בחדר בו מייקל מת. הוא שואל האם בדקו איזה כימיקלים יש בשקית העירוי הזאת ומצאו שהיא מכילה רק תמיסת מלח. אנדרסון עונה שלא נמצאו סמים (באנגלית השתמשו במילה drugs– מתייחס גם לסמים וגם לתרופות). פלאנגן שואל לגבי הצינורות שהיו מחוברים לשקית העירוי ואנדרסון עונה שגם שם לא נמצאו סמים. הוא שואל שוב ושוב אם הצינורות היו מחוברים לשקית העירוי ואנדרסון עונה מספר פעמים שכשהוא קיבל את הראיות הם לא היו מחוברים. הוא שואל אותו אם הוא בדק שני מזרקים ואנדרסון עונה שכן ושבשניהם היה גם פרופופול וגם לידוקאין. הוא שואל אותו אם אחד מחלק ציוד העירוי שנבדקו הכיל רק פרופופול ואנדרסון עונה שלא. הוא מפרט שבציוד שנבדק גם נמצא פלומנזיל (תרופה שסותרת את ההשפעות של לורזופם).

הוא מבקש מאנדרסון להגדיר את המונח שיווי משקל בהתייחס לנוזלים בגוף. אנדרסון מסביר שזה כאשר הריכוזים של התרופות בדם שווים בגוף. פלאנגן שואל כמה זמן לוקח למערכת להגיע לכזה שיווי משקל ואנדרסון אומר שזה מעבר לתחום ההתמחות שלו. פלאנגן מבקש מאנדרסון להגדיר מה זה "טווח טיפולי" של תרופה ואנדרסון אומר שזה כאשר ריכוז של תרופה מביא לתוצאה הרצויה. פלאנגן שואל לפי מה קובעים את הטווח הטיפולי ואנדרסון אומר שהוא נקבע בניסויים שנערכים לפני שחרור התרופה לציבור וכן בהוראות שמגיעות עם כל תרופה. הוא שואל אם יש טווח טיפולי לפרופופול ואנדרסון עונה שלא. הוא שואל על הטווח הטיפולי של לורזופם ואנדרסון אומר שזה בערך 100-200 מיקרוגרמים למיליליטר. הוא מסביר שזה יכול להיות גם 180 מיקרוגרמם למיליליטר ושהסבילות של כל אדם לתרופות היא שונה ולכן הוא לא יכול לתת טווחים מוגדרים יותר.

פלאנגן מראה לאנדרסון בקבוק תרופות של לורזופם שנרשם למייקל. הוא מבקש ממנו לקרוא מה כתוב: לורזופם – 2 מיליגרם בכל טבלייה – לקחת טבלייה אחת בבליעה. פלאנגן שואל לגבי הריכוז של לורזופם שנמצא בדם של מייקל -16% הוא רוצה לדעת אם זה שווה ערך לכחמש טבליות של לורזופם. אנדרסון אומר שזה נכון וכי זה נכון ללא קשר לדרך בה הלורזופם הגיע למערכת (כלומר לא משנה אם זה עירוי או כדור). הוא שואל אם למייקל היה ריכוז ששווה ערך ל-11 מיליגרם של לורזופם בגוף. אנדרסון אומר שכן. הוא רוצה לדעת כמה כדורים מייקל היה צריך לקחת בשביל להגיע לערך הזה (11 מיליגרם) אנדרסון אומר שהריכוז של לורזופם שנמצא בגוף של מייקל יכול להיות תוצאה של הצטברות של כמה ימים ולכן הוא לא מרגיש בנוח להניח הנחות לגבי זה.

לאחר מכן הוא שואל לגבי התהליך הגופני שנקרא Ion Trapping (הסבר לתהליך בפסקה הבאה) ומבקש שאנדרסון יסביר איך זה קורה בהקשר ללורזופם. אנדרסון עונה שהוא לא יודע הרבה לגבי פיזור של לורזופם בגוף לאחר המוות. הוא אומר שיש רק שתי דרכים שבהן פרופופול יכול להגיע לבטן: בליעה או התהליך שנקרא Ion Trapping ושלא מדובר בפיזור מחדש של החומר בדם לאחר המוות.

פלאנגן מבקש מאנדסון להגדיר מה זה Ion Trapping ואנדרסון מסביר שזה תהליך שבו סביבה שבה יש הרבה חומציות כולאת את היונים (אטומים, מולקולות) של סם או תרופה בתוכה. הוא אומר שמעבר לזה זה כבר לא תחום ההתמחות שלו ולכן הוא לא יכול להסביר עוד. הוא הוסיף שמלבד בליעה הדרך היחידה שבה פרופופול יכול להגיע לבטן היא דרך דליפה מהאיברים שנמצאים ליד כמו מהכבד. הוא מסביר שהוא ראה הרבה מקרים שבהם לאנשים שמתו היו כל מיני סמים (תרופות) בקיבה וסמים אלו לא נלקחו באמצעות בליעה. הוא אומר שעוד לא היה לו מקרה כמו זה הספציפי בו למנוח נכנס לורזופם לקיבה.

הוא עובר לדבר איתו על פרופופול והאם הגיע למסקנה שפרופופול הוא הסם הכי חשוב במקרה הזה. אנדרסון עונה שכן. הוא שואל האם לורזופם חשוב? אנדרסון אומר שהוא חשוב אך לא מהווה דגל אדום. הוא מבהיר שפרופופול בכל מצב יהיה הסם החשוב ושהלורזופם שנמצא בגוף של מייקל היה בטווח הטיפולי. הוא מזכיר שהעיד קודם לכן שפרופופול נחשב בטווח הטיפולי רק אם נותנים אותו בסביבה הנכונה (בית חולים עם אמצעי מעקב). פלאנגן שואל איך סביבה קשורה לטווח טיפולי ואנדרסון אומר שזה מאוד חשוב. פלאנגן מנסה שוב ואומר – טווח טיפולי זה להגיע לתוצאה הרצויה. אנדרסון מסכים ופלאנגן ממשיך ואומר שהספרות הרפואית לא מתייחסת לסביבה בה תרופה ניתנת. אנדרסון אומר שזה לא נכון ושספרות מקצועית של כל תרופה מתייחסת לסביבה בה יש לתת אותה.

אנדרסון מתבקש להגיד מהו "זמן מחצית החיים" של לורזופם (זמן מחצית חיים-הזמן שלוקח לתרופה להתפנות מהגוף עד שרמתה בדם יורדת לחצי). אנדרסון אומר שזה בין 9-16 שעות ואומר שהוא בדק את זה בספר רפואי. הוא מציין שהוא לא זוכר כמה זמן לוקח ללורזופם להגיע לריכוז שיא בדם או כמה מהר הוא נספג. הוא אומר שזה כתוב בספר אך שהוא לא זוכר.

חקירה נוספת בידי התביעה

אנדרסון מבהיר שלא היה בבית של מייקל ושקיבל את הראיות ולא אסף אותן בעצמו. הוא קיבל דגימות דם של מייקל, מזרק וציוד למתן עירוי מהחוקרת פליק. בנוסף גם שקית העירוי והציוד שלה הובאו אליו.

הוא מסביר מה ההבדל בין דגימת דם לדגימה שנלקחה מהשתן. מה שנמצא בדם משקף את מה שהולך בגוף. מה שנמצא בשתן משקף את מה שהיה בגוף והוא הוציא החוצה. הריכוז של חומרים בשתן צפוי להיות גבוה יותר מזה שבדם. בנוסף השתן גם יכול לאגור חומרים לזמן רב ולכן נותן תמונה יותר היסטורית של מה שהגוף הוציא החוצה במשך זמן כלשהו.

הוא חוזר על העדות שנתן קודם לגבי ריכוז הלורזופם בקיבה של מייקל. הבדיקה שהריצה ההגנה מראה שהיו 634 ננוגרמים למיליליטר של לורזופם בקיבה של מייקל. סך כל תוכן הקיבה היה 73.5 מיליליטר. המשמעות של זה מבחינה של מיליגרמים היא 0.04599 – כאשר לוקחים בחשבון שבגלולה של לורזופם יש 2 מיליגרם – מה שהיה בקיבה של מייקל שווה ערך ל-1/43 מגלולה אחת – כלומר כמות נמוכה מאוד.

חקירה נוספת בידי ההגנה

פלאנגן שואל אם כאשר יש ריכוז גבוה של אפדרין בשתן אך ריכוז נמוך שלו בשלפוחית המשמעות היא שהאפדרין נלקח לפני זמן קצר. אנדרסון אומר שזו הנחה הגיונית. הוא ממשיך לשאול אותו אם זה אותו הדבר עם פרופופול. אנדרסון אומר שהוא לא מכיר כיצד הגוף מפריש פרופופול ולכן לא יכול לענות.

לאחר מכן פלאנגן שואל אם מישהו היה לוקח 7-8 גלולות של לורזופם ובקיבה שלו נמצאו 14 מיליגרם של התרופה, האם הוא יחשוב שזה משהו שנלקח לפני זמן קצר. אנדרסון אומר שכן. הוא ממשיך לשאול כל מיני שאלות אך התביעה מתנגדת והשופט מקבל את ההתנגדות.
 
???? ????? ?? ????? ????

913-590x393.jpg

????? ???? ????? ????? ??? ???? ???? ???? ???? ??????? ??????. ?????? ??????? ?'???? ???? ??? ?????? ?? ???? ????? ????????? ???????? ??? - ??? ????? ?-25.6 ???? ?-29.6. ??? ??? ???????? ???????? ?????? ????? ???? (?-25.6 ???????? ?????? ???? ???? ?? ????? ??????? ?-29.6 ???????? ?? ?????? ?????). ?'???? ???? ?? ??? ??????? ???? ???? ?????? ????? ?? ??????.??? ????? ????? ??? ??? ?????? ?? ?? ??:

????? ???? ??????

??????? ???? ?? ???? ?? ????? ?????. ??? ???? ???? ?? ????? ???? ?????? ???? ???? ????. ??? ???? ?? ??????? ??? ????? ?? ???? ??? (???? ????? ?-25.6 ????? ????? ?-29.6). ??? ????? ???? ????? ???? ????? ????? ?? ????? (?? ?? ???? ?? ??) ?? ?? ???? ?? ?????.

??? ???? ?? ?????? ?? ???? ??????. ?? ??? ?????? ?????? ?-25.6. ?????? ???????? ?? ???? ?????? ?????? ???? ???? ?????. ?????? ?? ???? ???? ?-29.6 ???????? ????? ?????? ???? ????? ??? ???? ?-25.6. ??????? ?????? ???? ??? ?-29.6 ?? ??? ?? ?????? ???? ?????. ??? ?????? ?????? ???? ??????? ????? ?? ???????? ??? ???? ?? ????? ???? ????? ????.

????? ???? ?????

?'???? ???? ?? ???? ??? ?? ??? ????? ???? ????? ????? ?? ?????. ?'???? ???? ?????? ???? ????? ??? ????? ???? ?? ??? ????? ????? ??????? ?? ??????. ??? ????? ???? ?? ???? ???? ?-26.6 ?????????? ???? ????? ?-26. ??? ????? ???? ?? ????? ?? ??? ???? ?????? ??? ???? ?? ??????? ??'???? ????.
 
עדותו של סקוט סמית - השמעת הקלטת החקירה של מוריי

1318017608.jpg




חקירה בידי התביעה

סמית הוא בלש במשטרת לוס אנג'לס כבר 20 שנה. הוא קיבל מידע על המוות של מייקל ב-15:30 ב-25.6 והגיע לבית החולים ב-16:25. הוא הגיע לאזור טיפול נמרץ ונשאר שם עד 19:00. הוא לא ראה את מוריי בבית החולים והשוטרים השיגו וידיאו של מוריי עוזב את בית החולים ממצלמות האבטחה. לפי צילומי האבטחה מוריי עזב את בית החולים ב- 16:38.

סמית מעיד שהוא דיבר בקצרה עם פחים מוחמד ואלברטו אלוורז בבית החולים. פחים סיפר לו שהוא מועסק על ידי מייקל ונתן לו פרטים נוספים ליצירת קשר. אלברטו סיפר דברים דומים ואמר שהוא עלה לחדר של מייקל כדי לעזור והתקשר ל-911. סמית לא ערך ראיונות נוספים באותו היום. הוא הגיע לבית של מייקל ב-19:30.

באותו הזמן סמית לא ידע מה גרם למוות של מייקל. באותו הזמן זו היתה חקירה של מוות ולא חקירה של הריגה. במקרה כזה גורם המוות יכול להיות גם סיבות טבעיות ולא תמיד יערבו משטרה. אם מדובר בחקירת מקרה הריגה המשטרה לוקחת אחריות מלאה. הוא מסביר שחקירה הופכת להיות חקירת הריגה אם יש משהו ברור שנעשה לאדם שמת כמו ירי וכו'. במקרה הזה היה מדובר בחקירת מוות שהובלה על ידי חוקר מקרי המוות ולא על ידי המשטרה. הבלשים הגיעו לשם כדי לעזור למשרד חוקר מקרי המוות (פתולוג).

וולגרין שואל אותו אם במידה והיה מדובר בחקירת הריגה כבר בהתחלה האם המשטרה היתה זו שמובילה את החקירה ואוספת ראיות. סמית עונה שכן. הוא מסביר שב-25.6 העובדים במשרד חוקר מקרי המוות אספו ראיות. הוא היה שם כדי לפקח ולעזור. הם עזבו את הבית ב-21:30. הם לא אטמו את הבית והשאירו אותו בשמירה של האבטחה של מייקל לבקשת המשפחה של מייקל.

ב-26.6 הבלש סמית נכח בנתיחת הגופה של מייקל. בסופה עדיין הם לא ידעו את גורם המוות ולא היה להם מידע שיעזור להם בחקירה. החקירה חיכתה לתוצאות בדיקות הטוקסיקולוגיה. באותה העת עדיין היה מדובר בחקירת מקרה מוות ולא בחקירת מקרה הריגה. ב-26.6 סמית הלך לבית של מייקל בפעם השנייה. הוא הגיע לשם לבקשתו של הפתולוג אד ווינטרס שסיפר לו שקיבל כל מיני פריטים מהמשפחה. סמית הגיע לבית כדי לקחת את הפריטים האלה. היה בהם משהו שהם בתחילה חשבו שהוא סוג מסוים של הרואין (התרגום שאני מוצאת לשם הוא – הרואין זפת שחורה) אבל בסוף התברר להם שזה היה מריחואנה ישנה ורקובה. מצאו את זה בערכת גילוח. לפריטים האלה לא היה שום רלוונטיות למוות של מייקל . בתיק הגילוח נמצא גם בקבוק של טמזפם (תרופה לטיפול בהפרעות שינה- מאותה משפחה של לורזופם). התרופה הזו נרשמה למייקל בידי מוריי. בנוסף הוא מצא גם בקבוקי תרופות ריקים בחדר השינה הראשי של מייקל.

וולגרין עובר עם סמית על תמונות שצולמו בחדר השינה הראשי של מייקל. ב-25.6 רואים את השירותים של החדר הזה מאוד מבולגנים – המגירות פתוחות, יש פתקים מודבקים למראה. בתמונות מה-26.6 יש בשירותים מזוודה שלא היתה שם בתמונות מהיום הקודם. סמית לא יודע למי המזוודה שייכת. בנוסף בתמונות האלה רואים בקבוקי תרופות ריקים שלא היו שם ב-25.6. סמית סידר את הבקבוקים כך שיוכל לצלם אותם.

ב-27.6 עורך הדין של מוריי, מייקל פנה, דיבר עם הבלש מרטינז. הם קבעו להיפגש במלון הריטז קרלטון ב-16:00 – המיקום של הפגישה נקבע בידי עורכי הדין של מורי. הבלשים מרטינז וסמית פגשו את מוריי ועורכי הדין שלו במלון וערכו עימו את הראיון וכן והקליטו אותו.

בשלב זה התביעה משמיעה את הראיון שערכו השוטרים עם מוריי. עיקרי ההקלטה:

הראיון נערך ב-27.6 במלון ריטז קרלטון. מוריי נוכח עם עורכי הדין שלו צ'רנוף ופנה. הבלשים סמית ומרטינז הם אלו שעורכים את הראיון.

בחלק הראשון של הראיון השוטרים עוברים עם מוריי על מידע בסיסי אודותיו כגון הכתובת שלו, מספר טלפון, תאריך לידה, משקל, גובה וכו'.

הבלשים אומרים למוריי שהבלשים שהגיעו לבית החולים היו ממחלקה אחרת והם לא מטפלים בתיק הזה יותר. הם כתבו הערות אך לא ערכו ראיונות רשמיים. מוריי נראה מופתע לשמוע שהיו בלשים שכתבו הערות לאחר שעזב את בית החולים.

מוריי מספר איך פגש את מייקל. הם נפגשו ב-2006 ומאז הוא ראה אותו מדי פעם. הם נפגשו לראשונה כשלמייקל ולילדים שלו היתה שפעת ושומר ראש של מייקל, שהוריו היו מטופלים של מוריי, הפנה את מייקל אליו. הוא מספר שמייקל אף פעם לא אמר לו אם הוא הרופא היחידי שמטפל בו. הוא הסביר שהוא קרדיולוג וכן בעל התמחות ברפואה פנימית.

הוא סיפר למשטרה שהוא מטפל במייקל בחודשיים האחרונים ושקיבל טלפון ממייקל אמיר וויליאמס שסיפר לו שמייקל הולך לערוך מסע הופעות בלונדון ושהוא רוצה שמוריי יצרף אליו. מוריי אמר למייקל אמיר שהוא צריך לקבל פרטים נוספים לפני שייענה להצעה. לאחר מכן, כך הוא מספר, מייקל התקשר אליו ואמר שהוא שמח לשמוע שמוריי מצטרף – למרות שמוריי עדיין לא התחייב לכך.

הבלשים שואלים על ידי מי מוריי מועסק AEG או מייקל. הוא אומר שהוא מועסק על ידי מייקל אך מקבל תשלום מ-AEG.

הבלשים שאלו את מוריי לגבי הבריאות הכללית של מייקל. הוא אמר להם שבאופן כללי מייקל לא אכל מספיק והיה מאוד רזה. היה לו תת פריקה של הירך הימני (זה כאשר הירך מחליקה מהמפרק). בנוסף היתהלו פטרייה בבהונות ומוריי טיפל בזה. לא היו עוד דברים שמוריי הבחין בהם.

ב-24.6 מוריי קיבל שיחה ממייקל אמיר וויליאמס בסביבות השעה 24:10 ובה מייקל אמיר סיפר שמייקל סיים לעשות חזרות. מייקל סיים רצף של פגישות באותו הלילה ועשה הופעה חלקית (לא חזרה מלאה). הוא לא התלונן על משהו אך רצה שמוריי יבוא לביתו.

מוריי סיפר לשוטרים שהוא היה בבית של מייקל כל לילה חוץ מימי ראשון. הוא היה מעביר את הלילה בבית של מייקל לבקשתו של מייקל.

הוא סיפר שהוא הגיע לבית של מייקל ב-24:50 לפני שמייקל הגיע לבית וחיכה בחדרו. מייקל הגיע קצת לאחר 1:00 בבוקר. כשהוא הגיע הם ברכו אחד את השני וסיפרו על היום שלהם. מייקל אמר למוריי שהוא עייף ושמתנהגים אליו כמו אל מכונה. הוא עשה מקלחת מהירה, החליף בגדים וחזר לחדר. מוריי מרח על הגוף של מייקל משחה נגד ויטיליגו.

הבלשים שאלו את מוריי לגבי חדר השינה. הוא סיפר להם שלמייקל היו שני חדרי שינה. לאף אחד אסור היה להיכנס לחדר השינה הראשי, אפילו למנקים והחדר הזה היה במצב לא טוב. מוריי היה רואה את מייקל בחדר השינה השני – בחדר הזה היה עמוד עירויי ומכלי חמצן.

לאחר שמוריי מרח את הקרם על הגוף של מייקל מייקל רצה ללכת לישון. מוריי הסביר לחוקרים שמייקל לא יכל לישון באופן טבעי. הוא סיפר להם שהוא נתן למייקל עירוי של נוזלים (מיקם את הכניסה של העירוי ברגל השמאלית של מייקל מתחת לברך). לאחר מכן הם דיברו קצת ומוריי נתן למייקל כדור ואליום של 10 מיליגרם.

הואליום לא עבד ולכן הוא נתן לו ב-2:00 בלילה 2 מיליגרם של לורזופם שהזריק באיטיות לעירוי. הוא השגיח על מייקל אך מייקל נותר ער בשעה לאחר מכן. הוא סיפר לחוקרים שהשגיח על מייקל כי רצה להיות זהיר. לאחר מכן מוריי החליט לתת לו 2 מיליגרם של מידזולם וגם את זה הוא החדיר לו באיטיות באמצעות עירוי. זה היה בסביבות 3:00 בלילה. הוא חיכה אך מייקל עדיין לא נרדם ומייקל אמר לו שהוא לא יכול לישון. מוריי הציע להנמיך את המוסיקה ולעמעם את האורות ואמר למייקל לעשות מדיטציה בזמן שהוא עשה לו מסאז' ברגליים. מוריי מספר שמייקל עשה את זה בחוסר רצון ושהעיניים שלו נסגרו. הוא מעריך שזה היה בין 3:15-3:20 בלילה. הוא לא בטוח לחלוטין מכיוון שלא הסתכל על השעון בזמן הזה. לאחר 10-15 דקות מייקל היה ער שוב.

מייקל היה מופתע שהצליח לישון לאחר שעשה מדיטציה אז הם ניסו את זה שוב אך השעה 4:30 בבוקר הגיעה ומייקל עדיין לא הצליח להירדם. הוא התחיל להתלונן בפני מוריי על זה שיש לו חזרות והוא יצטרך לבטל אותם בגלל שהוא לא יכול לתפקד אם הוא לא ישן. מוריי מספר שהוא נתן למייקל עוד 2 מיליגרם של לורזופם. זה היה בין 4:30-5:00. הוא הסכים לתת לו את זה מכיוון שעבר מספיק זמן מאז מתן התרופה הקודמת. מייקל עדיין לא נרדם.

מייקל התלונן שהוא לא יוכל להופיע ויצטרך לבטל את החזרות שלו ושזה יגרום לדחיית המופע ושהוא יאכזב את המעריצים שלו. מוריי מספר שזה הלחיץ את מייקל מאוד. הוא אמר למייקל שהוא לא נורמאלי ושהתרופות שהוא נתן לו היו גורמות לבנאדם נורמאלי לישון ליום או יומיים רצוף.

הגיעה השעה 7:30 ומייקל עדיין היה ער. הוא נתן לו עוד 2 מיליגרם של מידזולם אך לא היתה שום השפעה. הוא בדק אם העירוי באמת מחובר למייקל כמו שצריך כי הוא תהה לאן כל התרופות האלה הולכות ולמה מייקל לא מגיב אליהן. הוא מספר לשוטרים שבסביבות השעה הזאת מייקל הטיל את מימיו (הוא קיבל עירוי של נוזלים).

הגיעה השעה 10:00 בבוקר ומייקל עדיין היה ער. מוריי מספר שהוא השגיח על מייקל כל הזמן הזה וניסה לגרום לו לישון ואמר לו לעשות מדיטציה. מייקל התלונן שהוא לא יכול לישון ושהוא יצטרך לבטל מופעים ולדחות את כל מסע ההופעות.

מוריי מספר לשוטרים שבשלב הזה מייקל אמר לו 'בבקשה תיתן לי קצת חלב כדי שאוכל לישון. אתה יודע שזה הדבר היחידי שבאמת עובד בשבילי". הבלשים חושבים שמדובר בחלב אמיתי ושואלים אם מייקל רצה חלב חם או קר. מוריי מסביר להם שמדובר בתרופה שנקראת פרופופול ואמר שזה "חומר הרגעה שניתן להשתמש בו גם להרדמה". הוא מספר לשוטרים שהוא נתן למייקל פרופופול באמצעות עירוי בסביבות 10:40. מוריי שאל את מייקל כמה זמן הוא רוצה לישון מכיוון שהיה עליו לקום בשעה כלשהי. מייקל אמר לו שזה לא משנה מתי הוא יתעורר ושרק יגרום לו לישון.

מוריי מספר שהוא נתן למייקל מינון נמוך – 25 מיליגרם ביחד עם לידוקאין. הוא החדיר את החומר באיטיות לעירוי. זה היה עד 10:50. מוריי מסביר שפרופופול משפיע מאוד מהר ושמייקל נרדם.

הבלשים שואלים את מוריי אם היה לו ציוד כדי לעקוב אחרי המצב של מייקל. מוריי אומר שנקט בכל אמצעי הזהירות שהיו זמינים לו כגון שימוש במכל חמצן ומד דופק.

הבלשים שואלים את מוריי לגבי המינון. מוריי אומר שהכמות הכי גבוהה של פרופופול שהוא נתן למייקל היא 50 מיליגרם. באותו הלילה הוא נתן לו פחות בגלל התרופות האחרות. הוא אומר לשוטרים שמייקל קיבל פרופופול כמעט כל לילה (כלומר כמעט כל לילה במשך החודשיים האחרונים) ושבשלושת הימים לפני מותו מוריי ניסה לגמול את מייקל מזה.

הוא מספר שהוא הופתע מהידע של מייקל על התרופה הזאת ואומר שמייקל קרא לזה "חלב" וללידוקאין (שמזריקים לפני כדי לבטל תופעת לוואי של צריבה) מייקל קרא "נגד צריבה". הוא אמר לו שהוא קיבל פרופופול בעבר ושהשתמש בזה הרבה פעמים בעבר בין היתר גם בגרמניה אך הוא לא נתן שמות של רופאים. הוא אומר לשוטרים שמייקל לא אמר לו שהוא לקח פרופופול בעצמו אבל שהוא כן אמר לו שהרופאים האחרים נתנו לו להחדיר את זה לעירוי. מוריי מספר שהוא אמר לו שהוא לא ייתן לו לעשות זאת. מוריי מספר שמייקל אמר לו שהוא יודע שזה הדבר היחידי שעובד עבורו ומוריי מספר שהוא הזהיר אותו מזה פעמים רבות ושרצה לגרום למייקל להיות מסוגל לישון בצורה רגילה ולא בצורה מלאכותית.

מייקל סיפר למוריי שהוא הולך לד"ר לי (שרלין לי האחות) ושהיא נותנת לו קוקטייל אנרגיה. מוריי אומר שהגוף של מייקל היה מלא במקומות אליהם החדירו עירוי (סימנים – נקבים שמעידים שהיה שם עירוי) ושהוורידים שלו הפכו לנוקשים כתוצאה מכך. מוריי שאל את מייקל מה יש בקוקטייל אך מייקל לא ידע. עוד מספר מוריי שמייקל פיטר את לי בגלל שחשב שהיא לא מקצועית כאשר ביטלה פגישה עמו. הוא הרגיש שהיא לא מספרת לו את האמת.

מוריי מספר לשוטרים על מקרה שהיה פעם בלאס וגאס. הוא קיבל שיחת טלפון ממייקל אמיר וויליאמס והוא סיפר לו שמייקל וילידיו נמצאים בלאס וגאס כדי לראות הופעה. מייקל אמר שיש לו בעיות בשינה ומוריי אמר לו לקחת את התרופות שהוא רשם לו (לורזופם). מייקל אמר למוריי שזה לא עוזר ושגם מה שקליין ומצגר נתנו לו לא עוזר. מוריי אמר בתגובה שאין לו שום דבר אחר להציע. לאחר מכן מייקל שאל על פרופופול (נקרא גם דיפרוון) ואמר לו שהוא יודע שזה יעבוד. מוריי אמר שאין לו את זה. מייקל ציין את שמו של ד"ר אדמס ואמר שד"ר אדמס נתן לו פרופופול. מוריי לא מכיר את ד"ר אדמס ומייקל נותן לו את מספר הטלפון שלו. מוריי התקשר אליו. אדמס אמר למוריי שהוא בדרך כלל לוקח את מייקל למרפאה של מנתח פלסטי ושם נותן לו פרופופול אך שהמנתח הפלסטי לא מוכן לתת לו להשתמש במרפאה אלא אם מייקל יעבור ניתוח (כך שהוא יקבל כסף). מהסיבה הזאת מוריי נתן להם להשתמש במרפאה שלו – זה היה יום ראשון. אדמס נתן למייקל פרופופול באמצעות עירוי למשך 6 שעות. מוריי מסביר שהיה לו שם ציוד למעקב אחר סימני חיים. הוא חזר למשרד לאחר שש שעות ומייקל אמר לו אז שהוא מרגיש מצויין בגלל שישן.

מוריי מספר שמייקל אמר לו שזו הדרכה אלוהית ושהוא עומד לצאת למסע הופעות ושיש לו בעיות לישון כשהוא במסע הופעות. הוא סיפר למוריי שרופאים אחרים היו עוזרים לו לישון במשך 10,15,18 שעות ושזה יותר מדי קשה עבור רופא אחד ולכן הוא רוצה להביא עוד רופא לצוות. מוריי מציין שהוא לא ידע אם מייקל יכול להרשות את זה לעצמו ושהיה מופתע שמייקל מעלה את כל זה כך פתאום. מייקל רצה שאדמס יצטרף גם למסע ההופעות ואדמס היה מוכן לעשות זאת תמורת 1.2-1.3 מיליון דולר לשנה. מוריי הודיע את זה למייקל אך לא היה לשיחות האלה המשך ובסוף אדמס לא הצטרף לצוות.

מוריי מציין שמייקל אמר לו שהוא רוצה שהוא יהיה בסביבתו לנצח לאחר מסע ההופעות ושהיו כבר תוכניות לסרטים שמייקל היה אמור לעשות. הוא אמר שלמייקל היו תוכניות להקים בית חולים לילדים ורצה שמוריי ינהל את בית החולים.

הבלשים מחזירים את מוריי לכרונולוגיה של ה-25.6. מוריי נתן למייקל 25 מיליגרם של פרופופול. מייקל נרדם ומוריי מציין שהוא לא נחר ושבדרך כלל כשהוא בשינה עמוקה הוא היה נוחר. כלומר מזה שהוא לא נחר מוריי הסיק שמייקל לא ישן שינה עמוקה. מוריי עקב אחרי מצבו והכל היה נראה לו יציב. הוא היה צריך ללכת לשירותים וגם בהזדמנות הזאת הוא רוקן את המכל שבו היה שתן של מייקל.

הוא חזר לאחר שתי דקות וראה שמייקל לא נושם. הוא מספר לשוטרים שבדרך כלל הוא היה מסתכל על החזה של מייקל בשביל לראות אם הוא נושם. הוא בדק את הדופק של מייקל – הדופק שלו היה 122. בנוסף הגוף שלו היה חם אז מוריי הניח שהכל קרה מהר והתחיל לעשות החייאה מפה לפה. הוא רצה גם לתת לו תרופות אך קודם לדאוג לכך שהוא נושם. הוא ראה את החזה שלו עולה. מוריי מספר שהוא לא יכל להזיז את מייקל מהמיטה לרצפה בעצמו. הוא שם את ידו השמאלית מתחת לגוף של מייקל ועשה לו החייאה מאולתרת. הוא חיפש טלפונים אך לא היום שום טלפונים שעובדים בבית. הוא גם לא ידע מה המיקוד של הבית. הוא סיפר שבלילה נמצאים בבית רק מייקל, הילדים ומוריי ושהמאבטחים לא נכנסים לתוך הבית. הוא אומר לשוטרים שלדעתו זה לא אנושי שלא מרשים למאבטחים להיכנס כדי להשתמש בשירותים.

מוריי אומר שאם הוא היה מתקשר ל-911 אז הוא היה צריך לעזוב את מייקל והוא לא רצה לעשות את זה. הוא התקשר למייקל אמיר וויליאמס ואמר לו לשלוח מאבטח לחדר. הוא לא ביקש ממייקל אמיר וויליאמס להתקשר ל-911 בגלל שהוא חשב שמייקל אמיר יתחיל לשאול למה צריך להתקשר ומוריי רצה לעזור למייקל כמה שיותר מהר. בשלב הזה מוריי מרגיש שלמייקל אין דופק אז הוא הרים את הרגליים של מייקל לרגע ואז המשיך לעשות לו החייאה. מוריי מספר שאף אחד לא הגיע אז הוא נתן למייקל 0.2 מיליגרם של פלומנזיל בגלל שהוא רצה לסתור את ההשפעות של התרופות שהוא נתן לו קודם. מייקל עדיין לא נשם. מוריי פתח את הדלת ורץ למטבח שם הוא ראה את הטבחית (קאי צ'ייס) ואמר לה לקרוא לאבטחה באופן מיידי. המאבטח (אלוורז) עלה למעלה ומוריי אמר לו להתקשר ל-911 וביקש ממנו עזרה להזיז את מייקל לרצפה ולעזור עם ההחייאה.

אלברטו מתקשר ל-911 ומוריי אומר לו להגיד להם למהר כי הוא רצה שאלברטו יעזור לו להזיז את מייקל לרצפה. הפרמדיקים הגיעו והתקשרו לבית החולים. מייקל עדיין לא נשם. הם עשו לו החייאה. מוריי מסביר שמייקל היה במצב שנקרא PEA – יש פעילות חשמלית של הלב אך אין דופק. במצב כזה לא נותנים שוקים חשמליים. נתנו למייקל תרופות שהיו אמורות לגרום ללב שלו לפעום. מוריי אומר שהוא הרגיש שהתקשורת עם בית החולים היתה איטית.

לאחר כ-20 דקות של מאמץ להחיותו – שלדעתו של מוריי היו מוגבלים – מוריי חושב שלא עבר הרבה זמן מאז שמייקל הפסיק לנשום מכיוון שהוא הרגיש דופק באזור המפשעה. מוריי מבקש מבית החולים לקחת שליטה על המצב במקום שיכריזו על המוות של מייקל בבית. מייקל הועבר לבית החולים. הם עבדו על מייקל במשך שעה. לדבריו של מוריי הם בטח היו מפסיקים קודם אם מוריי לא היה מתעקש להמשיך. הם לא ידעו מדוע מייקל מת אך לא פסלו אפשרות שקריש דם הגיע לריאות שלו וחסם את הזרימה של הדם. הכריזו על מותו של מייקל. מוריי לא רצה לחתום על תעודת המוות מכיוון שלא ידע מה גרם למוות.

עורך הדין של מוריי, צ'רנוף, התערב בשיחה ושינה את הנושא לניסיון של מוריי לגמול את מייקל מפרופופול שלושה ימים לפני המוות. מוריי אמר שלא ידע שמייקל השתמש בפרופופול לפני כן ושזה היה הרגל שלו. הוא אומר שהוא רצה שמייקל ישן בצורה טבעית ורצה לגמול אותו. הוא שאל את מייקל מה הוא יעשה כשמסע ההופעות יסתיים. מייקל אמר לו שהוא חושב שהוא יוכל לישון בצורה רגילה אז. הוא מספר לשוטרים שנתן למייקל תרופות אחרות במקום פרופופול (לורזופם) כדי לגמול אותו. מייקל ידע על התוכנית לגמול אותו ולא היה מרוצה ממנה אך שיתף פעולה. מוריי מספר לשוטרים שלא אמר למייקל שלדעתו הוא מכור לפרופופול. הוא ניסה לגרום למייקל להאמין בתרופה אחרת במקום פרופופול. בלילה הראשון הוא הוריד את כמות הפרופופול שנתן לו ונתן לו עם זה לורזופם ומידזולם. בלילה השני הוא לא נתן לו פרופופול בכלל אלא רק לורזופם. מייקל אמר שהוא הרגיש קצת האנגאובר ביום שלאחר מכן. בלילה שבו מייקל מת מוריי התחיל עם לורזופם ומידזולם אך שום דבר לא עבד. הוא לא יודע אם מייקל סבל מתסמינים של גמילה מפרופופול או שההתמכרות שלו היתה רק פסיכולוגית. הוא אומר שלאחר שניסה כל הלילה עם שתי התרופות האלה הוא לבסוף נתן למייקל פרופופול כדי שיוכל לישון ולעבוד ביום שלמחרת. הוא אומר שהוא לא רצה שמייקל יכשל ושהיה איכפת לו ממנו.

השופט עצר את ההקלטה וימשיכו להשמיע אותה כשהמשפט יתחדש.


 
המשך ההקלטה של חקירתו של מוריי

מוריי מזכיר את זה שייתכן ולמייקל היו תסמיני גמילה מפרופוופול ב-25.6. הוא אומר שההתמכרות יכולה להיות פיזית או נפשית.

הוא מעיד שדיבר עם הבלשים בקצרה בבית חולים והשאיר להם את מספר הטלפון שלו.

מוריי אומר שהוא ורופאת חדר הטיפול הנמרץ בבית החולים הלכו לחדר בו קתרין חיכתה וסיפרו לה שמייקל מת. הוא מעיד שהוא נשאר איתה קצת כדי לנחם אותה וביקש מבית החולים להביא עבורה פסיכולוגית. לאחר מכן הוא הבין שהילדים הובאו גם לבית החולים והלך לחדר הזה כדי להודיע להם שמייקל מת. בנוסף באו איתו גם פרנק דיליאו, מייקל אמיר וויליאמס ועובדת סוציאלית. מוריי מתאר שהילדים בכו ושהוא נשאר איתם קצת כדי לנחם אותם. הוא מציין שפאריס אמרה שהיא לא רוצה להיות יתומה. הוא ופרנק דיליאו אמרו לה שהם יטפלו בה. הוא אמר לפאריס שהוא עשה כמיטב יכולתו כדי להציל את מייקל. אחר כך העבירו את קתרין והילדים לאותו החדר.

הילדים הלכו לראות את מייקל לאחר שהצוות הפסיכולוגי בבית החולים אמר שזה רעיון טוב ויאפשר להם להיפרד. בית החולים הכין את הגופה של מייקל כך שהילדים יוכלו לראות אותו. בזמן הזה ג'רמיין, לה-טויה וכמה בני דודים של מייקל הגיעו לבית החולים. סיפרו להם מה קרה. מוריי נכנס לחדר שבו היתה המשפחה והם שאלו אותו אם הוא יודע למה מייקל מת. מוריי אמר שאינו יודע והמליץ להם לבצע נתיחה בגופתו. הגופה של מייקל היתה מוכנה והילדים של מייקל הלכו לראות אותו. מוריי שאל את קתרין אם היא רוצה לראות את מייקל גם והיא אמרה שלא.

הוא דיבר עם שומרי הראש ושאל אותם לאן הילדים של מייקל ילכו. השומרים אמרו לו שהם לא יכולים לחזור לבית בגלל שהוא נאטם. הוא דיבר עם רנדי פיליפס, פרנק דיליאו ושומרי הראש ושאל אם יש משהו שהוא יכול לעשות. הוא אומר שג'רמיין רצה לצאת בהודעה לעיתונות ושהם ביקשו ממנו לקרוא את ההודעה. לאחר מכן מוריי עזב את בית החולים והלך לביתו.

הוא מזכיר שהוא דיבר עם הבלשית פורשה ונתן לה את מספר הטלפון שלו. הבלשים בראיון מזכירים למוריי שהם התקשרו אליו מספר פעמים אך כל השיחות הגיעו למענה קולי. עורך הדין של מוריי, פנה, אומר שזו היתה העצה שלו ושהוא אמר לו לכבות את הטלפון ולא לדבר עם הבלשים עד שעורך הדין שלו מדבר איתם.

הם שואלים את מוריי אם ידוע על מחלות כלשהן מהן מייקל סבל. הוא אומר שהוא טיפל במייקל נגד דלקת ריאות ב-2008 וגם כאשר הוא שבר את הבוהן. בנוסף הוא טיפל בו כמה פעמים במשך השנים בגלל בעיות בנשימה, עייפות ויבלות ברגליים. בנוסף הוא טיפל בבעיה של פטריות ברגליים של מייקל. הוא אומר שהוא ערך לו בדיקות דם מקיפות כדי לוודא שהכבד שלו בסדר.

צ'רנוף שואל את הבלשים אם יש תוצאות של בדיקות הרעלים מהגוף של מייקל. הם עונים שלא ידוע להם שהתוצאות חזרו. הוא שואל את מוריי אם ידוע לו על תרופות אחרות שמייקל לקח. מוריי אמר שהוא יודע שמייקל היה הולך לד"ר קליין ושכ-3 שבועות לפני כן הוא שמע את מייקל מתקשר למישהו בשם ג'ייסון פיפר ומבקש ממנו להכניס אותו לפגישה אצל קליין. מוריי גם אומר שהוא ראה בקבוקים של תרופות שנרשמו למייקל על ידי ד"ר מצגר אך שמייקל לא סיפר לו על כל הרופאים שהוא הולך אליהם.

הבלשים מציגים למוריי רשימה של תרופות ושואלים אותו אם הוא רשם למייקל אותם ולמה הם משמשים. פלומקס- לטיפול בפרוסטטה מוגדלת שגורמת להפרעה במתן שתן. מוריי מופתע לשמוע שלמייקל היו טיפות מיוחדות לעיניים ואומר שהראייה של מייקל היתה ממש גרועה ושהוא היה כמעט עיוור. (המונח באנגלית הוא legally blind זה אומר שהראייה שלו היתה מאוד גרועה כך שכמעט ולא ראה. זה לא אומר שהוא לא יכול לראות אור – כמו אנשים שהם עיוורים לחלוטין). מוריי מספר שהוא ארגן פגישה עבור מייקל עם רופא עיניים אך מייקל לא הלך ולכן הוא מופתע לראות את הטיפות שם.

מוריי סיפר לבלשים שהצוות של מייקל סיפר לו שהימים הכי גרועים של מייקל היו לאחר שחזר מד"ר קליין ושהיה לוקח לו 24 שעות להתאושש. הבלשים מזכירים שמצאו מריחואנה ומוריי אומר שמייקל הכחיש שהשתמש בזה ושהוא (מוריי) היה מופתע לשמוע שמייקל משתמש בזה. הבלשים אומרים למוריי שמה שהם מצאו היה רקוב וישן. הם שואלים לגבי חבילת סיגריות ריקות ומוריי אומר שהוא לא יודע אם מייקל עישן. הם שואלים אותו אם מייקל ארז את המזוודות שלו והוא אומר שכן. הוא מזכיר שמייקל היה משתמש בהרבה הרבה בושם ושהוא לא הבין למה הוא היה שם כל כך הרבה ושהוא חשב שזה אולי כדי להיפטר מאיזשהו ריח (אולי נאמר בהקשר של הסיגריות).

הבלשים שואלים את מוריי בכמה מזרקים הוא השתמש והוא אומר שב-2. הם שואלים מה הוא עשה עם המזרקים האלה והוא אומר שהוא שם אותם בתיק שלו ושם את התיק בארון. הם שואלים אותו איפה המזרקים ומוריי אומר שהוא השאיר אותם בבית בארון. הם שואלים באיזה ארון ומוריי מתאר. הוא אומר שמייקל הראה לו את הארון הזה ואמר לו שהוא יכול לשים את החפצים שלו שם.

הם מבקשים ממוריי את המפתחות לרכב שלו כדי שיוכלו לחפש שם.

בסוף ההקלטה הבלשים שואלים אם מוריי נתן למייקל דמרול. מוריי אומר שלא. הבלש סמית אומר שהם לא מצאו דמרול בבית.
 
עדותו של הבלש סקוט סמית

חקירה בידי התביעה

סמית אומר שהפעם הראשונה בה מוריי הזכיר את המילה פרופופול היתה בראיון שלו עם המשטרה – יומיים לאחר שמייקל מת. לפני כן הוא רק אמר שנתן למייקל תרופות להרגעה.

הוא אומר שבחקירה הם נתנו למוריי לדבר בחופשיות ושהוא לא הזכיר את שיחות הטלפון שערך וקיבל ב-25.6.
הוא מעיד שעורך הדין של מוריי, צ'רנוף, היה מופתע מכך שהמשטרה עוד לא לקחה את התיקים של מוריי מהבית של מייקל.

בחיפוש שערכו ב-26.6 נמצאו גם כרטיסי ביקור של מוריי וד"ר דיוויד אדמס בבית של מייקל. הכרטיסים נמצאו בחדר השינה הראשי של מייקל. בנוסף נמצאה תרופה לעיניים שמטפלת בגלאוקומה ובלחץ דם גבוה בעיניים. כן נמצא קרם עור, שלושה בקבוקונים של תרופות לעיניים אשר נרשמו למייקל על ידי ד"ר קליין. עוד נמצאה שקית גדולה שהיה רשום עליה שם בית המרקחת ממנו מוריי הזמין את התרופות. בתוך זה היה משחה נגד ויטיליגו (בנקווין). זה נמצא בשירותים של חדר השינה המרכזי.

הוא מעיד שהמשטרה הוציאה מספר צווי חיפוש. הראשון היה ב-29.6 .לבית של מייקל ולמכונית של מוריי. במכונית של מוריי הם מצאו חוזה ומספר כרטיסי ביקור. לא נמצאו בה בקבוקי פרופופול. צו החיפוש הבא היה ב-22.7.2009 למרפאה של מוריי ביוסטון וכן למחסן שלו. גם שם לא נמצאו בקבוקי פרופופול. צו החיפוש הבא היה ב-28.7 למרפאה של מוריי בלאס וגאס וכן למחסן שלו שם. גם במקרה הזה לא נמצאו בקבוקי פרופופול. צו החיפוש הבא היה ב-11.8 לבית המרקחת ממנו מוריי הזמין את התרופות בלאס וגאס (Applied Pharmacy). בחיפוש הזה השוטרים גילו שהפרופופול נשלח לדירה בסנטה מוניקה – לניקול אלוורז. הם הוציאו צו חיפוש לדירה שלה ב-13.8 אך לא נמצאו שם בקבוקי פרופופול.

חקירה בידי ההגנה

צ'רנוף שואל לגבי הניסיונות שלהם להשיג את מוריי. סמית מעיד שהוא לא זה שהתקשר באופן אישי ושבלש אחר אמר לו שכל השיחות הגיעו לתא קולי.

הוא נשאל לגבי מסיבת העיתונאים בה הודיעו על המוות של מייקל ואומר שהוא ידע שהיתה הודעה לעיתונות שג'רמיין הוציא אך לא ידע שהיתה מסיבת עיתונאים.

הוא מספר שהוא והבלש אורלנדו מרטינז התמנו לחקור את התיק הזה אך שזו היתה הבלשית פורשה שניסתה להתקשר למוריי.

הוא מעיד שהראיון בין מוריי לחוקרים ב-27.6 נקבע בתחילה ל-14:00 בצהריים ולאחר מכן הוזז ל-16:00.

הוא אומר שהשוטרים דיברו עם מייקל אמיר וויליאמס, פחים מוחמד, אלברטו אלוורז, לארי טולברט, המטפלת של הילדים – רוזלין מוחמד, קאי צ'ייס, קרובי משפחה של מייקל, כמה מהעובדים בבית וכן עם לארי מוחמד ב-25.6. עוד הוא אומר שמוריי ועורך הדין שלו צ'רנוף לא קבעו מגבלות ונושאים שלא הסכימו לדבר עליהם בראיון עם המשטרה.

סמית אומר שהוא נפגש עם מייקל אמיר וויליאמס ב-31.8.2009 ושהוא זוכר במעורפל שמייקל אמיר עזב את החדר באמצע הראיון כדי לדבר עם עורך הדין שלו. הוא אומר שמוריי לא עזב את החדר במהלך החקירה וגם לא הציב מגבלות זמן לחקירה.

הוא מספר על הרקע שלו – הוא עובד במחלקת הריגה ושוד שנה וחצי וסך הכל הוא עובד כשוטר 24 שנים במחלקות שונות. הוא מציין שהוא כותב הרבה הערות ושהוא כתב הרבה הערות לגבי ראיות שאסף מהבית של מייקל ואנשים שאיתם דיבר. הוא נכנס ויצא לחדר שבו אליסה פליק ערכה את החקירה שלה ב-29.6. הוא לא כתב הערות לגבי הדברים שאליסה פליק מצאה וכתב לאחר שהוציאו את כל הראיות וסידרו אותם למטרות צילום.

צ'רנוף אומר שלא כתב שמצא בקבוק פרופופול בתוך שקית עירוי וסמית מסכים שאכן לא כתב. צ'רנוף ממשיך ואומר לסמית שהוא היה מאוד מפורט בתיעוד הראיות בהערות שכתב. כתב שמצא בקבוק פרופופול ריק ושקית עירוי ריקה – סמית מסכים. הוא אומר שבחיפוש שנערך בבית ב-29 הם מצאו את התיקים בדיוק איפה שמוריי אמר שהם יהיו.
הוא מעיד שנמצאו בקבוקים של לורזופם בחדר השינה הראשי של מייקל אך שהוא לא היה החוקר שמצא אותם.

בנוסף הוא אומר שהוא ערך ראיון עם ד"ר דיוויד אדמס בלאס וגאס.

צ'רנוף עובר לדבר עם סמית על התחקור של שומרי הראש באותו היום עוד בעודם בבית החולים. סמית אומר שהוא דיבר עם אלברטו אלוורז בבית החולים ושאלברטו אמר לו שהוא נקרא לחדר השינה ושנמסר לו שלמייקל היתה תגובה לא טובה. אלוורז לא הזכיר שהתבקש לסייע במתן החייאה וגם לא דיבר על בקבוק פרופופול בתוך שקית עירוי. הוא דיבר על זה לראשונה ב-31.8. סמית דיבר גם עם פחים מוחמד ב-25.6 והוא לא סיפר לו אז שמוריי ביקש לחזור לבית וגם מייקל אמיר וויליאמס לא סיפר את זה. הפעם הראשונה בה דיברו על זה היתה ב-31.8.

הוא מעיד שהיה עוד ראיון שנערך עם אלברטו אלוורז לאחר זה שהיה ב-31.8 אך הוא לא זוכר בדיוק מתי. הוא מעיד שהוא ביקש את טביעות האצבע של אלברטו והשווה אותם לטביעות שנמצאו על הראיות.

צ'רנוף עבור לדבר איתו על הצילום ממצלמות האבטחה של מייקל. לא היו מצלמות שפנו לדלת הראשית אך יש מצלמות שמצלמות את השער וכן את הצד האחורי של הבית. סמית מעיד שההחלטה של איזה חלקים מהוידיאו לקחת נעשתה בשיתוף פעולה עם הבלש מרטינז אך שזה היה מרטינז שהוריד את צילומי האבטחה. הם לא ביקשו עוד צילומים ממצלמות האבטחה לאחר ה-25.6. הוא מעיד שהבית היה נעול והיו בו שומרים החל מה-25.6 אך יום לאחר מכן וכן ב-27 ו28 ביוני נתנו לאנשים להיכנס. הוא לא יודע אם עשו רשימות של מי נכנס לבית לאחר שמייקל מת עד ל-29.6.

הוא מעיד שהמריחואנה נמצאה על ידי בני משפחה של מייקל בארון של מייקל בתוך מזוודה.

הוא מעיד שאחרי שעזב את הבית הוא שאל אם הוא ייאטם כזירת פשע ונמסר לו שלא. ההחלטה לא לאטום את הבית היתה של חוקר מקרי המוות.

עוד הוא אומר שמוריי אמר לבלשית פורשה שהוא לא הסכים לחתום על תעודת הפטירה מכיוון שהיה צריך לבצע נתיחה שלאחר המוות.

עוד אומר סמית שראיין רופאים אחרים מלבד מוריי וד"ר אדמס.

הוא אומר שלא היה נוכח בחיפוש שנערך במרפאה של מוריי ביוסטון. הוא היה בחיפוש שנערך במרפאה שלו בלאס וגאס ומשם הם לקחו את הטלפון הסלולארי שלו, דיסק קשיח של המחשב וכל מיני מסמכים לגבי המרפאות שלו.

סמית מעיד שהחקירה הפכה מחקירת מקרה מוות לחקירת מקרה הריגה ב-27.8 ושהיה וויכוח בין משרד חוקרי המוות לבית המשטרה לגבי האם להמשיך לחקור רופאים נוספים. המשטרה החליטה לא לחקור רופאים נוספים בתיק זה.

חקירה נוספת בידי התביעה

סמית מסביר על הוויכוח בין משרד חוקר מקרי המוות לבין המשטרה. שוטר יצר קשר עם אד ווינטרס, הפתולוג, והוא סיפר לו שיצר קשר עם ארנולד קליין. זה גרם לחיכוך בין המשרדים. סמית מסביר שהיחידה ללוחמה בסמים מונתה לחקור רופאים נוספים ושהוחלט שהמשטרה בלוס אנג'לס תחקור רק את המקרה הספציפי הזה – כלומר רק מה שקשור ישירות למוות של מייקל.

סמית מעיד שכאשר מוריי סיפר לו שהוא נתן למייקל חלב הוא שאל אם החלב היה קר או חם ושלא היה לו מושג שקוראים לפרופופול חלב.
הוא מעיד שרק שקית עירוי אחת נלקחה ב-25.6 ושהוא לא נכח בחדר כאשר לקחו את שקית העירוי שהיה בתוכה בקבוק פרופופול. הוא כן היה כאשר שמו אותה על השולחן כדי לצלם.

סמית מסביר על המצלמות מסביב לבית. היו חמש מצלמות. אחת כוונה לאזור שמחוץ לגדר, השנייה לא פעלה אך הייתה מכוונת לכניסה למוסך, השלישית והרביעית כוונו לצד האחורי של הבית – לבריכה ולחצר, החמישית צילמה את חזית הבית. הוא מסביר שלא היו מצלמות שכוונו לדלתות.

הוא מסביר שהיה קשה לתאם בין פחים, אלוורז ומייקל אמיר ולכן עבר זמן עד שתיחקרו אותם שוב.

חקירה נוספת בידי ההגנה

סמית כתב שמצא בקבוק ריק של לורזופם בתוך שקית עירוי ריקה אך לא ציין שמצא בקבוק פרופופול בתוך שקית עירוי בהערות שלו.

חקירה נוספת בידי התביעה

מתבקש להבהיר שלא ראה את בקבוק הפרופופול בתוך שקית העירוי ולכן לא תיעד אותו. הם חילקו את עבודת תיעוד הראיות בין כמה חוקרים.

 
העדות של הפתולוג - כריסטופר רוג'רס

2pryand.jpg



כריסטופר רוג'רס הוא פתולוג במשרד חוקר מקרי המוות בלוס אנג'לס. הוא ביצע את הנתיחה שלאחר המוות במייקל.

חקירה בידי התביעה

רוג'רס מתאר את התפקיד שלו – הוא עוסק כפתולוג מ-1988. הוא ראש היחידה לרפואה משפטית במשרד חוקר מקרי המוות.

הוא נכח באלפי נתיחות שלאחר המוות במהלך הקריירה שלו וביצע את הנתיחה שלאחר המוות במייקל ב-26.6. ביום הזה לא הצליח עדיין לקבוע את גורם המוות. הוא מעיד שמבחינה גופנית הוא לא מצא שום דבר שגרם למוות – כלומר מום כלשהו באיבר בגוף או משהו כזה.

רוג'רס מעיד שמייקל היה בריא יותר מהאדם הממוצע בגילו. הוא מצא כל מיני דברים שאותם הוא מתאר כלא משמעותיים, כלומר לא גרמו למוות: פרוסטטה מוגדלת, כלומר היה למייקל קשה להטיל את מימיו, למייקל היה ויטיליגו ופוליפ במעי הגס. בדיקה של מערכת העצבים העלתה נפיחות קלה, בדיקה של הריאות העלתה דלקת כרונית וצלקות, צילומי רנטגן העלו שלמייקל היתה צלע נוספת וכן דלקת פרקים. בדיקה דנטלית העלתה שמייקל עבר טיפולי שורש והיו לו שתלים. בנוסף הם התייעצו עם רופא מרדים.

רוג'רס אומר שלמייקל היתה פיגמנטציה לא רגילה בראש הקרקפת כתוצאה מפגיעה במקום (התייחסות לשריפה) ושהאזור היה מצולק. הוא מציין שמייקל היה 1.75 ושקל 61.6 קילוגרם. הוא אומר שמדד מסת הגוף (BMI מדד תקינות משקל הגוף ביחס לגבוה) היה בטווח הנורמאלי אך שמייקל היה רזה.

בשלב הזה מראים תמונה מהנתיחה של מייקל. רוג'רס מעיד שמייקל לא סבל ממחלת לב ושלא ראה שום מום בליבו. העורקים שמובילים ללב שלו היו במצב תקין ורוג'רס מסביר שלאםד בגילו זה יוצא דופן ושלרוב האנשים בגילו יש ממצאים של עיבוי והתקשחות בעורקים. למייקל לא היה וזה אומר שלא היה שומן או כולסטרול בעורקים שלו.

רוג'רס מעיד שלא חשב שיש סיבה טבעית או מחלה שגרמה למוות. הוא מעיד שהוושט (הצינור שמחבר בין הפה לבטן) שלו היתה שלמה ושלא ראה שום נוזל לבן או דמוי חלב בוושט. הוא מעיד שבדק גם את תכולת הקיבה. הוא מצא 70 גרם של נוזל שחור אך לא היו בקיבה כדורים או קפסולות. הוא חיפש את זה באופן מיוחד כדי לקבוע את הגורם למוות. הוא בדק את הפה של מייקל ואת קנה הנשימה שלו ולא מצא בהם עצמים זרים (שהיו יכולים לחסום את היכולת לנשום).

הוא ביקש שיבצעו בדיקות רעלים כדי שיוכל לקבוע את גורם המוות. למטרה זו הוא התייעץ עם רופאים בעל מומחיות שונות. הוא קרא את הראיון של מוריי במשטרה במטרה להשיג מידע נוסף שיסייע לו וביקש את התיקים הרפואיים של מייקל ממוריי. הוא לא קיבל אותם.

כשהצליח לקבוע את גורם המוות קבע שמדובר בהריגה. הוא ביסס את דעתו על כמה גורמים:

1. ההצהרה של מוריי במשטרה לפיה נתן למייקל פרופופול וסמים ממשפחת בנזודיאזפינים (לורזופם וכו').

2. לא נותנים פרופופול לטיפול באינסומניה – הסיכון עולה על התולעת ובנוסף לכך בסביבה שבה הפרופופול ניתן לא נעשה שימוש במוניטור EKG (אק"ג), מוניטור שיעקוב אחר מינון התרופה וכן לא היה ציוד החייאה מתאים וציוד לצנרור וכן לא היו תרופות שמטרתן לשפר את זרימת הדם.

3. הנסיבות לא תומכות במתן עצמי של פרופופול – כלומר הנסיבות לא תומכות בכך שמייקל נתן לעצמו פרופופול. זאת מכיוון שמוריי אמר שלא היה בחדר שתי דקות כלומר שהאירועים הבאים היו צריכים לקרות תוך שתי דקות: מייקל שהיה תחת השפעה של פרופופול וסמי הרגעה אחרים התעורר והצליח להזריק לעצמו למרות שהיה תחת השפעתם. הוא מסביר שלחומר לוקח זמן רב יותר להגיע למוח כאשר מזריקים אותו לרגל (שם היה העירוי של מייקל) ומוריי מדווח שלא היה שתי דקות וכשחזר מייקל כבר לא נשם- כלומר שבזמן שנותר אחרי שהזריק לעצמו ועד שהחומר מגיע למוח הוא כבר הפסיק לנשום. רוג'רס אומר שזה פחות הגיוני וסביר מאשר להניח שמוריי, שלא השתמש במכשיר למדידת מינוני תרופות ולכן היה צריך להעריך את הכמות שנתן למייקל, נתן לו יותר מדי.

רוגרס מעיד שסיבת המוות היא הרעלת פרופופול חמורה ושמה שתרם למוות הוא השימוש בבנזודיאזפינים (לורזופם וכו'). לורזופם ומידוזלם היו גורם משני למוות. הם החמירו את דיכוי הנשימה שנוצר בעקבות השימוש בפרופופול ובכך גרמו לו להפסיק לנשום. זה יכל להוביל לכך שלבו הפסיק לפעום.

התביעה מראה תרשים שעשו של הגוף של מייקל במהלך הנתיחה – בתרשים מצוינים נקבים שנוצרו כתוצאה מהחדרת עירוי וכן סימנים על הגוף של מייקל שנגרמו כתוצאה ממאמצי ההחייאה. רוג'רס מראה סימנים על היד הימנית והשמאלית של מייקל, בצוואר וכן קצת מתחת לברך השמאלית (פה מוריי החדיר את העירוי של הפרופופול). רוג'רס אומר שהתבונן בבקבוק פרופופול ריק שנמצא בחדר של מיקל ושם לב למשהו יוצא דופן בו- היה חתך לאורך הפקק והמשמעות של כך היא שזה לא נעשה באמצעות נקב של מחט של מזרק. הוא אומר שיכול להיות שהחתך הזה נעשה באמצעות חלק מציוד עירוי (spike – אני מקווה שאני מתרגמת את זה נכון. זה לפחות מה שהבנתי).

וולגרין מראה לרוג'רס חלק מציוד עירוי ומבקש ממנו לזהות אותו. רוג'רס מעיד שעבר על חלק מהראיות במרץ 2011. הוא זיהה משהו שפליק כינתה מחט, כחלק של עירוי שבו עדיין היתה מחט. היה נראה שלא השתמשו בו. הוא גם בדק את המזרק שנמצא על השידה ליד המיטה של מייקל. לדבריו זה לא מתאים לצורה של מה שיצר את החתך בקבוק הפרופופול.

חקירה בידי ההגנה

פלאנגן שואל את רוג'רס אם הוא עבר על העדות שנתן בשימוע הראשוני וכן על דוח הנתיחה, הדוחות של המומחים וכו' כדי לרענן את זכרונו. הוא עונה שכן ושגם עבר על תוצאות בדיקות הרעלים. פלאנגן שואל אם הוא קרא דוח שהוכן על ידי ד"ר שאפר, רופא מרדים באוניברסיטת קולומביה. רוג'רס אומר שכן. הוא שואל אותו אם הוא קרא בדיקות רעלים שנעשו על ידי ההגנה במעבדות אחרות ורוג'רס אומר שלא.

פלאנגן שואל אם לפי בדיקת הרעלים רמות המידזולם, דיאזפם ולידוקאין עולות בקנה אחד עם מה שמוריי אמר לשוטרים. רוג'רס עונה שכן.

פלאנגן שואל את רוג'רס אם הוא יכול להיות בטוח מי נתן את הפרופופול ורוג'רס אומר שלא. הוא שואל אותו על ציוד העירוי ושואל אם אפשר להשתמש בחלק הזה שנקרא spike כדי לרוקן בקבוק של פרופופול מהר יותר מאשר בשימוש באמצעות מזרק. הוא שואל אותו אם היה מצפה לראות פרופופול בתוך שקית עירוי במקרים בהם רוצים לערבב בין פרופופול לבין תמיסת מלח. רוג'רס מזכיר שלא נמצא פרופופול בתוך שקית עירוי (נמצא בקבוק של פרופופול אך החומר עצמו לא היה בשקית). פלאנגן שואל לגבי הימצאות של פרופופול בחלקים אחרים של ציוד העירוי ורוג'רס מעיד שאכן נמצאו.

פלאנגן מדבר על חיי המדף של פרופופול – 6 שעות. אם לא משתמשים בזה 6 שעות מרגע פתיחת הבקבוק צריך לזרוק אותו. פלאנגן אומר שלא הגיוני שמישהו ישתמש בבקבוק 100 מיליליטר של פרופופול כדי להוציא 5 מיליליטר כי הוא יצרך לזרוק לאחר מכן את 95 המיליליטר שנותרו.

הוא שואל את רוג'רס לגבי לידוקאין ורוג'רס מסביר מתי משתמשים בזה. הוא שואל מה יהיו הרמות בדם אם פציינט יקבל 25 מיליגרם של פרופופול – רוג'רס לא יודע להגיד. הוא שואל כמה זמן שינה יתקבל ממתן 25 מיליגרם של פרופופול. רוג'רס עונה שכ-5 דקות. לאחר 5-10 דקות לפרופופול כבר לא תהיה השפעה.

פלאנגן שואל מה קורה אם מזריקים את ה-25 מיליגרם מהר. רוג'רס עונה שזה יגרום לכך שיהיה ריכוז גבוה של הסם במיקום מסוים וזה מעלה את הסיכון להפסקת נשימה ודום לב. פלאנגן אומר שצריך להזריק פרופופול באיטיות ושואל את רוג'רס אם מישהו עושה כך האם הוא ישים לב להשפעות שליליות כגון הפסקת נשימה. רוג'רס עונה שכן.


פלאנגן שואל אם אדם נותר ישן לאחר שעברו 15-20 דקות מהרגע בו הוזרקו 25 מיליגרם של פרופופול האם המשמעות היא שהוא ישן בגלל סיבה אחרת (שכן השפעת הפרופופול כבר התפוגגה)- רוג'רס מסכים.

עוברים לדבר על הטווח הטיפולי של שימוש בפרופופול. רוג'רס אומר שזה תלוי במטרה שלשמה משתמשים בו. מצאו למייקל כמות של 2.6 מיליגרם פרופופול בדם שנלקח מאזור הירך. בודקים את הדם מאזור הירך מכיוון שהוא פחות מושפע מדברים שקורים בגוף לאחר המוות ולכן יכול לתת תוצאות מדויקות יותר בבדיקת הרעלים. רוג'רס מסביר שתרופות מסוימות נוטות יותר לפיזור מחדש בגוף לאחר המוות מאשר תרופות אחרות. בין התרופות שנוטות לכך הן פרופופול ולידוקאין. לורזופם לא מתפזר מחדש בגוף לאחר המוות. פלאנגן שואל כמה זמן ייקח ללורזופם להשפיע אם פציינט בולע גלולה של 2 מיליגרם. רוג'רס אומר שלוקח בערך בין 40 דקות לשעתיים. פלאנגן שואל מה קורה כאשר נותנים את זה באמצעות עירוי- רוג'רס אומר שההשפעה תתחיל לאחר פחות מדקה.

פלאנגן עובר לדבר על תכולת הקיבה של מייקל. היא הכילה נוזל בצבע כהה ולא ברור אם זה דם או מיץ פירות לדוגמה. חוקר מקרי המוות לא יודע בדיוק מה זה מכיוון שהם לא שלחו את הנוזל לבדיקה. הם לא מצאו בתוך הנוזל טבליות או קפסולות של תרופות אך רוג'רס אומר שזה לא אומר שלא היו סמים (תרופות) בקיבה. הדרך היחידה לדעת אם לורזופם היה בקיבה היא לבצע בדיקת רעלים. פלאנגן מראה לרוג'רס את התוצאות שההגנה ביצעה על תכולת הקיבה – אשר הראו שלמייקל היה לורזופם בקיבה. הוא אומר שהריכוז של לורזופם בקיבה גבוה פי 4 ממה שנמצא בדם מאזור הירך. רוג'רס אומר שהמשמעות היא שנלקח לורוזפם באופן אורלי מתישהו. פלאנגן שואל מה יקרה אם מישהו ייקח 8 טבליות של לורזופם ב-1:00 האם הן ייספגו במערכת? רוג'רס עונה שאם הפציינט לקח אותם על קיבה ריקה ייתכן שיישארו שרידים שלהם בקיבה.

רוג'רס אומר שרמת הלורזופם בדם לא העלתה מבחינתו דגל אדום בגלל שהיא לא היתה גבוהה מדי. פלאנגן מראה לו שני בקבוקי תרופות של לורזופם שנמצאו בבית של מייקל. בכל אחד היו 30 כדורים (סך הכל 60). אחד מהבקבוקים ריק ובשני נותרו 9.5 כדורים.

פלאנגן מזכיר שרוג'רס קבע שהבנזודיאזפינים תרמו למוות ואומר שמידזולם ודיאזפם נמצאו בדם בכמויות נמוכות וחסרות משמעות. הוא שואל אותו איזה ריכוז בדם יושג מנטילה של כדור אחד של לורזופם. רוג'רס אומר שזה יהיה בטווח הטיפולי. פלאנגן מציין איזשהו ספר על תרופות שבו כתוב שעל כל כדור לורזופם יש ריכוז של 0.018 מיקרוגרם בדם וההשפעה תגיע לשיא לאחר שעתיים.

פלאנגן שואל אם לוקחים לורזופם בבליעה האם צריך יותר ממנו בשביל להגיע לאותם כמויות בדם כמו אם נותנים באמצעות עירוי. רוג'רס מסכים. הוא שואל אותו מהי מנה קטלנית של פרופופול ורוג'רס עונה שזה בין 1-17 מיקרוגרם למיליליטר. פלאנגן שואל אם מישהו שקיבל 2.6 פרופופול ירגיש כאב (כלומר אם ניתן יהיה להעיר אותו באמצעות גירוי של כאב ). רוג'רס עונה שכן.

הוא רוצה לדעת אם גלולה אחת של לורזופם תביא לריכוז של 0.018 מיקרוגרם, כמה גלולות צריך לקחת כדי להגיע לריכוז של 0.169? בשלב הזה יש הרבה התנגדויות והשופט מקבל את כולם אבל אז פלאנגן גורם לרוג'רס להסכים שזה שווה ערך ל-9 גלולות.

פלאנגן מזכיר שתכולת הקיבה וכן השתן לא נבדקו להימצאות של לורזופם. הוא שואל אם דגימות השתן שנלקחו בנתיחה שלאחר המוות מראות על ריכוז גבוה יותר של לורזופם מאשר דגימות השתן שנמצאו בחדר, האם הריכוז של לורזופם בדם צריך להיות גבוה יותר מהריכוז שלו בדם בשעה 7:30? רוג'רס אומר שהוא לא יכול לענות על זה מכיוון שיש יותר מדי משתנים. פלאנגן נותן תרחיש שבו ניתן 2 מיליגרם של לורזופם ב-2:00 בלילה ואז שוב ב-5:00 בבוקר ולאחר מכן נלקחו 8 גלולות בסביבות 10:00 בבוקר, האם רמת הלורזופם בשתן שנלקח בנתיחה תהיה גבוהה יותר מרמת הלורזופם בשתן שנמצא בחדר? רוג'רס אומר שכן.

פלאנגן עובר לדבר על הסיבות שבשלן רוג'רס קבע שמדובר בהריגה. רוג'רס אומר שהוא הגיע להחלטה הזאת בהתבסס על 4 סיבות:

1. פרופופול ובנזודיאזפינים ניתנו בידי אדם אחר. רוג'רס מסביר שהתיאור היחידי שקיים לגבי מה שקרה מגיע ממוריי ומוריי מודה שנתן את שניהם.

2. פרופופול ניתן בסביבה שאינה בית חולים. פלאנגן שואל אם אי אפשר לטפל באינסומניה כרונית באמצעות פרופופול. רוג'רס אומר שזו לא הדרך בה מטפלים בזה. פלאנגן מציין שיש כל מיני דרגות של אינסומניה ושואל אם יש דרגות שבהן כן משתמשים בזה. רוג'רס אומר שזה מעבר לתחום ההתמחות שלו.

3. רמת הטיפול הרפואי – הטיפול שמוריי נתן למייקל לא עמד בסטנדרטים הרפואיים הנדרשים. רוג'רס מסביר שהגיע למסקנה הזאת גם בהתייעצות עם רופא מרדים.

4. הנסיבות לא תומכות במתן עצמי של פרופופול. רוג'רס אומר שיותר הגיוני שמוריי חישב לא נכון את הכמות שנתן ונתן למייקל יותר מדי. הוא אומר שזה פחות הגיוני שמייקל יתעורר ולמרות ההשפעה של כל מה שקיבל עד כה יצליח להזריק לעצמו ולהגיע למצב בו מוריי מצא אותו תוך 2 דקות.


פלאנגן עובר לדבר על המיקום של העירוי. הוא היה מתחת לברך השמאלית ושואל אם מייקל יכל להגיע לשם. רוג'רס מסכים שכן. הוא אומר שמישהו אחר היה צריך להתחיל את העירוי אך לאחר שהוא כבר במקום הוא מסכים שכל אחד יכול להזריק לשם.

פלאנגן שואל אם מישהו מלבד מייקל היה מזריק את הפרופופול, האם הם היו רואים שיש בעיה. רוג'רס אומר שהוא מקווה שכן.

חקירה נוספת בידי התביעה

וולגרין שואל לגבי עיניים פקוחות והאם זה נכון שמישהו שנמצא מת כשעיניו פקוחות מת מהר? רוג'רס אומר שזה לא נכון. אנשים יכולים למות לאט ועדיין להישאר עם עיניים פקוחות.

מדברים על מכל החמצן. בדקו אותו ב-13.7 והוא היה ריק.

וולגרין מתייחס לרוב השאלות של ההגנה ומציין שהן מתחום הרוקחות – מה קורה לתרופות לאחר שהן נכנסות לגוף ושזה לא תחום ההתמחות של רוג'רס. רוג'רס מומחה בזיהוי גורם המוות ולא מומחה בפרופופול או לורזופם.

וולגרין מתייחס לבקבוקי הלורזופם שההגנה דיברה עליהם. שניהם נרשמו למייקל על ידי מוריי. אחד ניתן לו ב-28.4 והיו בו בתחילה 30 כדורים ונשארו 9.5. השני ניתן למייקל ב-2.4 וגם בו היו 30 כדורים והוא ריק.

וולגרין מתייחס למצב ההיפותטי שפלאנגן דיבר עליו. הוא מבקש מרוג'רס להניח שמוריי אמר את האמת בראיון שלו במשטרה ושהוא נתן למייקל ואליום ואז במהלך השעות הבאות 2 זריקות של מידזולם ולורזופם ולאחר מכן פרופופול. במקרה הזה אם עזב את הפציינט שלו לבד והוא בלע עוד גלולות לורזופם ואין במקום ציוד שיעקוב אחר חייו ואין ציוד הנשמה מלאכותית וציוד החייאה, האם זה עדיין הריגה? רוג'רס אומר שכן. הוא נותן את אותה סדרה של אירועים רק שבמקום לבלוע לורזופם מייקל נתן לעצמו פרופופול ושואל אם במקרה זה עדיין היה פוסק שמדובר בהריגה? רוג'רס אומר שכן.


חקירה נוספת בידי ההגנה

פלאנגן שואל לגבי מכל המחמצן ושואל אם השסתום שלו היה פתוח או סגור. רוג'רס לא יודע. פלאנגן שואל כמה זמן ייקח למכל להתרוקן. רוג'רס אומר שזה תלוי בכמה פתחו את השסתום. פלאנגן שואל אם השתמשו במכל בטווח הרפואי האם הוא יתרוקן תוך שבועיים. רוג'רס אומר שככל הנראה כן.

הוא שואל אותו איך קבע את גורם המוות מבלי להיות מומחה בלורזופם? רוג'רס אומר שהוא לא יודע כיצד הריכוז הזה בגוף הגיע לשם וכיצד זה קרה אך שזה הגורם למוות.


פלאנגן אומר שהרמות של לורזופם בגוף של מייקל קרובות לרמות שבהן הפציינט מפסיק להגיב לגירוי אפילו אם הוא גירוי של כאב ומוסיף שהרמות של פרופופול בגוף של מייקל הן חצי ממה שיגרום לפציינט לא להגיב לגירוי של כאב. הוא מבקש מרוג'רס להניח שמוריי אמר את האמת בראיון שלו ומוסיף שהרמות של מידזולם ודיאזפם בגוף של מייקל מתאימות למה שמוריי אמר ושהרמות של פרופופול ולורזופם גבוהות הרבה יותר.

חקירה נוספת בידי התביעה

וולגרין מבקש להבהיר עם רוג'רס מדוע התייעץ עם רופא מרדים. רוג'רס מסביר שזה בגלל שמדובר בתיק מסובך. הרופא שאיתו התייעץ אמר לו שהרמות שנמצאו בגוף של מייקל מתאימות לרמות שהיו רואים במקרה של הרדמה מלאה.

חקירה נוספת בידי ההגנה

פלאנגן מציין שמזריקים פרופופול לאט כדי שאפשר יהיה לדלל אותו. הוא אומר שדיכוי של מערכת הנשימה הוא סביר יותר כאשר נותנים זריקה מהירה.

 
העדות של ד"ר אלון סטיינברג - קרדיולוג


steinberg.jpg

חקירה בידי התביעה

סטיינברג הוא קרדיולוג כבר 13 שנים. הוא עבר על קורות החיים של מוריי ומציין שמוריי לא היה מוסמך לעסוק ברפואה ב-25.6.2009 (המונח הוא board certified כל כמה שנים רופאים בארצות הברית צריכים לעבור מבחנים שקשורים להתמחות שלהם. למוריי לא היו מבחנים בתוקף). סטיינברג מסביר שהמבחנים הם מאוד קשים ונמשכים יומיים.

הוא מסביר שהוא מומחה מטעם הוועדה הרפואית של קליפורניה לעבור על פעולות של רופאים ולקבוע אם ניתנה רמת טיפול נאותה – כלומר אם עמדו בסטנדרטים הנהוגים של טיפול רפואי. האפשרויות שהוא צריך לבחור ביניהן הן: 1. לא היתה שום סטייה מהסטנדרטים. 2. היתה סטייה קלה. 3. היתה סטייה קיצונית. ביטוי אחר לסטייה קיצונית מהסטנדרטים הרפואיים הנהוגים הוא רשלנות פושעת.

סטיינברג עבר על התיק הזה ולפני התיק הזה עבר על 8 תיקים אחרים. ב-4 מהתיקים עליהם עבר לא מצא כל סטייה וב-4 אחרים מצא שהיתה סטייה קלה. זו הפעם הראשונה בה הוא ראה סטייה קיצונית מהסטנדרטים הנהוגים של טיפול רפואי.

עוברים לדבר על הרדמה. סטיינברג אומר שקרדיולוגים משתמשים בהרדמה להרבה הליכים ושלפעמים הם גם משתמשים בפרופופול. הוא מסביר שלקרדיולוגים יש הכשרה במתן הרדמה קלה או מתונה. במקרים של הרדמה אשר נקראת הרדמה במצב עירות – הפציינט מסוגל לדבר ולהגיב למגע. בהרדמה עמוקה פציינטים מסוגלים להגיב רק לגירוי ממושך או לגירוי של כאב. הרדמה מלאה היא כאשר פציינטים לא מרגישים כאב כלל. סטיינברג מסביר שלקרדיולוגים אין הכשרה במתן הרדמה עמוקה. כאשר יש צורך במתן הרדמה עמוקה קוראים לרופא מרדים וזו הפעם היחידה בה משתמשים בפרופופול. כשהם מכניסים פציינט להרדמה מתונה או קלה הם לא משתמשים בפרופופול אלא בבנזודיאזפינים (לורזופם וכו'). להרדמה עמוקה יש צורך לתת פרופופול וזה נעשה על ידי רופא מרדים.

סטיינברג ביסס את הממצאים שלו על הראיון שמוריי נתן במשטרה – הוא רצה לשפוט את מוריי על פי המילים שלו עצמו. הוא מצא 6 סטיות קיצוניות מהסטנדרטים הנהוגים של טיפול רפואי:

1. לא משתמשים בפרופופול כדי לסייע לשינה. הוא מעולם לא שמע על שימוש בפרופופול כדי לטפל באינסומניה. הוא אומר שלתת פרופופול כדי לטפל באינסומניה זו רשלנות פושעת וחריגה קיצונית מהסטנדרטים הנהוגים של טיפול רפואי. סטיינברג מציין שגם לא היה שום מסמך של הסכמה מדעת – מסמך רפואי שמפרט בפני הפציינט את הסכנות והיתרונות שבטיפול המוצע. הפציינט צריך לחתום על זה לפני שמתחילים.

2. פרופופול ניתן בסביבה ביתית ללא ציוד מעקב מתאים וללא צוות מתאים.

וולגרין שואל באיזה ציוד יש להשתמש כאשר נותנים פרופופול. סטיינברג עונה שצריך מד דופק עם אזעקה ושמד הדופק בו מוריי השתמש לא כלל אזעקה. הוא אומר שהמשמעות של זה היא שעל מוריי היה לבהות במייקל ללא הפסקה. בנוסף סטיינברג אומר שהיה צריך להשתמש במכשיר למדידת לחץ דם – מכשיר אוטומטי שהיה צריך להיות מחובר למייקל ולמדוד את לחץ הדם שלו כל 5 דקות. סטיינברג מציין שלמוריי היה מכשיר ידני אך שלא השתמש בו. בנוסף צריך להשתמש גם במוניטור אק"ג כדי לעקוב אחרי הלב וכן צריך לעשות שימוש במכל חמצן ולתת חמצן לפציינט או באמצעות צינורית ששמים סביב האף או באמצעות מסכה. צריך להשתמש גם בשאיבה למקרה שהפציינט מתחיל להקיא וצריך להשתמש בזה לפני שזה ייכנס לריאות של הפציינט. ציוד נוסף שצריך הוא מכשיר הנשימה ידני (ambu bag) – למוריי היה כזה אך לא השתמש בו ובמקום זה עשה הנשמה מפה לפה. בנוסף צריך שתהיה דרך לקרוא לעזרה וכן לוח כדי שאפשר יהיה לבצע החייאה במידה וצריך (לשים את הפציינט על משטח קשוח). צריך בטריה חלופית לכל הציוד במקרה ותהיה הפסקת חשמל. צריך ציוד להנשמה וצנרור וכן דפיברילטור.

בנוסף צריך שיהיה הרבה תרופות מיוחדות כגון פלומנזיל, לידוקאין, חוסמי בתא, אטרופין, דופאמין, אפניפרין, פרדינזון ודקסטרוז (סוכר). בנוסף לכל זה צריך שיהיו במקום סייעים שקיבלו הכשרה לבצע החייאה בסיסית ומתקדמת.

3. מוריי לא התכונן כראוי למצב חירום. סטיינברג מסביר שצריך ציוד ותרופות במצב היכון למצב חירום וכן אדם נוסף שיהיה מיומן לעזור.

4. מוריי לא נתן טיפול נכון כאשר מייקל הפסיק לנשום. מוריי לא מילא אחר הפרוטוקול כאשר מצא את מייקל לא נושם. צריך קודם כל להתקשר ל-911, להשתמש בדפיברילטור ולעשות החייאה על משטח קשוח.

סטיינברג מסביר שמייקל נכנס לדום נשימתי- הפסיק לנשום וכתוצאה מכך רמת החמצן בדם שלו החלה לרדת. כשזה קורה הלב מתחיל לפעום מהר יותר בניסיון לפזר את החמצן המועט שיש. לפי ההצהרה של מוריי זה היה המצב שבו הוא מצא את מייקל. סטיינברג אומר שאם אתה לא עושה דבר הלב נחלש בגלל החוסר בחמצן ומפסיק להתכווץ, אך עדיין יש פעילות חשמלית. זה נקרא פעילות חשמלית ללא דופק (PEA). לאחר PEA מה שקורה הוא מוות.

הוא אומר שמוריי היה צריך להתקשר ל-911 באופן מיידי ורק לאחר מכן לנסות להעיר את מייקל. הוא היה צריך להשתמש במכשיר ההחייאה הידני ולתת לו פלומנזיל כדי לסתור את ההשפעות של לורזופם. הוא אומר שאין כל צידוק לכך שמוריי ביצע במייקל לחיצות בחזה מכיוון שזה היה מקרה של דום נשימה ולא של דום לב. כלומר היה לחץ דם והיה דופק.


ההחייאה שמוריי ביצע היתה עלובה שכן היא נעשתה על מיטה ויש לבצע אותה על משטח קשוח כגון רצפה. בנוסף יש לבצע החייאה באמצעות שתי ידיים. סטיינברג אומר שהיה אמור להיות מאוד קל להזיז את מייקל לרצפה.

5. מוריי לא קרא לעזרה. הוא היה צריך להתקשר ל-911 באופן מיידי. הוא היה צריך לקחת בחשבון שאין לו את התרופות והציוד המתאים ולכן היה צריך לקרוא לעזרה. אבל במקום זה הוא התקשר למייקל אמיר וויליאמס ובכך גרם לעיכוב משמעותי בהגעה של 911. הפרמדיקים היו במרחק של 4 דקות בלבד אם הוא היה מתקשר אליהם ישר אז הם היו מגיעים לזירה הרבה יותר מהר מאשר מה שמוריי עשה.

סטיינברג מסביר שעבור כל דקה בה יש עיכוב בקריאה ל-911 פוחתים הסיכויים שהפציינט ישרוד ויש סיכון לנזק מוחי תמידי. "כל דקה חשובה", אמר. הוא ממשיך ואומר שזה מוזר בעיניו שמוריי קרא לעוזר במקום להתקשר ל-911 באופן ישיר מכיוון שבתור רופא היה עליו להבין שהוא צריך עזרה ושאין לו את הציוד המתאים כדי לטפל במצב בעצמו.

6. מורי לא תיעד את הטיפול שנתן למייקל. סטיינברג מסביר שהתיעוד הרפואי חשוב מסיבות רבות: חברות ביטוח רוצות את זה, וגם מבחינה של תביעות. הסיבה החשובה ביותר היא כדי לתת טיפול טוב יותר לפציינט. מוריי לא תיעד דבר. הוא לא כתב מתי מייקל אכל לאחרונה, מה היו סימני החיים שלו, לא ערך לו שום בדיקה גופנית. לא היה מסמך של הסכמה מודעת – מסמך שבו מייקל מסכים בכתב לקבל את הסם המסוכן הזה ללא שימוש במוניטורים. מוריי לא כתב איזה תרופות הוא נתן למייקל ומה היתה התגובה שלו. כשהוא הגיע לבית החולים הוא היה מבולבל ולא הצליח להסביר את ההיסטוריה הרפואית של מייקל ומה הוא נתן לו. וולגרין מעלה את האפשרות שמוריי לא אמר את האמת ושזה לא היה מקרה של בלבול. סטיינברג אומר שזה אכן אפשרי.

סטיינברג קבע שהסטיות הקיצוניות הללו מהסטנדרטים של טיפול רפואי תרמו באופן ישיר למוות של מייקל. ללא הסטיות הללו מייקל עדיין היה בחיים.

וולגרין שואל אותו האם ניתן היה לצפות מקרה בו יתרחש דיכוי של מערכת הנשימה ממתן של הבנזודאיפנים ו-25 מיליגרם של פרופופול. סטיינברג אומר שכן.

וולגרין שואל מה קורה במצב בו הכל היה כמו שמוריי תיאר ושכשהוא עזב את מייקל לבד מייקל הצליח לקחת בעצמו עוד כדורי לורזפם או פרופופול. סטיינברג אומר שכל מה שתיאר עדיין תקף ועדיין מהווה גורם למוות של מייקל. הוא מוסיף שאף פעם לא עוזבים את הפציינט ותמיד עוקבים אחר מצבו. אם מייקל הצליח לקחת בעצמו את התרופות זה אומר שמוריי נהג ברשלנות ולא היה שם וזה לא היה צריך לקרות. סטיינברג משווה את המצב בו עוזבים פציינט כשהוא תחת השפעה של פרופופול לעזיבה של תינוק שישן על דלפק המטבח. יש סיכוי שהתינוק יתעורר וייפול.

הוא מוסיף שגם אסור היה להשאיר את התרופות בהישג היד של מייקל. בבית חולים התרופות נעולות ואם הרופא השאיר תרופות בהישג יד של הפציינט יש לצפות לאפשרות שהפציינט ייקח דברים בעצמו או ייקח את התרופה הלא נכונה.

חקירה בידי ההגנה

סטיינברג מעיד שעבר הכשרה לשימוש בפרופופול. הוא מסביר שכשעבד כרופא בניו יורק היתה לו הרשאה בבית החולים לעשות שימוש בפרופופול ובעבודה הנוכחית אין לו הרשאה כזאת. הוא לא השתמש בפרופופול בעצמו 7 שנים. כשהוא עבד בניו יורק הוא הרגיש בטוח כשהשתמש בפרופופול מכיוון שעבר הכשרה בפתיחה של דרכי נשימה והגנה עליהם.

פלאנגן מתחיל לעבור על הנושאים שסטיינברג הצביע שבהם מוריי חרג מהסטנדרטים הנהוגים של הטיפול הרפואי ומנסה למצוא בהם חורים ולהטיל בקביעותיו ספק. הוא שואל אם יש הבדל בציוד שיש לעשות בו שימוש כאשר מכניסים אדם להרדמה עמוקה לעומת הציוד שיש להשתמש בו כאשר מכניסים אדם להרדמה מתונה. סטיינברג עונה שלא ושצריך להשתמש באותו ציוד.

הוא שואל את סטיינברג אם חשב שההצהרה שמוריי נתן לשוטרים מלאה ומעמיקה וסטיינברג אומר שהוא הניח שכן.

הוא שואל אותו איך הוא יודע שמוריי לא קיבל הסכמה מדעת ממייקל וסטיינברג עונה שהוא יודע זאת מכיוון שלא היה אף מסמך כזה. פלאנגן שואל אם הסכמה מדעת יכולה להיעשות באופן מילולי. סטיינברג עונה שזה צריך להיות כתוב. "אם זה לא כתוב זה לא קיים", אומר סטיינברג. הוא אומר שהוא מעולם לא שמע על הסכמה מדעת שניתנה רק באופן מילולי. פלאנגן שואל אם למסמך כתוב היה קשר למוות של מייקל. סטיינברג אומר שאם מייקל היה מיודע בכל הסיכונים והיתרונות אולי לא היה מסכים לטיפול הזה.

הוא אומר שהוא לא יכול לדעת אם הוסברו למייקל היתרונות והסיכונים אבל הוא מניח שלא הסבירו לו שהולכים לתת לו סם מסוכן וחזק מבלי שימוש באמצעי מעקב מתאימים. הוא מניח שמייקל לא היה מסכים לכך.

פלאנגן שואל אם הוא יודע משהו לגבי השימוש של מייקל בסמים ומזכיר את הסם דמרול וד"ר קליין. הוא שואל אותו מה הוא חושב היה המצב במידה ומייקל היה מכור, האם הוא היה מסכים לקבל את הפרופופול ככה? סטיינברג מבהיר שאם הוא היה ידוע שמייקל מכור לסמים הוא לא היה מסכים לתת לו פרופופול מלכתחילה.

סטיינברג מציין רופאים אשר משתמשים בפרופופול: רופאי שיניים, מומחים למחלות של דרכי העיכול, מומחים למחלות ריאות, רופאים בטיפול נמרץ. הוא מבהיר שלפני שרופאים אלה משתמשים בפרופופול האיגודים הרפואיים של כל מומחיות מפרסמים הוראות על איך משתמשים בזה. הם ציינו שיש להשתמש בכל אמצעי המעקב שסטיינברג התייחס אליהם. הוא מבהיר שאין הבדל בציוד שיש לעשות בו בשימוש במקרה של מה שנקרא הרדמה במצב עירות.

פלאנגן שואל מה הרג את מייקל. סטיינברג אומר שהיה לו דום נשימתי. כשמוריי מצא אותו היה לו דופק והמשמעות של זה היא שהיה לו לחץ דם – כלומר זה לא התחיל מדום לב. סטיינברג מציין שמוריי בעצמו אמר שכשהוא מצא את מייקל היה לו דופק ולאחר מכן הוא נכנס למצב שבו היה פעילות חשמלית של הלב אך לא דופק (PEA).

הוא מפרט ואומר שלפי מוריי הוא מצא את מייקל בסביבות הצהריים (סביבות 12:00) והפרמדיקים הגיעו ב-12:26. כלומר יש עיכוב של לפחות 12 דקות בקריאה ל-911.
פלאנגן אומר שמוריי נתן למשטרה הערכות מדויקות של זמנים שונים בהם נתן תרופות אך לא זכר בדיוק מתי מצא את מייקל. סטיינברג אומר בתגובה לכך שמוריי היה צריך לתעד את מה שהוא עושה ואז הוא היה יודע בוודאות.

סטיינברג מדבר על מידזולם ומסביר שזה תרופה מסוג בנזודיאזפינים שנותנים לטווח קצר. הוא אומר ש-2 מיליגרם זו כמות טובה להתחיל איתה ושלחלק מהפציינטים זה יגרום לישון למשך 4 שעות ולחלק זה לא יעשה כלום. הוא אומר שעד השעה 5:00 בבוקר זה כבר ייצא מהמערכת שלהם.

פלאנגן שואל מה 2 מיליגרם של לורזופם יעשו לפציינט. סטיינברג אומר שהוא לא מומחה לתרופה הזאת ושהוא נותן אותה לבליעה ומעולם לא נתן אותה באמצעות עירוי. הוא אומר שהוא נותן לורזופם כשעה לפני ביצוע הליך רפואי. פלאנגן שואל כל מיני שאלות על לורזופם ומידזולם אך התביעה מתנגדת לכולם והשופט מקבל את ההתנגדויות שכן זה לא המומחיות של סטיינברג.

פלאנגן עובר לדבר על פרופופול ואומר שמוריי דיבר עם מייקל על פרופופול במשך 3 הימים לפני מותו ואמר לו שזה לא טוב בשבילו וניסה לגמול אותו מזה.

סטיינברג אומר שמוריי אמר בהצהרה שלו במשטרה שהוא נתן למייקל בתחילה 25 מיליגרם של פרופופול ולאחר מכן חיבר את מייקל לעירוי שטפטף לו פרופופול באיטיות (זה מה שגורם לכך שימשיך לישון). פלאנגן טוען שמוריי לא אמר זאת ושהוא אמר רק שנתן למייקל 25 מיליגרם וזהו. סטיינברג חוזר ואומר שלמיטב הבנתו את מה שמוריי אמר בהצהרה הוא נתן לו עירוי. הוא נותן הרבה דוגמאות למדוע הוא חושב את זה ומצטט קטעים מהראיון של מוריי במשטרה ומוסיף ש-25 מיליגרם בלבד לא יגרמו למייקל להמשיך לישון וקיימת אפשרות שזה בכלל לא ירדים אותו כלל.

פלאנגן מתעקש שלא היה שימוש בעירוי של פרופופול ב-25.6 וסטיינברג מתעקש שהיה. שניהם נותנים דוגמאות מהראיון של מוריי למשטרה. לבסוף הם מסכימים שזה לא מספיק ברור אבל סטיינברג אומר שאין היגיון בהנחה שלא היה עירוי פרופופול. הוא אומר שזה הגיוני שמוריי כן נתן לו עירוי. הוא אומר שלא הגיוני להניח שלאחר חודשיים שבהם נתן למייקל פרופופול באמצעות עירוי יפסיק לעשות זאת פתאום וייתן רק את הזריקה הראשונית.


פלאנגן אומר ש-25 מיליגרם של פרופופול זה לא מינון גבוה ויגרום למייקל לישון במשך 4 עד 7 דקות. סטיינברג מסכים. הוא שואל אותו אם מייקל עדיין נותר ישן האם זה אומר שהוא ישן מסיבות שלא קשורות לפרופופול כגון זה שהוא היה עייף. סטיינברג אומר שאם מייקל היה ממשיך לישון לאחר זה הוא היה מאוד מודאג במיוחד אם מייקל לא היה על עירוי של פרופופול. הוא אומר שלפי הפרוטוקול צריך לעקוב אחר מצבו של הפציינט לאחר מתן פרופופול ומסביר שמוריי לא יכל לדעת רק מהסתכלות על מייקל אם הוא נמצא בהרדמה עמוקה או מתונה. הוא מסביר שפציינטים צריכים להיות במעקב מתמיד וצריך לבדוק את התגובה שלהם לגירויים. הוא אומר שמוריי היה צריך להעיר את מייקל ואומר שהעובדה שמייקל המשיך לישון לאחר 10 דקות אם לא היה עירוי של פרופופול היא מדאיגה מאוד ומצביעה על זה שייתכן ומשהו לא בסדר.

פלאנגן מזכיר מחקר שנעשה בטייוואן בו השתמשו בפרופופול לטיפול בסוג מסוים של אינסומניה. סטיינברג מציין שהמחקר הזה נעשה ב-2010 – כלומר שב-2009 כאשר מוריי נתן למייקל פרופופול למטרה הזאת לא היה שום מידע רפואי שאמר שניתן להשתמש בפרופופול כדי לסייע לשינה. הוא אומר שמוריי נהג בחוסר אתיות בכך שנתן למייקל פרופופול ללא מידע רפואי שתמך בשימוש מהסוג הזה. הוא גם מציין שהמאמר שפלאנגן מדבר עליו בדק השפעות של פרופופול שנתנו לפציינטים במשך שעתיים למשך חמישה לילות ולא 8 שעות כל לילה במשך חודשיים. בנוסף אומר סטיינברג, למרות שהמאמר מציין שהניסוי הצליח זה עדיין לא אומר שניתן להשתמש בפרופופול כתרופת שינה וזה עדיין טיפול נסיוני – אין מספק מידע לגבי זה. עדיין צריך לעשות מחקר רב ולבדוק זאת. הוא מבהיר שמוריי הוא הרופא הראשון שהוא שמע עליו שנותן פרופופול לטיפול באינסומניה. בעצם אומר סטיינברג, מוריי ביצע על מייקל ניסוי בלי פיקוח. הוא ממשיך ואומר שאם מוריי היה נותן למייקל פרופופול כפי שצויין במאמר, כלומר למשך שעתיים ולמשך חמישה ימים אז הוא היה מסתכל על זה קצת אחרת אך זה לא המצב ולכן המאמר שפלאנגן מדבר עליו לא תקף פה.

פלאנגן עובר לנושא אחר ושואל את סטיינברג איך הוא יודע שמוריי לא השתמש במכשיר ההנשמה הידני (ambu bag). סטיינברג עונה שהוא יודע זאת מכיוון שמוריי אמר שעשה למייקל הנשמה מפה לפה. פלאנגן שואל איך הוא יודע שמוריי לא השתמש במודד לחץ הדם וסטיינברג עונה שזה לא היה על מייקל ושגם מד הדופק לא היה על מייקל.

סטיינברג אומר שהוא לא יודע מה קרה בין השעות 11:00 ל-12:00 או כמה זמן מוריי השגיח על מייקל ומתי הלך לשירותים. מוריי אמר שהוא השגיח על מייקל עד שהרגיש בנוח לגבי מצבו וסטיינברג אומר שהוא לא יודע מה המשמעות של זה. פלאנגן שואל את סטיינברג אם הוא יכול להעריך את הזמן בו מייקל מת. סטיינברג אומר שהודיעו על מותו של מייקל ב-14:26 אבל הוא בטח מת זמן מה לפני זה.

סטיינברג אומר שניתן היה להציל את מייקל כשמוריי מצא אותו – וזאת בהתבסס על הראיון של מוריי במשטרה. מוריי אמר שהוא עזב את מייקל ל-2 דקות. זה אומר שכמה דקות צריכות לעבור עד שלמייקל יגמר החמצן. סטיינברג אומר שהוא לא יודע אם מוריי באמת לא היה בחדר רק 2 דקות אך שהוא סומך על המילים של מוריי ושהדוח שהוא כתב מבוסס על זה.

פלאנגן מזכיר את שיחות הטלפון. סטיינברג אומר שאם מוריי היה בטלפון זה רק מחזק את זה שמייקל קיבל עירוי של פרופופול. אחרת למה שמוריי ייתן 25 מיליגרם ואז יתחיל לדבר בטלפון – הוא עלול להעיר את מייקל ככה. הוא אומר עוד שאסור היה למוריי לדבר בטלפון והיה עליו לעקוב אחרי מייקל.

חוזרים לדבר על המצב של מייקל כאשר מוריי מצא אותו. פלאנגן מבקש מסטיינברג להניח שמוריי נעדר מהחדר ליותר משתי דקות ושואל אם ניתן היה להציל את מייקל במצב הזה. סטיינברג אומר שכן ומציין שמוריי אמר בהצהרה שלו למשטרה שכשהוא מצא את מייקל היה לו דופק ולחץ דם. המשמעות היא שניתן היה להציל אותו. אם למוריי היה את כל הציוד הנחוץ כאשר נותנים פרופופול ניתן היה להציל את מייקל, אמר.

פלאנגן שואל איך הוא יודע שלמייקל היה דופק כשמוריי מצא אותו. סטיינברג אומר שזה מה שמוריי אמר למשטרה.
פלאנגן מנסה להגיד שכשמוריי מצא את מייקל הוא היה במצב של פעילות חשמלית בלב ללא דופק (PEA) וסטיינברג אומר שזה לא נכון- שהמשמעות של פעילות חשמלית ללא דופק היא שאין דופק ומוריי דיווח שהיה דופק. כלומר מייקל לא היה במצב הזה.

פלאנגן שואל את סטיינברג מה מוריי היה צריך לעשות. הוא עונה שהוא היה צריך להתקשר ל-911 וזה היה לוקח שתי שניות. הוא מסביר שלפי הפרוטוקול רופא יכול לקחת 2 דקות כדי להעריך את המצב. פלאנגן שואל אם זה שמוריי התקשר לעזרה ב-12:05, חמש דקות לאחר שמצא את מייקל, האם זו הפרה של הסטנדרטים של טיפול רפואי מקובל. סטיינברג עונה שלמוריי לא היה את הציוד המתאים כדי לטפל במצב ולכן הוא היה צריך להתקשר ל-911 באופן מיידי.

פלאנגן מדבר על זה שמוריי הלך לקרוא לקאי צ'ייס אבל סטיינברג אומר שהוא לא ביקש ממנה להתקשר ל-911. הוא חוזר ואומר שאם מוריי היה מתקשר ל-911 במקום לעשות החייאה חייו של מייקל היו ניצלים. הוא אומר שאסור היה למוריי להתחיל בלחיצות על החזה של מייקל.

פלאנגן שואל על מה התבסס כשכתב את הדוח שלו לגבי מוריי וסטיינברג אומר שהוא התבסס רק על ההצהרה של מוריי במשטרה ולא דיבר איתו.

הוא מפרט מה היה צריך לעשות ב-2 הדקות האלה – להתקשר ל-911, להטות את הראש של מייקל כדי לפתוח את דרכי האוויר שלו, להנשים אותו באמצעות מכשיר ההנשמה הידני ולתת פלומנזיל כדי לסתור את ההשפעה של לורזופם. סטיינברג אומר שהוא היה מתחיל בלהתקשר ל-911.

סטיינברג מבהיר שבזמן שלקח למוריי להתקשר לאבטחה הוא כבר היה יכול להתקשר ל-911 ולשים את הפלאפון שלו על דיבורית, להגיד למוקדן שהוא רופא ושיש לו פציינט שנמצא בדום נשימתי בכתובת של מייקל ושיבואו מהר. בזמן שהוא אומר את זה והפלאפון על הדיבורית הוא יכל לטפל במייקל. כלומר הוא היה יכול להתקשר באופן מיידי וגם לדאוג לטפל במצב.

פלאנגן שואל את סטיינברג אם הוא מודע לכך שהפרמדיקים אמרו שמייקל היה קר למגע. סטיינברג אומר שזה היה כשהפרמדיקים הגיעו ב-12:26 ולפי ההצהרה של מוריי מייקל היה חם למגע כשהוא מצא אותו (הוא נותן את מספר העמוד בו מוריי אומר זאת בהצהרה שלו). סטיינברג מבהיר שהגוף מתקרר מהר כשאין לחץ דם. פלאנגן שואל אם הוא בטוח שאם מוריי היה מתקשר ל-911 באופן מיידי מייקל הי החי היום. סטיינברג אומר שאין לו ספק בכך. הוא חוזר ואומר שאם מוריי היה מתקשר ל-911 ב-12:00 בצהריים, כשהוא מצא את מייקל, מייקל היה חי היום – ללא צל של ספק. הוא ממשיך ואומר שמוריי איבד את הדופק של מיקל ב-12:12 כשהוא התקשר למייקל אמיר וויליאמס. הפרמדיקים היו מגיעים לשם הרבה לפני זה אם הוא היה מתקשר ישר. הם היו מגיעים בסביבות 12:05 או 12:10 ומצילים את מייקל.


בשלב הזה פלאנגן אומר שמוריי היה במצב חירום ויכול להיות שהוא טועה לגבי הערכת הזמנים שלו. סטיינברג אומר שיש ראיות ברורות שמצביעות על כך שהיה עיכוב בקריאה ל-911 כי מוריי ירד למטה וקרא אחר כך למייקל אמיר וויליאמס במקום להתקשר ל-911.

פלאנגן אומר- "אז אתה חושב שזה שמוריי מצא את מייקל ב-12:00 ולא התקשר לעזרה עד 12:05 הופך אותו לאחראי למותו של מייקל? – סטיינברג עונה שבהחלט. הוא מוסיף שזה רק חלק הראשון של העניין. כל הדברים שמוריי עשה מתאספים לזה.

הוא שואל אותו אם מוריי היה צריך להעביר את מייקל לרצפה למרות שהוא היה מחובר לעירוי. סטיינברג עונה שהוא היה צריך לעצור את העירוי של פרופופול ואז להעביר את מייקל לרצפה בזהירות.

פלאנגן שואל "גם זה שלא היה למוריי בטרייה חלופית הופך אותו לאחראי למוות"? סטיינברג עונה שכן – שבכל בתי החולים יש מקור כוח חלופי ושהם חיים בקליפורניה והפסקות חשמל זה דבר שקורה לעיתים קרובות וצריך להיערך אליו. זה שלא היה מקור כוח חלופי זו רשלנות פושעת, אומר סטיינברג.

הם עוברים לדבר על זה שמוריי לא השתמש במשהו שישאב נוזלים מהפה של מייקל ופלאנגן שואל אם זה באמת נחוץ או שאפשר לסובב את הראש של הפציינט הצידה ולהשתמש באצבע כדי לנקות את הפה. סטיינברג אומר שצריך שאיבה. לאחר מכן הם מדברים על התרופות שהיו אומרות להיות ברשותו של מוריי. פלאנגן שואל אם זה באמת הכרחי כאשר מכניסים מטופל לתרדמת מהסוג הזה (שנקראת הרדמה במצב עירות). סטיינברג מבהיר שתמיד צריך שתהיה ערכה למצבי חירום (נקרא crash cart) ושבה יהיו התרופות שהוא ציין.

פלאנגן עובר לשאול על תיעוד ושואל אם באמת צריך כזה תיעוד אם יש לך רק פציינט אחד שאתה מטפל בו כל יום במשך 15 שעות. סטיינברג אומר שלמוריי היה פציינט אחד ועדיין לא יכל לזכור מה הוא עשה ואירועים מאותו הלילה אז ככל הנראה כן היה צורך בתיעוד. הוא מוסיף שלמרות שחוסר התיעוד לא גרם למוות של מייקל זו סטייה מהסטנדרטים המקובלים של טיפול רפואי.

alonjudge.jpg




חקירה נוספת של התביעה

סטיינברג מבהיר שמוריי לא התנהג כאילו עבר הכשרה במתן החייאה.

הוא מבהיר שהשתמש בפרופופול כשעבד בניו יורק אך זה היה בתוך בית חולים. הוא מסביר שרופאים כגון מומחים להפרעות במערכת העיכול, רופאי שיניים ורופאים בחדר טיפול נמרץ משתמשים בפרופופול לאחר שקיבלו את ההכשרה המתאימה וכן שהם עושים זאת עם צוות מיומן ותוך שימוש באמצעי המעקב הדרושים.

סטיינברג מתבקש לדבר על המחקר שנעשה בנוגע לשימוש בפרופופול לטיפול באינסומניה. הוא מבהיר שהמחקר הזה פורסם ב-2010 והיה מחקר נסיוני. הפציינים שהשתתפו בו קיבלו פרופופול בבית חולים תוך שימוש בציוד הנדרש. הניסוי קיבל את האישור של ועדת האתיקה של בית החולים. הפציינטים שהשתתפו בניסוי חתמו על מסמך הסכמה מדעת. לפני שקיבלו פרופופול הם נדרשו לצום למשך 8 שעות והחומר עצמו ניתן על ידי רופא מרדים. במשך כל הזמן הרופאים עקבו אחר מצב הפציינטים והם היו מחוברים למד דופק. בנוסף הפרופופול ניתן באמצעות משאבת עירוי (מכשיר שבאמצעותו אפשר לעקוב אחר המינון המדויק) וכן הפציינטים לא קיבלו שום בנזודיאזפינים. בנוסף סטיינברג מבהיר שכותבי המאמר בעצמם מציינים בפירוש שזה מחקר ניסיוני ולא מכתיב סטנדרט לטיפול באמצעות פרופופול. הוא אומר שמה שמוריי בעצם עשה היה לבצע ניסוי על מייקל.

וולגרין מבקש מסטיינברג להניח שמוריי נתן למייקל רק 25 מיליגרם של פרופופול ולא השתמש בעירוי נוסף של החומר. הוא רוצה לדעת האם היה מגיע לאותן מסקנות לגבי האחריות של מוריי למוות של מייקל. סטיינברג אומר שכן מכיוון שהיתה חריגה מהסטנדרט של טיפול רפואי ראוי, פרופופול ניתן ללא שימוש בציוד מתאים, התגובה למצב החירום לא היתה ראויה, לא היה תיעוד רפואי וניתן היה לצפות שאירוע של דום נשימתי יקרה (כלומר שמוריי היה צריך להיערך לזה). הוא מבהיר שלמוריי היתה השפעה ישירה על המוות של מייקל.

חקירה נוספת בידי ההגנה

סטיינברג מסכים לכך שהמחקר שנעשה בטייוואן מראה שפרופופול סייע במקרים של אינסומניה.

הוא מציין שבדוח שכתב עבור הוועדה הרפואית של לוס אנג'לס הוא קבע שמוריי סטה מהסטנדרטים המקובלים של טיפול רפואי. הוא מסכים שהעובדה שלא היתה בטריה חלופית לא גרמה למותו של מייקל אך ש-5 מתוך 6 הסטיות שציין מהסטנדרטים גרמו למוות שלו.

הוא אומר שקרא את ההצהרה של מוריי במשטרה לפיה נתן למייקל פרופופול במשך 40-50 ימים מבלי שדבר קרה. פלאנגן שואל את סטיינברג אם הניח הנחות כלשהן בכתיבת הדוח שלו וסטיינברג אומר שלא. הוא מסביר שלא הניח שמוריי נתן פרופופול, שלא הניח שמוריי עשה זאת מבלי להשתמש בציוד המתאים, שלא הניח שמוריי התעכב בקריאה ל-911, שלא הניח שמוריי טיפל לא נכון במצב החירום שנוצר. כל הדברים האלה הם עובדות.

חקירה נוספת של התביעה

סטיינברג מבהיר שאפילו אם התיאוריה של ההגנה נכונה ומייקל הזריק לעצמו פרופופול ובטעות הרג את עצמו, מוריי עדיין אחראי למוות שלו – וזאת בהתבסס על דברים שאמר בעצמו.
 

עדותו של נאדר קאמנגר מומחה לרפואת שינה




חקירה בידי התביעה

קאמנגר הוא רופא מומחה במחלות של הריאות, רפואת שינה וטיפול נמרץ. הוא עובד בבית החולים UCLA. בנוסף הוא עובד עבור הוועדה הרפואית של לוס אנג'לס כמבקר של טיפול שניתן בידי רופאים אחרים. הוא נתן ביקורת על הטיפול של מוריי במייקל עבור הוועדה הרפואית.

הוא מציין שמשתמשים בפרופפופול ביחידה לטיפול נמרץ על בסיס יומי ושהוא עבר הכשרה בשימוש בפרופופול. הוא מציין שמשתמשים בפרופופול על מנת לצנרר פציינטים וכן עבור פציינטים שמונשמים באופן מלאכותי. הוא מסביר שפרופופול הוא הסם הכי נפוץ בו משתמשים למטרות אלה.

הוא מצא חריגות רבות מהסטנדרטים של טיפול רפואי בטיפול שמוריי נתן למייקל:


1. פרופופול ניתן בסביבה לא מתאימה. הוא מסביר שהשימוש בסם ההרדמה החזק הזה בסביבה ביתית הוא דבר שלא יעלה על הדעת ומהווה הפרה בוטה של הסטנדרטים של טיפול רפואי.


2. הרופא שנותן פרופופול צריך להיות בעל הכשרה של מתן החייאה מתקדמת כולל טיפול בהפרעות קשות בקצב הלב. הרופא הזה צריך להיות מיומן בכך ובפתיחת דרכי אוויר. הוא מסביר שבעת השימוש בפרופופול יש סיכון להתפתחות של בעיות בנשימה.

3. הצורך בסיוע. מוריי היה צריך להיעזר באדם נוסף (אחות) שתעקוב אחר מצבו של מייקל. במיוחד אם הוא תכנן לעזוב את החדר. הוא אומר שלעזוב את הפציינט זו הפרה של שבועת הרופאים.

4. להתכונן למצב חירום עוד לפני מתן פרופופול. קאמנגר מסביר שבשימוש בסם הזה הדברים יכולים להשתנות מאוד מהר – ברגע אחד הפציינט נראה בסדר ואז פתאום יש בעיה. הוא אומר שמוריי היה צריך להשתמש בשאיבה בגלל שפציינטים יכולים להקיא וזה יכול להיכנס לקנה הנשימה שלהם ולחסום את דרכי האוויר ולגרום למוות. היתה צריכה להיות לו ערכת חירום (crash cart) שבה יהיה תרופות כגון אדרנלין, אפדרין, תרופות לתיקון קצב הלב. בנוסף בערכת הזאת היה צריך להיות מד דופק ודפיברילטור וכן שהיה צריך להשתמש במשאבת עירוי על מנת להחדיר את הפרופופול (המשאבה הזאת מאפשרת לעקוב אחר המינון שניתן בצורה מדויקת).

הוא אומר שכל אלו הם חריגות קיצוניות מהסטנדרט של טיפול רפואי ראוי ושוות ערך לרשלנות פושעת. הוא ממשיך ואומר שמעולם לא ראה מישהו שנתן פרופופול בסביבה ביתית וגם לא ציפה לראות כזה דבר.

5. מעקב רפואי: מוריי היה צריך לתעד את הטיפול שנתן למייקל- תגובות לתרופות וכו'. קאמנגר מסביר שיתכן שלחץ הדם נראה תקין אך עבור הפציינט הספציפי הזה הוא לא תקין. מעקב אחר לחץ הדם ותיעוד שלו (לדוגמא) יכול להצביע על כך שקיימת בעיה ובכך לאפשר לרופא לטפל בה.

6. מוריי השאיר את מייקל לבד ויצא מהחדר. זה לא מתקבל על הדעת, אומר קאמנגר, במיוחד בשל העובדה שלא היה לו ציוד מעקב מתאים.

7. השימוש שעשה מוריי בתרופות מסוג בנזודיאזפינים במקביל לשימוש בפרופופול. קאמנגר מסביר שהשימוש בלורזופם ומידוזלם בנוסף לפרופופול מעלה את הסבירות לאירוע של דיכוי מערכת הנשימה, ירידה בלחץ הדם ודום לב.

8. התייבשות – מוריי סיפר לשוטרים שמייקל היה מיובש באותו הלילה. במצב של התייבשות הזרימה של הדם לא כל כך טובה וגורמת ללחץ דם נמוך. התופעות לוואי של פרופופול ובנזודיאזפינים הם גם הורדה של לחץ דם ולכן מוריי לא היה צריך לתת פרופופול או בנזודיאזפינים לפציינט שסובל מהתייבשות.

9. לא קרא ל-911: מוריי היה צריך לקרוא ל-911 באופן מיידי.

10. מתן החייאה בצורה לא נכונה. קאמנגר מסביר שלדברי מוריי למייקל היה דופק כשהוא מצא אותו – אם היה דופק המשמעות היא שליבו של מייקל פעם והבעיה היתה במערכת הנשימה ולא בלב. מוריי היה צריך לטפל בדרכי האוויר של מייקל ולהנשים אותו באמצעות מכשיר ההנשמה הידני (Ambu Bag). זאת במקום הלחיצות על החזה שהחל בהן. בנוסף האופן בו ביצע את ההחייאה לא היה טוב – לא נעשה על משטח קשוח ונעשה באמצעות יד אחת.

קאמנגר עובר לדבר על התזמון של קריאה ל-911. הוא אומר שאם נניח שמוריי מצא את מייקל בצהריים (12:00) והתקשר למייקל אמיר וויליאמס רק ב-12:12 – 12 הדקות שחלפו הן משמעותיות מאוד ובזמן הזה לא מגיע חמצן לאיברים חיוניים ובמיוחד למוח. הוא מסביר שיש בני אדם שמגיבים יותר מהר מאחרים לחוסר בחמצן אך שבאופן כללי לוקח בין 3-4 דקות עד שתאי המוח מתחילים למות כתוצאה מכך. הוא מסביר שהזמן ממש חשוב. בגלל שמוריי קרא ל-911 רק ב12:20 (כלומר עברו 20 דקות מאז שמצא את מייקל) – מייקל הגיע למצב בלתי הפיך.

הוא ממשיך ואומר שמוריי הונה את הפרמדיקים והרופאים בטיפול הנמרץ בכך שלא סיפק להם מידע מדויק של מה נתן למייקל. גם זו חריגה מהסטנדרטים של טיפול רפואי ראוי.

הוא מוסיף שמוריי לא אבחן כראוי את האינסומניה שממנה מייקל סבל. הוא מסביר שאינסומניה יכולה לנבוע מסיבות רבות והיא תופעת לוואי של מצבים רבים ולכן חשוב לקבל מהפציינט היסטוריה רפואית מפורטת. קאמנגר אומר שמוריי היה צריך לפסול אפשרויות אחרות שיכלו לגרום לחוסר היכולת של מייקל לישון. בעיות כגון: בעיות פסיכולוגיות, התמכרות לסמים, מחלות אחרות שתופעות הלוואי שלהן הן חוסר שינה, חרדה, דיכאון וכו'.

קאמנגר מגדיר אינסומניה: חוסר יכול לישון בנינוחות או קושי בשינה למשך 4 שבועות או יותר.

הוא אומר שלאחר שפוסלים את כל הדברים שציין למעלה מתחילים בתהליך אבחון של מחלת האינסומניה עצמה. על מנת לעשות זאת יש לתעד את השינה של אדם – מתי הוא הולך לישון, מתי הוא נרדם, מתי הוא מתעורר וכו'. צריך לבדוק אם אין לו דום נשימתי במהלך השינה (דבר שגם גורם לאדם להתעורר).

בנוסף צריך לקבל מהפציינט היסטוריה מלאה של התרופות שהוא לוקח. גם אלה שניתנו לו במרשם וגם אלו שניתן לקנות ללא מרשם (וכמובן גם סמים לא חוקיים). הוא מסביר שתרופות שאפשר לקנות ללא מרשם נגד כאב ראש יכולות לגרום לאינסומניה.

בנוסף לכל זה יש לערוך לפציינט בדיקה פיזית מקיפה. הוא מסביר שזה נחוץ מכיוון שיש מחלות שיכולות לגרום לאינסומניה כתופעת לוואי שלהן. למשל אסתמה, בעיות בלב, סכרת, בעיות בשלפוחית השתן, פרוסטטה מוגדלת, בעיות בבלוטת התריס וכו'. יש צורך בבדיקות דם כדי לשלול בעיות כגון סכרת ובעיות בכליות. בדיקת הדם גם יכולה להראות את הסמים בהם אדם משתמש אך קאמנגר אומר שיש לבקש מהפציינט רשות לבצע בדיקה שכזאת. הוא אומר שאם הפציינט לא משתף בכך פעולה הרופא צריך לא להסכים לטפל בו.

לאחר שכל מה שצוין עד כה נבדק אז הרופא יכול לטפל או באינסומניה עצמה (במידה והתגלה שזו אכן בעיית שינה) או בסיבות שגורמות לחוסר יכולת לישון. קאמנגר אומר שבמקרה הזה מוריי לא לקח ממייקל היסטוריה רפואית ולא בדק את שורש הבעיה שגרמה לאינסומניה של מייקל לפני שהחל לתת לו תרופות.

מדברים על כך שמוריי ידע שמייקל מקבל טיפול מרופאים אחרים וראה נקבים בגופו של מייקל שהעידו על כך שניתן לו עירוי. הוא היה צריך לנסות לקבל את המידע מהרופאים עצמם או ממייקל. קאמנגר אומר שאם מוריי לא הצליח לקבל את המידע על מה הרופאים האחרים עושים ממייקל הוא היה לא צריך להסכים לטפל בו. מוריי לא עשה זאת, אומר קאמנגר, וזה לא אתי.

הוא מבהיר שמוריי עקף את הצורך באבחון של אינסומניה, עקף את הצורך לקבל היסטוריה רפואית וישר החל במתן סם חזק. אלו חריגות מהסטנדרטים של טיפול רפואי ראוי.

קאמנגר אומר שזה ברור שככל הנראה היו סיבות משניות שגרמו לאינסומניה של מייקל ושמוריי היה צריך למצוא אותם ולטפל בהם.

 
המשך חקירתו של ד"ר קאמנגר

2jg9mqf.jpg

חקירה בידי ההגנה

פלאנגן מציין שמוריי טיפל במייקל באמצעות פרופופול במשך חודשיים ללא בעיות וששלושה ימים לפני מותו הוא ניסה לשנות את הטיפול. קאמנגר אומר שאכן קרא את זה בהצהרה של מוריי.

פלאנגן שואל את קאמנגר מה היה עושה במקרה שבו פציינט מתנגד להמלצות שלו. קאמנגר אומר שהוא היה מפנה אותו למומחה אחר שיוכל לעזור לו (במידה ומה שמפריע לפציינט לא נמצא בתחום ההתמחות של קאמנגר - כמו למשל נושאים פסיכולוגיים וכו'). הוא אומר שהוא היה מודע למגבלות של עצמו.

הוא מבהיר שלפציינטים יש זכות לסרב לטיפול אך יש לוודא שהם מבינים לחלוטין מה כרוך בו - כלומר שזו החלטה שהגיעו אליה לאחר קבלת כל המידע הרלוונטי.

פלאנגן שואל מה היה עושה במקרה שבו הפציינט מתנגד לחלוטין ורוצה לקבל טיפול מסוים, שאליו הוא (קאמנגר ) לא מסכים. קאמנגר עונה שהוא יסרב לטפל בו (בצורה שבעיניו אינה ראויה) אך ינסה להבין את מקור הבעיה ומדוע הפציינט מתעקש על הטיפול הספציפי הזה ושולח אותו למומחה שיוכל לעזור לו. פלאנגן שואל האם למוריי היו שיחות שכאלה עם מייקל וקאמנגר אומר שהוא לא יודע מכיוון שאין תיעוד רפואי.

הוא מבהיר שאם פציינט מבקש טיפול לא מתאים (כלומר טיפול שבעיני הרופא לא ראוי או לא מתאים לבעיה ממנה הוא סובל) אז על הרופא לרדת לשורש הסיבה שבגללה הפציינט רוצה דווקא את הטיפול הזה. הוא אומר שעל הרופא לנסות להבין מדוע הפציינט מסרב לטיפול הנכון ולנסות לעזור לו. הוא היה מוודא שהפציינט מקבל טיפול ראוי ומבהיר שלא היה נותן לפציינט טיפול אם היה חושב שזה לא טיפול מתאים או לא ראוי.

קאמנגר מסביר שבהערכה של טיפול רפואי ומידת סטייה מהסטנדרטים המקובלים של טיפול לא לוקחים בחשבון את התוצאה הסופית – כלומר זה שמייקל מת. הוא אומר שרופא יכול לתת טיפול רשלני ולא טוב שיעבור על הסטנדרטים הרפואיים והמטופל לא ימות ולכן מסתכלים על הפעולות של הרופא ולא על התוצאה הסופית.

פלאנגן מבקש מקאמנגר להסביר מה קרה ב25.6. הוא אומר שמייקל קיבל טיפול לא ראוי בסביבה ביתית, בעירבוב לא ראוי של תרופות, ללא שימוש בציוד מתאים בזמן שהיה במצב של התייבשות ושלאחר מכן מוריי התעכב בקריאה ל-911. הוא אומר שזה היה אסון שגרם למותו של מייקל.

פלאנגן שואל מה הוא קוקטייל הסמים שעליו דיבר קאמנגר. הוא עונה: ואליום+ מידזולם+ לורזופם+ 25 מיליגרם של פרופופול. פלאנגן שואל אם זה יכול לגרום למוות של מייקל. פלאנגן אומר "לחלוטין". במיוחד צירוף של פרופופול ולורזופם שניתנים לפציינט מיובש שסימני החיים שלו לא ידועים (מוריי לא עקב אחר לחץ הדם, קצב הלב וכו'). קאמנגר מכנה זאת "סערה משולמת" שהרגה את מייקל.

פלאנגן אומר שקאמנגר לא יכול לדעת אם מוריי ידע את סימני החיים של מייקל או לא. קאמנגר עונה שמוריי לא תיעד דבר ולא היתה לו שום דרך לעקוב אחר מגמות והשינויים בתגובה של מייקל. פלאנגן אומר שזה שלא היה תיעוד לא אומר שמוריי לא ידע מהם סימני החיים של מייקל. קאמנגר עונה שזה שלא היה תיעוד אומר שלמוריי לא היה את המידע. הוא מבהיר שלא ניתן לטפל בפציינט באמצעות הזיכרון בלבד. "זה מתכון לאסון", הוא אומר. מתעדים גם בשביל שרופאים אחרים שלאחר מכן יטפלו בפציינט ידעו מה עשית.

קאמנגר נותן כדוגמא רופאים שנמצאים עם פציינט אחד במשך שעות ארוכות ומבהיר שגם הם מתעדים את מעשיהם ותגובות הפציינט. הוא מסביר שעליהם כל הזמן להסתכל על התיעוד כדי לקבל תמונה טובה יותר של מצב הפציינט. הוא מבהיר שזה חשוב מאוד ושבלעדי זה הרופא לא יכול להבחין במגמות ובשינויים במצב.


פלאגן שואל את קאמנגר אם הוא חושב שיש אפשרות שמוריי זכר את כל מה שעשה. קאמנגר אומר שלתעד את הטיפול זה חלק מהסטנדרט המקובל של טיפול רפואי במיוחד כאשר נותנים סם חזק כגון פרופופול.

פלאנגן אומר שזה שמוריי לא תיעד הכל, למשל שלא כתב שנתן למייקל 2 מיליגרם של לורזופם בX שעות לא גרם למוות של מייקל. קאמנגר עונה שהוא מדבר על תיעוד סימני החיים ולא רק תיעוד התרופות שניתנו. הוא מבהיר שזה היה צירוף של דברים שגרם למותו של מייקל ושחלק מזה היה זה שמוריי לא תיעד את מעשיו. הוא מבהיר שזו רפואה רעה לא לתעד.

הוא אומר שהמוות של מייקל נגרם באופן ישיר מפרופופול ולורזופם. הוא אומר שהלורזופם הגביר את תופעות הלוואי של פרופופול (דיכוי מערכת הנשימה) ושהצירוף של שניהם יחד יכול להיות קטלני בפציינט שלא מחובר למכשירי מעקב.

פלאנגן שואל לגבי דמרול. הוא שואל את קאמנגר אם ראה את התיקים הרפואיים של ארנולד קליין על מייקל וששם כתוב שמייקל קיבל 6,500 מיליגרם של דמרול יחד עם מידזולם בתוך שלושה חודשים. קאמנגר מסביר שדמרול הוא משכך כאבים ומידוזלם זה תרופת רגעה שמשתמשים בה כדי להפוך את ההליך הרפואי לנסבל יותר. הוא אומר שהוא לא משתמש בדמרול לעיתים קרובות ושזה יכול לגרום לאינסומניה.

פלאנגן שואל אם למייקל היתה אינסומניה. קאמנגר אומר שבהחלט היתה לו. פלאנגן מבקש מקאמנגר לקבוע איזה סוג של אינסומניה וקאמנגר אומר שהוא לא יכול לקבוע מכיוון שמייקל לא היה פציינט שלו. הוא אומר שיש סיבות שמצביעות על כך שהאינסומניה של מייקל נגרמה על ידי דברים אחרים כגון חרדה או בעיות עם תרופות שונות (דמרול). הוא מוסיף שהוא לא חושב שלמייקל היתה אינסומניה מסוג Refractory Insomnia ומסביר שזה סוג של אינסומניה שבה מטופל לא מגיב למינונים המקובלים של תרופות.

פלאנגן שואל אם קאמנגר קרא את התיקים הרפואיים של מוריי על מייקל מהשנים 2006-2009. הוא עונה שכן ושרשום שם שמוריי נתן לו תרופות לשינה אך אין תיעוד של איזה סוג אינסומניה היתה למייקל.

פלאנגן שואל את קאמנגר אם אי פעם היה לו פציינט שלא היה גלוי במסירת אינפורמציה לגבי ההיסטוריה הרפואית שלו. קאמנגר אומר שבמקרה כזה הוא ינסה לקבל מידע גם מרופאים אחרים. פלאנגן אומר שפציינטים צריכים להסכים לכך שרופא יקח מידע מרופאים אחרים וקאמנגר אומר שזה נכון. הוא ממשיך ואומר שאם הוא לא יכול לקבל מידע מהפציינט עצמו או מרופאים הוא היה שואל אנשים שגרים איתו ומבקש מהפציינט לכתוב יומן שינה . הוא אומר שמבלי מידע הוא לא היה נותן אמביין לפציינט (תרופה לטיפול באינסומניה לטווח קצר – לא ממשפחת בנזודיאזפינים ). הוא אומר שאם רופא כן נותן את התרופה הזאת ללא כל המידע זו לא סטייה גדולה מהסטנדרטים הרפואיים המקובלים אך שעל הרופא עדיין להבין את הגורם לאינסומניה ולאסוף מידע. (כלומר לא להסתפק רק במתן תרופות).

פלאנגן מתייחס לבדיקה הפיזית שקאמנגר אמר קודם שצריך לערוך לפציינט ושואל אם פרוסטטה מוגדלת יכולה לגרום לאינסומניה. קאמנגר אומר שאם לאדם יש בעיות במתן שתן זה בהחלט יכול לגרום לו להישאר ער. פלאנגן שואל עוד אם בבדיקה הפיזית הרופא יחפש סימני מחטים על הזרועות וקאמנגר אומר שכן. פלאנגן שואל אם ניתן לדעת מהסתכלות בבדיקה אם פציינט מקבל דמרול לתוך השריר וקאמנגר אומר שבחלק מהפציינטים אפשר לראות סימנים לכך ובחלקם לא.

קאמנגר אומר שמוריי יכל היה לדעת אם מייקל לוקח דמרול לפי ההתנהגות שלו – דיבור לא ברור ואיטי וכן מאנשים שהיו עדים לשינוי בהתנהגות כגון שומרי הראש. הוא אומר שמוריי היה צריך לדבר עם שומרי הראש של מייקל ועם העוזר האישי שלו ואז להתעמת עם מייקל.

פלאנגן עובר לדבר על שימוש בפרופופול לטיפול באינסומניה. הוא מזכיר את המחקר שנערך בטיוואן. קאמנגר אומר שזה היה מחקר ניסויי ולא מכתיב בשום צורה רמה של טיפול ראוי. המחקר נערך בנובמבר 2010 והפציינטים שהשתתפו בו חתמו על מכתב הסכמה מודעת וכן נערך מעקב מקיף אחר מצבם. הם צמו במשך 8 שעות לפני מתן הפרופופול והם קיבלו אותו באמצעות משאבת עירוי (למדידת הרמה המדויקת של מינון). המחקר כלל 64 בני אדם ונערך בסביבה מבוקרת. הם דיווחו על שיפור בהירדמות ועל פחות הפרעות בשינה. לא היו סיבוכים מכיוון שכל המחקר נעשה תוך כדי מעקב זהיר אחר מצב הפציינטים. קאמנגר אומר שזהו מחקר ראשוני ביותר ושאכן היו בו תוצאות טובות אך אין לו שום יישום קליני ושאפילו הרופא שערך את המחקר ציין שיש לבצע מחקרים נוספים.

פלאנגן שואל את קאמנגר אם נעשה כזה מחקר מדוע הוא כתב בדוח שלו שזה בלתי מתקבל על הדעת להשתמש בפרופופול לטיפול באינסומניה. קאמנגר מבהיר שהפרופופול ניתן במסגרת מחקר בסביבה מבוקרת. הוא מבהיר שזה בלתי מתקבל על הדעת לתת פרופופול למטרה זו ועוד בסביבה לא מבוקרת ללא ציוד מעקב.

פלאנגן שואל אם 25 מיליגרם היא כמות נמוכה מאוד של פרופופול. קאמנגר אומר שכן. פלאנגן אומר שאין סיבה לצפות שיהיו בעיות ממתן מינון כה נמווך. קאמנגר אומר שזה תלוי בפציינט ושאם הפציינט מיובש (כלומר יש לו לחץ דם נמוך עקב התייבשות), קיבל תרופות נוספות (כגון לורזופם) וכו' יכולות להיות בעיות שיובילו לדיכוי מערכת הנשימה.

פלאנגן שואל לגבי לורזופם. קאמנגר אומר שהוא לא קיבל את אישור הרשות של מנהל המזון והתרופות לטיפול באינסומניה ראשונית ובמיוחד לא באמצעות עירוי. הוא אומר שניתן להשתמש בלורזופם בגלולות כדי לטפל באינסומניה שנגרמת כתוצאה מחרדה ורק לתקופה קצרה של 3-4 שבועות מכיוון שלורזופם גורם לתלות. הוא אומר שלא ראוי להשתמש בעירוי מכיוון שאז יש להשתמש במכשירי מעקב. הוא מבהיר שאפילו אם משתמשים במכשירי מעקב לורזופם לא קיבל אישור כטיפול לאינסומניה.


פלאנגן שואל אם היה ראוי לתת לורזופם מכיוון שמייקל סבל מחרדה כתוצאה מההכנות למופע. קאמנגר אומר שמייקל היה צריך לקבל עזרה פסיכולוגית או פסיכיאטרית ושמוריי לא היה צריך לתת לו את זה אלא לנסות לטפל במקור של הבעיה.

הוא מסביר שלורוזפם היא תרופה שמתאימה לשימוש בטווח קצר וניתן להשתמש בה כאשר האינסומניה היא לא המחלה הראשית שממנה סובל הפציינט אלא מחלה משנית בנוסף על חרדה (למשל) – למרות שלא קיבלה אישור לשימוש ספציפי לאינסומניה בידי מנהל המזון והתרופות. הוא מבהיר שניתן להשתמש בלורוזפם רק לטיפול באינסומניה שאינה מוגדרת ראשונית.

קאמנגר נשאל לגבי עירוי תמיסת המלח ועונה שהוא יכול לדעת שמייקל קיבל עירוי של תמיסת מלח אך מכיוון שאין תיעוד רפואי אין דרך לדעת כמה מזה מייקל קיבל. הוא מסכים שהגוף של מייקל הפיק שתן.

קאמנגר אומר ש-25 מיליגרם של פרופופול יספיקו להרדים מישהו ל-6-10 דקות כאשר אין ערבוב של תרופות נוספות. הוא מסביר שהיה מצפה שפציינט יחזור להכרה לאט לאט ושיהיה ער לחלוטין בסוף ה-6 או 10 הדקות מאז ההזרקה. הוא אומר שלא היה מצפה שאדם ימשיך לישון לאחר התפוגגות השפעת הפרופופול אפילו אם היה עייף מאוד. הוא אומר שזו החובה של הרופא לבדוק אם הפציינט ישן ואם אפשר להעיר אותו ולבדוק אם הוא מגיב לגירויים.

הוא מבהיר שאפילו אם לרופא יש את שיקול הדעת הלא טוב והוא נותן פרופופול כפי שמוריי עשה (בבית) אז הוא חייב להשתמש במכשירי מעקב. הוא מבהיר שאין דרך לדעת באמצעות צפייה בפציינט בלבד אם הוא עדיין נמצא תחת השפעה של פרופופול או שהוא ישן בצורה טבעית. הוא אומר שניתן להשתמש בפרופופול להכניס פציינט למשהו שנקרא הרדמה מודעת – אך שיש לעשות זאת תוך שהוא מחובר למוניטורים שיעקבו אחרי מצבו.

הוא אומר שבדוח הראשוני שלו הוא ציין שבגופו של מייקל היו כמויות גדולות מאוד של פרופופול. הוא אומר שלדעתו מייקל קיבל עירוי של פרופופול בצורה לא מווסתת לאחר הזריקה הראשונית של החומר.

לדעתו מה שאירע באותו הבוקר היה שמייקל נכנס לדום נשימתי ושזה גרם לדום הלב שלו.

הוא מבהיר שמוריי היה צריך קודם כל להתקשר ל-911 במיוחד מכיוון שלא היה לו את הציוד הדרוש כדי לטפל במצב. לאחר מכן היה עליו לבדוק אם מייקל נושם, לבדוק את הדופק שלו ולוודא שהוא מקבל אוויר. הוא אומר שהוא מודע לכך שלא היו טלפונים קוויים שעבדו בבית ושהוא מודע לכך שהשיחה עם 911 ערכה 2:43 דקות ושהפרמדיקים הגיעו לשם תוך פחות מ-6 דקות.

הוא מבהיר שאפילו אם מייקל לקח בעצמו כמות גדולה של לורזופם ולאחר מכן הזריק לעצמו פרופופול – מוריי עדיין אחראי למותו.

חקירה נוספת בידי התביעה


הוא מעיד שהיה קודם כל מתקשר ל-911 ואומר שזו החובה המוסרית והמקצועית שלו כמו גם היגיון בסיסי.

קאמנגר אומר שקיבל את הדוחות הרפואיים של ארנולד קליין בנוגע למייקל מהתביעה וכן שמוריי ציין בראיון שלו למשטרה מספר פעמים שידע על כך שמייקל הולך לד"ר קליין.

עוברים לדבר על המחקר שנעשה בנוגע לשימוש בפרופופול לטיפול בהפרעות שינה. הוא מבהיר שהמחקר הזה נעשה בסביבה מבוקרת, הפרופופול ניתן באמצעות משאבת עירוי (כלומר מתקן שמווסת ועוקב אחר המינון של התרופה). הוא מבהיר שזה היה ניסוי ושצריך לבצע ניסויים נוספים כדי לבדוק אם ניתן להשתמש בפרופופול כדי לטפל באינסומניה.

הוא אומר שאחד מהעקרונות היסודיים ביתר ביחסי רופא/חולה הוא לשים את הפציינט ראשון. המשמעות של כך היא לדעת מתי להגיד לא לפציינט. ואם באמת מייקל ביקש פרופופול לד"ר מוריי היתה את החובה המקצועית, האתית והמוסרית להגיד לא.הוא מבהיר שהרופא הוא זה שמחליט בסופו של דבר על הטיפול הנכון ולא הפציינט.

הוא הוסיף שמהראיון של מוריי במשטרה עולה חוסר יכולתו לספק מידע מדויק. למשל אמר על רמת החמצן בדם שהיא הייתה ברמת ה-90 הגבוהות ולאחר מכן אמר שהיא 90. וולגרין פה מבהיר שיש הבדל גדול מאוד בין מספר שהוא בסוף ה-90 לבין המספר 90 עצמו.

קאמנגר אמר שיכול להיות מצב בו רופא ינהג ברשלנות פושעת ושהפציינט שלו ישרוד אך שבמקרה של מייקל מוריי נהג ברשלנות מספר פעמים וזה מה שגרם למוות של מייקל.

חקירה נוספת בידי ההגנה

קאמנגר נשאל לגבי פעולותיו של מוריי. הוא עונה שלפי הראיון של מוריי במשטרה הוא אמר שהוא ישיר ביצע החייאה אך שלדעתו היה עליו להתקשר ל-911. הוא אומר שהוא מודע לכך שירד במדרגות בשביל לקרוא לעזרה אך מסביר שאף אחד לא היה יכול לבצע את העבודה טוב כמו הפרמדיקים ולכן היה צריך להתקשר אליהם קודם כל.

חקירה נוספת בידי התביעה

קאמנגר מבהיר שמוריי היה צריך להתקשר קודם כל ל-911

חקירה נוספת בידי ההגנה

הוא נשאל לגבי מצב היפותטי – הוא אומר שאם היה מישהו במסדרון ליד החדר בו היה עם פציינט שהפסיק לנשום ייתכן והיה קורא לאיש הזה לעזרה, אך שבסופו של דבר זו האחריות שלו כרופא להתקשר ל-911.
 
Last edited:
עדותו של ד"ר סטיבן שייפר- מומחה להרדמה

65405118.jpg
חקירה בידי התביעה

שאפר הוא פרופסור להרדמה באוניברסיטת קולומביה וכן באוניברסיטת סטנפורד ו-UCSF. הוא עובד באוניברסיטת קולומביה מ-2007 ובסטנפורד מ-1987. הוא מוסיף שהאוניברסיטאות האלה מדורגות בשלושת המקומות הכי גבוהים בארצות הברית מבחינה אקדמית. ב- UCSF הוא מלמד קורס ב- פרמקוקינטיקה (חקר הפעילות והאינטראקציה של תרופות בתוך הגוף. כולל ספיגה, פיזור, חילוף-חומרים והפרשה). המידע הזה עוזר להחליט איזה מינון לתת מתרופה מסוימת. הוא מעיד שפרמוקוקינטיקה הוא תחום שמתפתח ובעצם אומר לרופאים, חברות רפואיות, מנהל המזון והתרופות כיצד להשתמש בתרופה באופן בטוח.

בנוסף הוא מסר שהוא העורך הראשי של מגזין בנושא הרדמה ושיכוך כאב. המגזין הזה מפרסם מחקרים שנעשים בתחום. הוא אומר שהעד שהתביעה תביא, ד"ר פול ווייט, הוא אחד מהרופאים המכהנים במערכת של המגזין הזה (כלומר פול ווייט בעצם נמצא תחתיו בהירארכיה של העיתון). המגזין הזה מקבל כ-21% מהמחקרים שנשלחים אליו. כלומר 4-5 מהמחקרים שנשלחים נדחים.

הוא מעיד שב-1987 למנהל המזון והתרופות היתה בעיה בקביעת המינון הראוי של מידזולם ולכן הם רצו לקבל הוראות מדויקות לגבי מתן פרופופול. שאפר מעיד שהוא חישב את קצב מתן העירוי והמינון עבור פרופופול. הוא מסביר שהוא במיוחד ניתח את הספיגה של החומר בקרב מטופלים קשישים. קביעת המינונים הראויים למתן פרופופול הסתיימה בסביבות 1991.

הוא מסביר את ההבדל בין פרופופול לדיפריוואן. פרופופול זה השם הכימי של החומר וההבדל בינו לבין דיפריוואן הוא שבדיפריוואן מוסיפים תמיסת שומן.

הוא מסביר מספר מונחים שקשורים להרדמה: הרדמה מקסימאלית- הרדמה שנעשית תוך מעקב אחר הפציינט, שליטה על המינון וכן טיטור המינון כדי לקבל השפעה מקסימלאית. טיטור – העלאה או הפחתה של המינון בהתאם למצב הפציינט.

עוד אומר שייפר שהדם לוקח את התרופה לכל מקום בגוף. למוח וגם לכבד. הכבד מעבד את התרופה וחלקים ממנה עוברים לדם, למיץ המרה ולמעיים. בנוסף התרופה יכולה לעבור לכליות אשר יסלקו אותה מהגוף.

שייפר מעיד שהוא מומחה בפרמקוקינטיקה של פרופופול. הוא זה שפיתח את המודל המתמטי שבו השתמשו כדי לקבוע מינון מתאים של פרופופול עבור כל החברות שמשתמשות בו.

המשפט הסתיים מוקדם ביום חמישי. לא התקיימו דיונים ביום שישי, שני ושלישי.
 
Last edited:
המשך עדותו של ד"ר סטיבן שייפר - מומחה להרדמה

zyanid.jpg


חקירה בידי התביעה


וולגרין ממשיך מאיפה שהפסיק ביום האחרון ומדבר על המגזין הרפואי ששייפר הוא העורך הראשי שלו וכן על מחקרים שערך.הוא כתב למעלה מ-160 מאמרים רפואיים ולמעלה מ-50 פרקים לספרי רפואה. בין היתר ד"ר שייפר ערך מחקרים שקשורים ללורזופם, מידזולם ולידוקאין.

וולגרין מזכיר את ההבדל בין הרדמה בטיפול נמרץ להרדמה לצורך הליך רפואי. שייפר מסביר שהרדמה בטיפול נמרץ תהיה לזמן ארוך יותר.

שייפר מעיד שהוא עבד על התיק הזה בחינם. הוא אומר שהוא אף פעם לא גובה תשלום עבור מתן עדות מכיוון שהוא מרגיש שזה לא ראוי ולא אתי להרוויח ממקרים רפואיים לא שלא עלו בהצלחה. בנוסף הוא עובד בחינם במשפטים מכיוון שאינו רוצה שיפקפקו ביושרה שלו. הוא רצה להיות מעורב במשפט הזה כדי להחזיר את האמון של הציבור בהרדמה וברופאים. הוא מספר שכל יום פציינטים שואלים אותו בחדר הניתוח אם הוא הולך לתת להם את הסם שהרג את מייקל ג'קסון והוא מקווה שהוא יכול לשכך את הפחד הזה באמצעות העדות שלו.

שייפר הביא עמו מספר פריטים רפואיים כדי שיוכל להראות אותם למושבעים. הוא מתחיל בהצגת שקית עירוי וכיצד מחברים אותה ומסביר מה זה עירוי. הוא מראה מה זו משאבת עירוי ומסביר שהיא מאפשרת לשלוט בצורה מדויקת על המינון והמהירות בה התרופה מגיעה לגוף. שייפר מסביר שפרופופול מגיע בבקבוקון זכוכית שבקצהו יש אטם מאלומיניום וכן פקק גומי. כדי להוציא את הסם החוצה צריך להשתמש או במחט או בציוד עירוי שנקרא Spike.

וולגרין מבקש משייפר שידגים כיצד מוציאים פרופופול מהבקבוקון. הוא מראה איך מוציאים אותו באמצעות מזרק שבקצהו מחט. הוא מראה שהפעולה של הוצאת הפרופופול מהבקבוקון מורכבת – אי אפשר למשוך כמות גדולה בבת אחת אלא כל פעם אפשר למשוך ממש קצת וצריך לדחוף אוויר באמצעות המזרק חזרה לבקבוקון ואז להמשיך לשאוב פרופופול וחוזר חלילה.

וולגרין מראה לשייפר בקבוקון של 100 מיליליטר פרופופול שנמצא בחדר של מייקל. שייפר מסתכל עליו ומסביר שהבקבוקון הזה נפתח באמצעות ציוד העירוי ולא באמצעות מחט. הוא מסביר שהסמין (חתך לרוחב) שנותר על פקק הגומי הוא סימן שמשאיר ציוד העירוי. מחט תשאיר סימן אחר.

307vy9k.jpg



שייפר הכין וידיאו שמראה כיצד מבצעים הרדמה בצורה נכונה ובאיזה ציוד יש להשתמש. הוא מסביר שיש להשתמש בציוד זה ולבצע את מה שמראים בסרטון גם אם נותנים רק 25 מיליגרם של פרופופול.

לוידיאו קוראים: סקירה של מתן הרדמה בצורה בטוחה. תיאור של מה שרואים בווידיאו: הרופא קודם כל מכין את החדר. הוא בודק את הציוד. הווידיאו מראה ציוד לטיפול בדרכי הנשימה של הפה והאף, ציוד לצנרור, מסכת חמצן. הרופא מסדר את כל הדברים האלה כך שיהיו מוכנים ובהישג יד. שייפר מסביר שהדבר הכי חשוב עבור רופא מרדים הוא לדאוג לכך שתהיה זרימה חופשית ורציפה של חמצן לריאות. לכן יש כל מיני כלים שנועדו לוודא שאכן זה יקרה.

לאחר מכן הרופא בודק את כל הציוד שקשור למתן חמצן. הוא בודק שזורם חמצן כמו שצריך ושהצינורית שתוצמד לאפו של הפציינט פועלת כמו שצריך. בצינורית החמצן יש שתי בליטות שכל אחת נכנסת לנחיר אחר. צד אחד מזרים חמצן והצד השני מודד את כמות הפחמן הדו חמצני שנפלט באמצעות מוניטור מיוחד לכך (קפנוגרפיה). בנוסף הרופא מוודא שהציוד, שבו ייעשה שימוש במידה והפציינט מפסיק לנשום באופן עצמאי, פועל כשורה. לאחר מכן הרופא בודק את מכל החמצן החלופי.

לאחר מכן הרופא בודק את ציוד השאיבה. ציוד זה חשוב מאוד מכיוון שתכולת הקיבה, שכוללת את החומצה שמפרקת את האוכל, יכולה לעלות לגרון ומשם להגיע לריאות ולהרוס אותן. שייפר מסביר שזאת הסיבה שבגללה אומרים לפציינטים לא לאכול או לשתות לפני קבלת הרדמה. הוא אומר שאם מטופל מקיא (כלומר תכולת הקיבה עולה למעלה) לרופא המרדים יש רק עד הפעם הבאה שהוא נושם כדי לשאוב את זה החוצה (כמה שניות) – אחרת החומצה מגיעה לריאות והורסת אותן. הוא אומר שאם חומצה או מיצי מרה מהקיבה מגיעים לריאות זה בדרך כלל קטלני.

הצעד הבא הוא להכין את משאבת העירוי- זה לוקח מספר דקות. בוידיאו מראים מכונת עירוי שמחוברת למזרק –המכונה בעצם תדחוף את תכולת המזרק לתוך העירוי בקצב שייקבע על ידי הרופא המרדים. קודם כל על הרופא לשאוב פרופופול לתוך המזרק. כפי שד"ר שייפר הראה קודם, זה לא תהליך פשוט. צריך לשאוב אוויר למזרק ואז כל פעם להכניס אותו לבקבוקון הפרופופול כדי לשאוב פרופופול החוצה – לוקח כמה שאיבות כאלה כדי למלא את המזרק. למשאבת העירוי מחברים צינורים דקים שיוליכו את הפרופופול לגופו של הפציינט – כך אפשר לשלוט בשיא הדיוק על המינון וקצב ניתנתו. לאחר מכן הרופא מתכנת את משאבת העירוי – מכניס את משקלו של הפציינט, סם ההרדמה שבו ייעשה שימוש וקצב מתן העירוי. כשהוא מסיים הוא בודק שכל מה שהכניס למכשיר נכון.הקטע הזה נעשה כ-5-10 דקות לפני שמכניסים את הפציינט לחדר הניתוח.

לאחר מכן הרופא המרדים בודק את הפציינט. שייפר מסביר שזו האחריות של הרופא המרדים לדעת מה מצב הפציינט ולבצע בדיקה פיזית – לוודא שדרכי הנשימה שלו בסדר ושאין לו שום בעיות בנשימה. הוא בודק את הריאות והלב. שייפר מדגיש שזה נעשה לפני כל הליך רפואי, עבור כל פציינט ללא שום יוצא מן הכלל. זה משהו שיש לעשותו כל פעם – לא משנה כמה פעמים הרופא ראה את הפציינט קודם לכן.

הרופא גם מקבל מהפציינט הסכמה מדעת – זה לא רק המסמך שעליו חותם הפציינט אלא הליך שלם שבו הרופא מסביר לפציינט את ההליך הרפואי שהוא עומד לעבור ואת הסיכונים שכרוכים בו. הוא עונה לכל שאלותיו של הפציינט. שייפר מבהיר שהסכמה מדעת שנעשית בעל פה אינה מחייבת ושבכלל אין כזה דבר שמוכר על ידי הקהילה הרפואית.

הפציינט מובא לחדר הניתוח ומחברים אותו למוניטורים השונים כגון למד לחץ הדם, מד דופק, מוניטור EKG. מצמידים לו את צינורית החמצן ומחדירים לו עירוי. הרופא בודק שכל הציוד הזה ממוקם כמו שצריך על הפציינט ורק לאחר מכן מתחיל להזריק פרופופול. הוא מפעיל את משאבת העירוי וכל הזמן נשאר צמוד לפציינט – ממש ליד ראשו ועוקב אחרי מצבו. הוא מתעד את מדדי החיים שלו, את התרופות שניתנו לו ומתי. שייפר מסביר שיש צורך לתעד את סימני החיים כדי להבחין בכל מיני מגמות בתגובה של הפציינט במהלך ההליך הרפואי. הוא מבהיר שזו האחריות של הרופא המרדים כלפי הפציינט לעשות זאת. שייפר מבהיר שזה חלק חיוני מהטיפול שניתן לפציינט שכן במידה ומשהו משתמש יהיה תיעוד של מה קרה וכך יהיה אפשר למנוע מזה מלקרות שוב. במהלך כל ההליך הרפואי הרופא בודק את המוניטורים כל הזמן ומתעד את כל מה שקורה – בערך כל 5 דקות.

בקטע הזה של הוידיאו מראים מה יש לעשות במידה ויש סיבוכים:

הדוגמא הראשונה היא כאשר לחץ הדם של פציינט מתחיל לרדת. שייפר מסביר שזה משהו מאוד נפוץ מכיוון שפרופופול גורם לירידה של לחץ הדם ושהוא רואה זאת כל יום. שייפר מסביר שלחץ הדם של הפציינט יירד ובמיוחד אם הוא נמצא במצב של התייבשות. כדי לתקן מצב זה הרופא נותן לפציינט אפדרין דרך העירוי – לרוב לחץ הדם חוזר לרמה הרגילה.

הדוגמא השנייה היא כאשר המוניטור מראה שהפציינט לא נושף – פתאום המד של הפחמן הדו חמצני מראה שלא יוצא כלל פחמן דו חמצני. המשמעות של זה היא שמשהו חוסם את זרימת האוויר. הרופא ישר מזיז את תנוחת ראשו של הפציינט (זה נקרא chin lift and jaw thrust). שייפר מסביר שזה משהו שקורה לעיתים קרובות ובדרך כלל הסיבה לחסימה היא שהלשון חוסמת את דרכי האוויר. באמצעות משיכת הסנטר למעלה והזזת ראשו של הפציינט מזיזים את הלשון כך שלא תפריע.

דוגמא שלישית – דום נשימה. זה מצב שבו הפציינט אפילו לא מנסה לנשום (כלומר מערכת הנשימה מדוכאת כתוצאה מסם ההרדמה והמוח לא מספיק עירני בשביל להגיד לגוף לנשום). במצב הזה על הרופא להשתלט על הנשימה של הפציינט ולגרום לו לנשום באופן מלאכותי. הרופא מוציא את צינורית החמצן ושם מסכת חמצן על הפנים של הפציינט (אף ופה). המסכה מחוברת למן בלון שלוחצים עליו והוא דוחף אוויר לריאות של הפציינט.

דוגמא רביעית – הפציינט מקיא/תכולת הקיבה עולה לפה. יש לסובב את הפציינט על צידו עוד לפני שהוא מספיק לשאוף אוויר שוב ולשאוב את כל מה שעלה כדי שזה לא ייכנס לקיבה. (לא הראו את זה בווידיאו כי השופט החליט שזה מראה קשה מדי – שייפר הסביר בעצמו).

דוגמא חמישית – דום לב. זה כאשר הלב מפסיק לפעום. על הרופא להעריך את מצבו של הפציינט תוך כמה שניות – לוודא שהוא אכן לא נושם ושזה לא מקרה שבו המוניטור פשוט הפסיק לעבוד או משהו כזה. לאחר מכן הרופא קורא לעזרה – שייפר מבהיר שזה הדבר הראשון שצריך לעשות. לאחר מכן מתחילים בהחייאה – אדם אחד דואג למתן אוויר, אחר עושה לחיצות על החזה ואחר נותן תרופות שנועדו לגרום ללב לשוב לפעום. כל זה נעשה כדי לתת לשאר הרופאים מספיק זמן כדי לתקן את מה שגרם לדום הלב. ממשיכים במאמצי ההחייאה עד שהפציינט חוזר לנשום בכוחות עצמו או עד שמכריזים על מותו. סוף הוידיאו.

שייפר מבהיר שהכללים והנהלים שהוצגו בווידיאו הם משהו שכל רופא שמבצע הרדמה נדרש להם. יש גם אחיות שעברו הכשרה לתת הרדמה והכללים האלה חלים גם עליהן. וולגרין שואל אם הסטנדרטים האלה תקפים גם במידה ומוריי התכוון לתת רק 25 מיליגרם של פרופופול. שייפר אומר שכן ומסביר שמייקל קיבל בנוסף לפרופופול תרופות הרגעה אחרות, סבל מחוסר יכולת לישון, היה התשוש ומיובש. בנוסף הוא קיבל תרופות הרגעה ופרופופול במשך זמן רב וייתכן שפיתח התמכרות אליהן מצד אחד או פיתח סבילות אליהם מצד שני.

2h64nf4.jpg



וולגרין שואל אם אפשרי לחושב שמכיוון שהרופא הולך לתת מינון נמוך של פרופופול אין צורך למלא את כל מה שהוצג בווידיאו. ד"ר שייפר אומר שזו מלכודת ושמתן הרדמה – אפילו במינון נמוך הוא מדרון חלקלק – תמיד יש אפשרות שתצטרך לתת עוד ואתה גם אף פעם לא יודע כיצד הפציינט יגיב. שייפר אומר שאין כזה דבר – מתן קצת הרדמה ושהאסונות הכי גדולים קורים כאשר מעגלים פינות. שייפר ממשיך ואומר שמעובדות המקרה הזה עולה שניתן פרופופול למייקל מבלי שיינקטו בכמעט אף אחד מהכללים ואמצעי הבטיחות שיש למלא אחריהם כשנותנים הרדמה.

וולגרן מבקש ממנו להסביר על תגובות של פציינטים שונים לאותו מינון של הרדמה. שייפר מסביר שחלק מהפציינטים צריכים חצי מהמינון המקובל כדי להיכנס להרדמה וחלקם צריכים כפול מהמינון המקובל. הוא אומר ש-25 מיליגרם זה מספיק בשביל לגרום לפציינט להפסיק לנשום. הוא אומר שאסור לרופא לצאת מנקודת הנחה שהפציינט שלו יגיב כמו הפציינט הממוצע ושתמיד צריך לצאת מנקודת הנחה שזה פציינט רגיש במיוחד ולהיות מוכן לתרחיש הכי גרוע.

שייפר כתב דוח עבור המשפט הזה בו התייחס לטיפול שמוריי נתן למייקל והשווה אותו לסטנדרטים המקובלים של טיפול רפואי. הוא מסביר את המונחים שבהם השתמש. הפרה מינורית – טיפול שלא עולה בקנה אחד עם הסטנדרטים המקובלים של טיפול רפואי אך לא יגרום נזק לפציינט. זאת בתנאי שהוא לא בא בנוסף להפרות נוספות. הפרה חמורה – במקרה כזה צפוי נזק לפציינט. הפרה בוטה – משהו שלא אמור לקרות בטיפול של רופא מיומן. זו הפרה שיכולה להיות קטלנית עבור פציינט. הפרה חסרת מצפון – הפרה בוטה שבנוסף להיותה הפרה של הסטנדרט המקובל של טיפול רפואי היא גם הפרה אתית ומוסרית. הפרה של זכויותיו הבסיסיות של הפציינט.

שייפר מונה 17 הפרות בוטות של הטיפול הרפואי במקרה של הטיפול שמוריי נתן למייקל:

1. אי הימצאותו של ציוד בסיסי לטיפול בדרכי הנשימה ופתיחתם. מייקל מת מכיוון שהוא הפסיק לנשום וד"ר שייפר מסביר שהפסקת נשימה זה משהו שצפוי שיקרה כאשר נותנים סמי הרגעה בעירוי. יש להכין מראש ציוד לפתיחת דרכי הנשימה. אי הימצאותם מהווה הפרה בוטה של הטיפול הרפואי הראוי.

וולגרין מבקש משייפר להניח שמוריי עזב את מייקל ל-2 דקות ורוצה לדעת האם היה ניתן להציל את מייקל במידה והיה ציוד לטיפול בדרכי הנשימה. ד"ר שייפר עונה שכן וככל הנראה מה שקרה למייקל היה שמשהו חסם את דרך הנשימה שלו (הלשון שלו נפלה אחורה) וייתכן שהזזה פשוטה של הראש של מייקל היתה כל מה שהיה צריך כדי להציל את חייו. בנוסף שייפר אומר שמוריי לא השתמש במכשיר העירוי הידני (ambu bag) מכיוון שלפי ההצהרה שלו הוא נתן למייקל הנשמה מפה לפה. שייפר אומר שהנשמה מפה לפה פחות אפקטיבית מאשר שימוש במכשיר ההנשמה הנייד מכיוון שזה נותן לפציינט אוויר "משומש".

2. אי המצאותו של ציוד מתקדם לטיפול בדרכי הנשימה ופתיחתם. בציוד זה נכללת מסכת הנשמה וכן ציוד לצנרור. שייפר מסביר שבתחילה כתב שזו הפרה חמורה ולא בוטה אך ששינה דעתו מכיוון שהפרופופול ניתן בבית ולמוריי לא היתה עזרה.

הוא מוסיף שלדעתו מוריי ציפה להשתמש בבקבוקונים של 100 מיליליטר פרופופול שכן הזמין לפחות 130 מהם. הוא ממשיך ואומר כי לדעתו המשמעות של זה היא שהשתמש בבקבוקון אחד לפחות כל לילה. הוא אומר שזו כמות בלתי רגילה עבור פציינט אחד לתקופה של 80 לילות (מאפריל עד ה-25.6). זה יוצא בערך 1937 מיליגרם פרופופול כל לילה. וולגרין שואל את שייפר איך הוא הגיע להערכה הזאת ושייפר מסביר שפרופופול הוא חומר שבקלות מתפתחת בו בקטריה. מהרגע שפותחים בקבוק יש להשתמש בו תוך 6 שעות ולזרוק את מה שנשאר לאחר שעברו 6 שעות. כך שאף אחד לא יפתח בקבוקון של 100 מיליליטר אם הוא מתכוון להשתמש רק בחלקו. שייפר אומר שלדעתו זה אומר שמוריי תכנן להשתמש בבקבוקונים של 100 מיליליטר שהרי אחרת היה קונה יותר בקבוקונים עם כמות קטנה יותר של פרופופול.

2uzplhy.jpg



3. אי הימצאותו של ציוד שאיבה. שייפר מזכיר למושבעים שיש לשאוב את תכולת הקיבה/קיא במידה והם עולים לגרון ולפה כדי לוודא שזה לא נכנס לריאות. הוא מוסיף שאין עדות לכך שמוריי אמר למייקל לא לאכול 8 שעות לפני מתן פרופופול ולכן מייקל היה בסיכון מוגבר שתכולת הקיבה שלו תעלה לגרון. במקרה כזה יש צורך במכשיר שישאוב זאת. אי הימצאותו של ציוד שכזה היא הפרה בוטה של הסטנדרט של טיפול רפואי.

4. אי שימוש במשאבת עירוי – הפרה בוטה של הסטנדרט של טיפול רפואי. שייפר מסביר שבלעדי משאבה שכזאת לא ניתן לשלוט בדיוק על המינון והקצב בו הסם נכנס לגוף. במצב כזה הסיכון למנת יתר גבוה מאוד. הוא אומר שלדעתו זה היה בין הדברים שגרמו למותו של מייקל.

וולגרין שואל איך רופא ישלוט על קצב מתן הסם אם אין משאבת עירוי. שייפר מסביר שציוד העירוי עצמו מגיע עם גלגלת שבאמצעותה אפשר להוריד את הכמות שיכולה לעבור בצינור. הוא אומר שזו צורה מאוד לא מדויקת של שליטה על המינון וקצב כניסת הסם לגוף אך שזה כל מה שהיה למוריי כשהוא נתן למייקל פרופופול.



5. אי שימוש במד דופק מתאים – הפרה בוטה של הסטנדרט של טיפול רפואי. מד הדופק בו מוריי השתמש היה לא מתאים לחלוטין ולא ייוצר לשימוש במקרים של מעקב רציף וממושך. בנוסף הוא לא כלל אזעקה. שייפר מסביר שמדי הדופק בהם משתמשים בבתי חולים מחוברים לצגים שבהם אפשר לראות את רמת החמצן בדם וקצב הלב ובנוסף הם משמיעים קול מסוים. כאשר משהו במדדים משתנה הטון של הקול משתנה גם והרופא המרדים יכול לדעת כבר מזה שמשהו לא בסדר. שייפר אומר שבמקרה של מייקל הדרך היחידה לעקוב אחר המדדים שלו היתה לקחת את היד שלו ולהסתכל על מד הדופק כל הזמן. הוא אומר שאם היה ציוד מתאים אז הוא היה כולל צג שבאמצעותו אפשר היה לראות בבירור את מדדי החיים ובנוסף למד הדופק היתה אזעקה. לדבריו של שייפר זה היה מציל את חייו של מייקל.

6. אי שימוש במד לחץ דם – הפרה בוטה של הסטנדרט של טיפול רפואי. שייפר מסביר שפרופופול גורם לירידה בלחץ הדם ורופאים בדרך כלל מטפלים בזה בהעלאת המינון של תמיסת המלח או הורדת המינון של פרופופול. מייקל היה מיובש ולכן היה בסיכון מוגבר לתגובה קיצונית לפרופופול. שייפר מסביר שכאשר לחץ הדם יורד המוח מפסיק את זרימת הדם לרגליים ולידיים ומתרכז בהזרמתו ללב ולמוח. הדבר הזה הופך את הפרופופול למסוכן יותר כי עכשיו הריכוז שלו עולה (כתוצאה מכך שהוא עובר בפחות מקומות ולכן מתפזר פחות בגוף). שייפר יודע שלמוריי היה מד ללחץ דם אך שמוריי לא השתמש בו והשאיר אותו באריזתו בארון. הוא מוסיף שזו הפרה בוטה במיוחד לנוכח הסביבה שבה ניתן פרופופול.

7. אי הימצאותו של מוניטור EKG – הפרה בוטה של הסטנדרט של טיפול רפואי. EKG מאפשר לרופא לעקוב אחר קצב הלב ומצב הלב. הו מוניטור שמשתמשים בו באופן שגרתי במתן הרדמה. מכיוון שמוריי לא השתמש במוניטור שכזה הוא לא יכל לדעת מה קורה עם הלב של מייקל כשהוא נכנס למצוקה ולא ידע איך לטפל במייקל.

8. אי הימצאותו של מכשיר למדידת דו תחמוצת הפחמן שנפלטת החוצה (קפנוגרפיה). זו הפרה בוטה של הסטנדרט של טיפול רפואי. שייפר אומר שבתחילה לא חשב שזו הפרה כלל מכיוון שחלק מהרופאים לא משתמשים במוניטור הזה. לאחר מכן שינה את דעתו מכיוון שרופאים לא תמיד משתמשים בזה אך מדובר בבית חולים שם אפשר תמיד לקרוא למומחה. בסביבה בה מוריי נתן למייקל פרופופול אי הימצאותו של המוניטור הזה גרם לאסון. הוא אומר שאם היה לו מכשיר שכזה הוא היה יכול לראות מייד שמייקל הפסיק לנשום.

אי הימצאותן של תרופות לשימוש במצבי חירום. שייפר לא חושב שאי הימצאותם של התרופות הללו גרם למוות של מייקל. הוא מסביר שאם למייקל היה לחץ דם נמוך אז היה אפשר להעיר אותו (להפסיק את מתן הפרופופול) ולתת לו עירוי נוזלים. זה היה צריך להיות מספיק – כלומר לא היה צריך להגיע למצב בו צריך להשתמש בתרופות החירום. הוא אומר שפרופופול נספג בגוף מהר מספיק בשביל שכל מה שהיה צריך לעשות זה להפסיק את הזרימה שלו לגוף ומייקל היה מתעורר ולא היה צורך להשתמש בתרופות הללו.

9. חוסר תיעוד רפואי – הפרה בוטה של הסטנדרט של טיפול רפואי וגם הפרה אתית. שייפר מסביר שתיעוד הוא חלק חיוני מהטיפול ושרופא צריך לתעד את הטיפול כדי להעריך מה קורה ולהבחין בשינויים במהלכו. בנוסף אם הפציינט לא שורד זו זכות המשפחה לדעת מה הרופא עשה ועבור זה צריך את התיעוד הרפואי. זו האחריות של הרופא כלפי הפציינט.

שייפר נראה מאוד נסער ונותן דוגמא. הוא אומר שהיה מרגיש מרומה אם אביו או אחיו או בנו היו מקבלים טיפול רפואי במשך 80 יום ולבסוף היו מתים ואחר כך הרופא היה אומר שהוא לא יודע מה קרה מכיוון שלא כתב דוחות ולא תיעד את הטיפול. הוא אומר שאי אפשר להאמין שאחרי 80 ימים של טיפול אין אפילו דוח אחד שמתעד יום אחד של טיפול. הוא מוסיף שחוסר תיעוד רפואי הוא גם עבירה על החוק בקליפורניה ושעל רופאים לתעד את פעולותיהם גם אם הפציינט מבקש מהם לא לעשות זאת. הוא אומר שהרצון לשמור על סודיות לא פותר מהצורך לתעד ושאין תירוץ לחוסר תיעוד. הוא מוסיף שמוריי בראיון שלו במשטרה אמר שייתכן ומייקל פיתח תלות בפרופופול (נעשה מכור) ובמקרה כזה רופא צריך להפנות את הפציינט למומחה אך זה בעייתי מכיוון שאין תיעוד רפואי.

חובת הרופא להשיג מידע על הפציינט שלו. שייפר אומר שזו האחריות של הרופא לדעת כל מה שצריך על הפציינט כדי לתת לו את הטיפול הראוי. הוא אומר שמוריי מזכיר בראיון שלו במשטרה שראה סמינים של מתן עירוי על מייקל (שנעשה בידי רופאים אחרים) אך לא בדק את זה ולא שאל מה קורה. וולגרין שואל אותו מה עושים במקרה שהפציינט אומר שזה לא העסק של הרופא ושייפר אומר שבמקרה כזה היה אומר לפציינט שהוא לא יכול לטפל בו.

אי ביצוע בדיקות פיזיות. שייפר אומר שהבדיקה הפיזית שנעשתה למייקל היתה מספר חודשים לפני תחילת מתן הפרופופול. הוא אומר שמוריי אמר בראיון שלו במשטרה שמייקל היה מיובש אך לא בדק את לחץ הדם שלו. הוא לא בדק את מדדי החיים שלו. זו הפרה חמורה של הסטנדרט של טיפול רפואי ושייפר אומר שאף רופא לא נוהג כך.

10.אי קיום יחסי רופא-חולה – זו הפרה בוטה של הסטנדרט של טיפול רפואי. שייפר אומר שיחסי רופא-חולה משמעותם שהרופא שם את האינטרס של הפציינט כעדיפות ראשונה. זה לא אומר שהרופא עושה כל מה שהפציינט מבקש – אלא שהוא עושה מה שטוב עבור הפציינט. אם הפציינט מבקש משהו שמסוכן עבורו או טיפול שלא מתאים על הרופא לסרב. שייפר מתאר את היחסים בין מייקל למוריי כיחסי עובד-מעביד. הפציינט (מייקל) אמר מה הוא רוצה ומוריי עשה זאת. שייפר משווה את מוריי לעוזרת בית שעושה מה שמבקשים ממנה – זה מה שעובד עושה. שייפר אומר שמוריי לא הפעיל את שיקול הדעת הרפואי שלו בטיפול שנתן למייקל ולא פעל לטובתו. הוא אומר שמוריי לחלוטין נטש את שיקול הדעת הרפואי שלו ושברגע שמייקל ביקש פרופופול הוא היה צריך להפנות אותו למומחה לבעיות שינה. זה מה שרופא טוב היה עושה.

11. חוסר קיומה של הסכמה מודעת. זו הפרה בוטה של הסטנדרט של טיפול רפואי וגם הפרה אתית וחסרת מצפון. שייפר מסביר שלחולים יש זכות לאוטונומיה על הגוף שלהם ועל חייהם ושהרופא מכיר בכך באמצעות ההליך של הסכמה מודעת. שייפר אומר שהאוטונומיה הזו נשללה ממייקל. בתהליך ההסכמה המודעת על מוריי היה גם להסביר למייקל שפרופופול לא מהווה טיפול לאינסומניה. הוא היה צריך להסביר לו שקיים סיכון ממשי שימות אם ישתמש בזה כך והיה צריך להציע לו אלטרנטיבות אחרות. בנוסף מוריי היה צריך להגיד לו שאינו מיומן בטיפול בהפרעות שינה ובמתן הסמים האלה ושאם יקבל אותם מידיו הוא שם עצמו בסכנה גדולה. שייפר אומר שאין עדות לכך שמייקל ידע שהוא מסכן את חייו.הוא מבהיר שהסכמה מודעת הוא מסמך כתוב. הוא אומר שבזה שהליך ההסכמה המודעת לא התקיים נשללה ממייקל זכותו להגיע להחלטה מושכלת בהתבסס על מידע מלא.

12.חוסר מעקב אחר מצבו המנטלי של פציינט – הפרה בוטה של הסטנדרט של טיפול רפואי. בנוסף זו הפרה אתית וחסרת מצפון. על הרופא לבדוק כמה עירני הפציינט, כמה נוח לו, כמה הוא ישנוני. צריך להישאר איתו לאורך כל ההליך. מוריי נטש את מייקל ועזב את החדר. שייפר משווה מתן הרדמה לנהיגה בקראוון (trailer). אם אתה צריך ללכת לשירותים אתה לא יכול פשוט לעזוב את ההגה באמצע הכביש ולחזור לאחר 2 דקות ולצפות שהכל יהיה בסדר. הוא אומר שב-25 השנים בהן הוא עובד כרופא מעולם לא עזב פציינט באמצע הליך. הוא מסביר שבשביל זה יש גם תמיד עוד אדם שאפשר לקרוא לו לחדר כאשר מבצעים הליכים רפואיים – למקרה שהרופא יצטרך לצאת מסיבה כלשהי.


13.חוסר מעקב אחר הנשימה של הפציינט.
שייפר אומר שהיה קל להחיות את מייקל אם מוריי היה מבחין במצבו ישר כשהפסיק לנשום. כל מה שהיה צריך לעשות זה להפסיק את מתן הפרופופול ולעזור למייקל לנשום. הוא מבהיר שזה נפוץ שפציינטים מפסיקים לנשום תחת השפעה של הרדמה ושיש לצפות לכך. הוא אומר שאם מוריי היה עוקב אחר מצבו של מייקל כראוי אז כל מה שהיה צריך לעשות הוא להזיז את תנוחת הראש שלו ולספק לו אוויר.

14. חוסר מעקב רציף אחר הפציינט – הפרה בוטה של הסטנדרט של טיפול רפואי.
מוריי עזב את מייקל וגם דיבר בטלפון. שייפר אומר שאין לעשות כמה דברים במקביל במיוחד כשלא משתמשים במוניטורים. הוא מסביר שמבלי השימוש במוניטורים או מד דופק עם אזעקה פציינט שעומד למות לא נראה שונה כל כך מפציינט שמצבו בסדר ושקשה לדעת רק מהסתכלות אם אדם ששוכב על המיטה נושם או לא. להסתכל על מייקל מדי פעם זה לא מספיק יש צורך במעקב רציף אחר מצב הפציינט תוך שימוש במוניטורים המתאימים. לדבריו המוות של מייקל היה תוצאה צפויה של הרשלנות של מוריי וחוסר השימוש במוניטורים. הוא אומר שלדעתו מוריי כן היה בחדר כשמייקל הפסיק לנשום אך שלא ראה זאת.

15. חוסר תיעוד רפואי רציף (כלומר במהלך כל לילה)
. זוהי הפרה בוטה של הסטנדרט של טיפול רפואי וגם הפרה חסרת מצפון. שייפר מסביר שתיעוד תוך כדי ההליך (תוך מתן ההרדמה במקרה זה) הוא חלק מהטיפול הרפואי. אם מוריי היה מתעד את מה שהוא עושה ועוקב אחרי זה הוא היה רואה שרמת החמצן בדם של מייקל יורדת ושיש שינוי בקצב הלב שלו.

16.אי קריאה ל-911 בזמן – הפרה בוטה של הסטנדרט של טיפול רפואי. שייפר אומר שבסביבה הביתית לא ניתן היה להחיות את מייקל ללא סיוע. מוריי היה צריך להעריך את מצבו של מייקל (דבר שלוקח מספר שניות) – לבדוק דופק ואם מייקל מגיב- פשוט לנער אותו אם צריך ולראות אם הוא מתעורר. שייפר אומר שלקרוא ל-911 נמצא בעדיפות ראשונה בהתחשב בכך שאין אדם שיסייע ואין ציוד ראוי לטיפול במצב. הוא מבהיר שאם מוריי היה במצב שהוא יודע שהוא לא יכול להתקשר ל-911 אסור היה לו לתת פרופופול מלכתחילה.

וולגרין נכנס עם שייפר לפרטים של הפעולות של מוריי. בהנחה שמוריי הבין שיש בעיה ב-12:00 בצהריים שייפר לא מבין למה הוא בכלל השאיר הודעה קולית למייקל אמיר וויליאמס ולמה לקח 20 דקות עד שהתקשרו ל-911. הוא מתאר את זה כבלתי מתקבל על הדעת ובלתי נסלח. רופא לא יעשה כזה דבר, אומר שייפר.

הוא אומר שאם מוריי עזב ל-2 דקות בלבד והיה קורא לפרמדיקים איך שמצא את מייקל אז מייקל היה חי היום אך עם נזק מוחי ברמה כלשהי. אם למוריי היה את הציוד לטיפול בדרכי הנשימה והיה מוצא את מייקל לאחר 2 דקות אז מייקל היה חי היום ולא סובל מדבר.


וולגרין שואל כמה זה יעיל לבצע החייאה על מיטה ובאמצעות יד אחת. שייפר אומר שביצוע החייאה על מיטה רק גורם לפציינט לשקוע לתוכה וזה לא יעיל. גם אם מוריי שם את ידו מתחת לגב של מייקל זה לא יעיל מכיוון שצריך את כל משקל הגוף של מבצע ההחייאה כדי שההחייאה תהיה יעילה. צריך להשתמש בשתי ידיים- יד אחת זה לא מספיק. שייפר אומר שמוריי היה צריך להתקשר ל-911 ואז להזיז את מייקל לרצפה.

בנוסף הוא אומר שבהתבסס על הראיון של מוריי במשטרה הבעיה פה לא היתה שהלב של מייקל הפסיק לפעום אלא שמייקל הפסיק לנשום. מוריי אמר שלמייקל היה דופק כשהוא מצא אותו. אם היה דופק מה שהיה צריך זה לספק חמצן ולדאוג שחמצן מגיע לריאות. אין צורך לבצע לחיצות על החזה אם יש דופק.

עוד הוא אמר שזה שמוריי ביצע הנשמה מפה לפה זו בעצם הודאה בכך שאין לו את הציוד הנדרש כדי לטפל במצב חירום. אדם מן היישוב יעשה הנשמה מפה לפה מכיוון שאין לו דרך אחרת לספק אוויר – לרופא צריך להיות ציוד מתאים. הוא אומר שמוריי היה צריך להשתמש במכשיר ההחייאה הידני (ambu bag) במקום לעשות הנשמה מפה לפה.

בנוסף שייפר לא מבין מדוע מוריי הרים את הרגליים של מייקל. הוא אומר שזה בזבוז זמן. הוא מסביר שמרימים רגליים של פציינט במקרה שלא מגיע מספיק דם ללב, כמו למשל במקרה של ירי, אך זו לא היתה הבעייה פה. הבעיה היתה שהנשימה של מייקל פסקה. שייפר אומר שזה מראה שלמוריי לא היה מושג מה לעשות.

וולגרין שואל את שייפר מה זה פלומנזיל. שייפר מסביר שזה סם שסותר את ההשפעות של לורזופם ומידזולם. שייפר אומר שמסקרן אותו לדעת מדוע מוריי נתן את זה למייקל מכיוון שזה לא מתאים עם ההצהרה שלו לפיה נתן רק 2 מנות של 2 מיליגרם כל פעם לפני מספר שעות. הוא מוסיף שהוא מאמין שמוריי ידע שהוא נתן הרבה יותר מזה.


17.אי מסירת מידע מלא ומדויק לפרמדיקים ולרופאים ב-UCLA– הפרה בוטה של הסטנדרט של טיפול רפואי ובנוסף הפרה אתית וחסרת מצפון. מוריי לא סיפר לרופאים ולפרמדיקים שנתן למייקל פרופופול. שייפר אומר שזה בלתי נסלח מכיוון שחייו של אדם היו על כף המאזניים. בנוסף שייפר אומר שמוריי תיאר את מה שקרה בצורה שגויה – הוא אמר שראה את מייקל נכנס למצוקה (המונח באנגלית הוא witnessed arrest). שייפר אומר שהמונח הזה מתאר מצב של דום לב ולא של דום נשימתי ולרוב מדובר במצבים כגון התקף לב. מכיוון שמוריי תיאר את האירוע כך הטיפול שניתן למייקל על ידי הפרמדיקים והרופאים במיון לא היה הטיפול המתאים אלא הותאם למצב של דום לב. לרופאים היה רק כמה שניות לבחור את שיטת הטיפול ולא ניתן להם המידע הנכון. שייפר אומר שאי מסירת המידע המלא היא הפרה של האמון שנותן הפציינט ברופא שלו. וולגרין הופך נסער פה ואומר שרופא מחוייב למסור את האמת כולה ורק את האמת ולא למסור אותה הוא הפרה בוטה של הסטנדרטים של טיפול רפואי. יש לשים את הפציינט בעדיפות ראשונה ולא את הרופא, הוא אומר.

וולגרין שואל את שייפר מה זה פוליפרמסי ושייפר מסביר שזה כאשר נותנים הרבה תרופות בזמן קצר ושזו הפרה חמורה של הסטנדרטים של טיפול רפואי. הוא אומר שמה שמוריי נתן למייקל לא היה הגיוני. הוא מסביר שמידזולם ולורוזפם הן תרופות מאוד דומות וההבדל היחידי ביניהן הוא כמה זמן כל אחת נשארת במערכת. הוא אומר שהוא לא מבין מדוע מוריי כל הזמן החליף בין לורזופם ומידזולם. הוא אומר שהטיפול שמוריי נתן למייקל מראה שהוא לא הבין כלל בתרופות שהוא נתן ולא הבין כיצד הן פועלות.

וולגרין שואל אם 25 מיליגרם של פרופופול זה מינון בטוח. שייפר אומר שבסביבה הזאת (בית) אין דבר כזה מינון בטוח ושבנוסף לכך מייקל קיבל קודם לכן לורזופם ומידזולם, הוא קיבל תרופות מהסוג הזה במשך 80 לילות ויכול להיות שהפך למכור או נמצא בתהליכי גמילה מהם או מפרופופול. שייפר אומר שמעולם לא שמע על רופא שנתן פרופופול במשך 80 לילות ועוד בנוסף לכל שאר התרופות שמייקל קיבל. "אנחנו בנוור-נוורלנד פה. משהו שמעולם לא נעשה בהיסטוריה מלבד על מייקל ג'קסון".

וולגרין שואל לגבי המחקר שנעשה בטיוואן לגבי השימוש בפרופופול לטיפול באינסומניה. שייפר אומר שיש מעל ל-13,000 מאמרים רפואיים על פרופופול, 2,500 מהם הם על פרופופול והרדמה ומתוך כל אלה רק אחד (המחקר מטיוואן) מתייחס לפרופופול ואינסומניה. זה המחקר שנעשה בטיוואן ב-2010. שייפר אומר שלא היה מפרסם את המחקר הזה במגזין שהוא העורך הראשי שלו מכיוון שהמחקר לא מציין כמה פרופופול ניתן לפציינטים. בנוסף הם טוענים בו שהוכח שפרופופול הוא טיפול יעיל באינסומניה אך המחקר נעשה על 64 בני אדם ולא ניתן לקבוע כזאת קביעה יוצאת דופן ומשמעותית בהתבסס על 64 בני אדם. שייפר אמר שהמגזין שפרסם זאת לא עוסק בהרדמה או בהפרעות שינה וברור שעורכיו לא הבינו לא בפרופופול ולא באינסומניה. בנוסף הוא אומר שהמחקר לא תקף במקרה זה מכיוון שלא מדובר על אותם תנאים. המחקר נעשה בבית חולים על ידי רופאים מרדימים, הפציינטים צמו במשך 8 שעות לפני שקיבלו פרופופול, עקבו אחר סימני החיים שלהם, נתנו להם פרופופול באמצעות משאבת עירוי, העירוי של פרופופול נמשך שעתיים למשך חמישה ימים (לא רצוף אלא פרשו זאת על שבועיים) ולא ניתנו תרופות נוספות. שייפר אומר שהפציינטים במחקר קיבלו טיפול רפואי שעמד בסטנדרטים של טיפל רפואי ראוי ושהמחקר דווקא מבליט את הסטיות של מוריי מהסטנדרט של טיפול רפואי.

שייפר אומר שכל אחת מ-17 ההפרות שפירט כשלעצמה יכלה לגרום למוות של מייקל והיה צריך לצפות שמוות הוא דבר אפשרי כתוצאה ממנה. וולגרין שואל האם 17 ההפרות שתיאר תקפות מבחינתו גם אם מייקל לקח בעצמו לורזופם/פרופופול, האם גם במצב זה הוא רואה במוריי אחראי למוות של מייקל? שייפר אומר שכן.

וולגרין שואל לגבי יחסי רופא-חולה. שייפר אומר שאלו יחסים מקודשים שניתן למצוא איזכורים אליהם מלפני מאות שנים. לרופאים יש את הכוח לתת תרופות, לנתח, לדעת מידע אנטימי על הגוף של פציינט, לעשות הליכים שיכולים לגרום למוות – כל זאת מכיוון שאלו יחסים מקודשים", אומר שייפר. ד"ר שייפר הקריא את שבועת הרופא: "בכל בית אליו אבוא אבוא רק לטובת הפציינט". "מוריי לא שם את מייקל בעדיפות ראשונה", אומר שייפר. "כשכמוריי נתן למייקל פרופופול הוא שם את מוריי בעדיפות ראשונה, כשהוא הופיע בביתו של מייקל כל לילה עם פרופופול ותמיסת מלח הוא שם את מוריי בעדיפות ראשונה, כשהוא לא מסר את כל המידע לפרמדיקים ולרופאים הוא שם את מוריי בעדיפות ראשונה. הוא הפר את הסטנדרטים של טיפול רפואי כל לילה".

 
Last edited:
היום ה-14 למשפט 20.10.2011

המשך עדותו של ד"ר סטיבן שייפר

zyanid.jpg



חקירה בידי התביעה

וולגרין מתחיל בשאילת שאלות לגבי פרופופול. הוא שואל את שייפר אם כתב דוח על מה שלדעתו קרה במקרה הזה - במרץ 2011. שייפר אומר שכן ועל מנת לכתוב את הדוח הוא קיבל את תוצאות בדיקות הטוקסיקולוגיה שנערכו למייקל. בנוסף הוא קרא דוח שהכין ד"ר ווייט (יהיה מומחה הפרופופול של ההגנה) שבו ווייט טען שאפשרי שמייקל בלע פרופופול ושזה מה שגרם למותו. שייפר אומר שכשקרא את הדוח של ווייט התאכזב מכיוון שפרופופול שנבלע לא יכול להגיע מעבר לכבד. הוא אומר שהכבד מנטרל לחלוטין את כל הפרופופול אם בולעים אותו.

כשנותנים תרופה באמצעות עירוי היא נכנסת ישירות למחזור הדם. כשנותנים אותה לבליעה אז היא נכנסת קודם כל לקיבה ומשם לכבד ואז אולי עוברת לדם. שייפר מסביר שפרופופול שנלקח בבליעה לא יעבור את הכבד.

שייפר הכין מצגת בשביל להסביר כיצד זה לא אפשרי שפרופופול שנבלע יגרום למוות:

שקופית ראשונה – כותרת

שקופית שנייה – מראה את מערכת העיכול האנושית. ד"ר שייפר מזהה את האיבירם הושנים ומסביר מה יקרה לפרופופול שנלקח בבליעה. הוא יגיע לקיבה ומשם יעבור לדם שמגיע לכבד ורק לאחר מכן הדם משתחרר לשאר הגוף.

שקופית שלישית- תמונת תקריב של מערכת העיכול. רואים בה את כל כלי הדם שיוצאים ממערכת העיכול וניתן לראות שהם מובילים לכבד. שייפר מסביר ש-99% מהפרופופול ייעלם לאחר שיגיע לכבד (כתוצאה מפעולת הכבד) ולכן אין שום סיבה לצפות שישפיע על אדם. הוא כתב בדוח שלו שאין סיכוי כלל שמייקל מת בגלל שבלע פרופופול. בנוסף הוא אומר שזה משהו שמלמדים סטודנטים לרפואה בשנה הראשונה שלהם.

2lkclzb.jpg


שקופית רביעית – מחקר שנערך ב-1985 על ידי ד"ר גלן (הרופא שפיתח את הפרופופול). במחקר נתנו פרופופול לעכברים וראו בו שפרופופול משפיע כשנותנים אותו באמצעות עירוי אך לא משפיע כלל כשבולעים אותו. המחקר הראה שגם כשנתנו לעכברים לבלוע מינון גבוה פי 20 ממנת הפרופופול שהם קיבלו בעירוי הם לא נכנסו להרדמה כללית. הם כן הפכו לישנוניים.

שקופית חמישית – עוד ניסוי על בליעת פרופופול שנעשה על חזירים ב-1991. הממצאים שלו מראים שפחות מ-1% מהכמות שנבלעה נשאר בגוף לאחר פעולת הכבד.

שקופית שישית – מחקר נוסף על בליעת פרופופול שנעשה על חולדות ב-1996. הוא מראה ש-10% ממינון הפרופופול שנבלע נותר בגוף לאחר פעולות הכבד. שייפר מסביר שהמספר שונה ממה שהוצג עד כה מכיוון שחולדות הן מין אחר. בכל מקרה 90% מהפרופופול מתנקה על ידי הכבד.

שקופית שביעית – מחקר נוסף על בליעת פרופופול שנעשה על חולדות ב-23 ליוני 2009. הוא מראה שכ-23% ממנת הפרופופול שנבלעה נותרה בגוף לאחר פעולת הכבד.

שקופית שמינית – מחקר נוסף על בליעת פרופופול שנערך ב-17 בנובמבר 2009 על כלבים וקופים. כ-25% של פרופופול נותר בגוף לאחר בליעתו.

וולגרין מבהיר שכל המידע הזה היה זמין גם לד"ר ווייט כאשר כתב את הדוח שלו.

רצף שקופיות – ד"ר שייפר ערך מחקר על השפעת פרופופול שנלקח בבליעה על בני אדם. זאת מכיוון שלא היה מחקר שכזה קודם לכן. המחקר נערך בצי'לה בקרב שישה סטודנטים שהתנדבו לכך. שלושה מהם שתו 200 מיליגרם של פרופופול והשלושה האחרים שתו 400 מיליגרם. בכל הזמן הזה הרופאים עקבו אחר הדופק של הסטודנטים, לחץ הדם שלהם ורמת ההרדמה. בנוסף כל הזמן לקחו מהם בדיקות דם לבדיקה של רמת פרופופול בדם. אף אחד מהסטודנטים לא נכנס להרדמה לאחר שבלע פרופופול. רמות החמצן בגוף שלהם לא ירדו וכן גם לחץ הדם נותר תקין ולא ירד. המחקר הזה הוצג בשבוע שעבר בשיקגו בכנס בו ד"ר שייפר קיבל פרס על מפעל חיים.

ev50mv.jpg


שקופית אחרונה – מסקנת המחקר שנעשה בבני אדם. אין השפעה לבליעת פרופופול על בני אדם.

שייפר מסביר שערך את המחקר בגלל המשפט של ד"ר מוריי ומכיוון שהמנהל לתרופות ומזון רצה להפוך את פרופופול לחומר שיש לפקח עליו. שייפר חושב שהמנהל מבקש לפקח על פרופופול מכיוון שהם מאמינים שמייקל שתה את זה ומת. הוא רצה להוכיח להם שלא ניתן להשתמש לרעה בתרופה הזאת על ידי שתייתה.

שייפר מעיד שכבר בשיחת הטלפון הראשונה עם וולגרין הוא אמר לו שזה בלתי אפשרי שלפרופופול שנלקח בבליעה תהיה השפעה על אדם ושזה יגרום למותו. לאחר מכן הוא תימך את זה במחקרים שהוצגו ובמחקר נוסף שערך בעצמו שמוכיח שיש אפס אפשרות שאדם שבולע פרופופול יושפע ממנו.

עוברים לדבר על לורזופם וולגרין מעלה מראה נוספת. זה מחקר ששייפר ערך באוניברסיטת סטנפורד על לורזופם ומידזולם. תודות למחקר זה נאסף מידע רב על הריכוזים בדם שנוצרים כתוצאה ממתן התרופות הללו.

שייפר עבר על תוצאות בדיקות הטוקסיקולוגיה שערכו למייקל והשווה אותן למה שמוריי אמר לגבי לורזופם – שנתן לו שתי מנות לורזופם שבכל אחת היה 2 מיליגרם (כלומר מוריי מודה שנתן סך הכל 4 מיליגרם של לורזופם). שייפר ערך חישובים מתמטיים כדי לראות אם התיאור של מוריי הגיוני בהתחשב בכמויות הלורזופם שנמצאו בדם של מייקל (0.169 מיקרוגרם בדם שנלקח מהירך. דם הירך נותן תמונה הכי אמינה של המצב). מהבדיקה שערך שייפר עולה שמה שמוריי אמר (נתן סך הכל 4 מיליגרם ) לא עולה בקנה אחד עם מה שנמצא בגופו של מייקל בנתיחה. מהבדיקה ששייפר ערך עולה שמייקל קיבל הרבה יותר מ-4 מיליגרם.

שייפר מסביר שאם מוריי נתן למייקל 2 מיליגרם של לורזופם באמצעות עירוי ב-2:00 בבוקר הרמות בדם של מייקל עלו ל-0.05 מיקרוגרם אך שלאחר שעה לאחר מכן היה נותר בדם רק שליש מכך. אם הוא קיבל עוד 2 מיליגרם של לורזופם בעירוי ב-5:00 בבוקר מה שהיה בדם שלו היה עולה מעבר ל-0.05 מיקרוגרם (כי נותר עוד לורזופם מקודם) אך ששעה לאחר מכן שוב המינון יורד ונותר רק 3/4 מכל הכמות. אם זה כל מה שהיה ניתן למייקל חוקר מקרי המוות היה צריך למצוא בדם שלו כמות של 0.025 מיקרוגרם לורזוופם כלומר זה לא מתקרב כלל למה שנמצא בדם של מייקל שזה 0.169 מיקרוגרם.

עכשיו ד"ר שייפר מראה מה היה צריך לקרות בשביל שהריכוז בדם של מייקל בנתיחה יהיה 0.169 מיקרוגרם. לפי החישוב שלו צריך שד"ר מוריי ייתן 10 מנות של לורזופם בין חצות וחמש בבוקר (כל חצי שעה) שבכל אחת היה 4 מיליגרם (כלומר שמייקל קיבל במהלך השעות הללו 40 מיליגרם לורזופם). רק כך המספרים מגיעים ל-0.169 בצהריים (הזמן בו מייקל מת סביבות 12:00). המספר הזה גם עקבי עם בקבוקון שנמצא בבית של מייקל – נמצא בקבוקון ריק של לורזופם של 10 מיליליטר (מכיל 40 מיליגרם).


6s8lnd.jpg


עכשיו מדברים על הלורזופם שנמצא בקיבה של מייקל. ד"ר שייפר מסביר שכאשר הכבד מעבד את הלורזופם הוא מחבר למולקולה של לורזופם מולקולת סוכר – כדי שהכליות יוכלו לעכל אותו. זה הופך את הלורזופם למשהו שנקרא לורזופם גלוקורוניד. בתהליך זה הסם הופך ללא פעיל. כלומר ללורזופם גלוקורוניד אין שום השפעה. ללורזופם עצמו יש – אך לא לחומר שנוצר במהלך חילוף החומרים של הגוף. חוקר מקרי המוות חיפש את הריכוז של הלורזופם עצמו בגוף של מייקל.

לעומת זאת בבדיקה שערכה ההגנה לא הפרידו בין תוצאות של לורזופם לבין לורזופם גלוקורוניד ולכן התוצאה שקיבלו על הריכוז שנמצא בקיבה של מייקל היא בעצם מספר מנופח. הבדיקה שערכו מצאה 0.634 מיקרוגרם אך אי אפשר לדעת כמה מזה הוא לורזופם (החומר הפעיל) וכמה מזה הוא לורוזפם גלוקורוניד (שאין לו שום השפעה).


בכל מקרה לורזופם כן הגיע לקיבה וולגרין שואל את שייפר איך יכול להיות שעירוי של לורזופם ימצא את דרכו לקיבה. שייפר מסביר שלאחר שאדם מקבל לורזופם בעירוי הסם ישר נכנס לדם. לאחר מכן הוא עובר לכבד והכבד ממיר אותו בתהליך של חילוף החומרים בו הוא הופך ללורזופם גלוקורוניד. 25% מהמינון שניתן ועכשיו הפך ללורזופם גלוקורוניד נכנס לכיס המרה ומשם למעי. בחיבור בין הקיבה למעי הדק חלק מהחומר גולש לקיבה. שייפר מסביר שבקיבה של מייקל נמצא ריכוז של לורוזפם ששווה ערך ל-1/43 מכדור אחד של לורזופם ושרוב מה שנמצא בקיבה של מייקל הוא לא התרופה עצמה אלא לורזופם גלוקורוניד. לדבריו הכמות האמתית של לורזופם בקיבה של מייקל נמוכה הרבה יותר מכך. בכל מקרה שייפר אומר שזה צפוי למצוא לורזופם בקיבה אם הוא ניתן באמצעות עירוי.

הוא מסביר שהחישובים שלו מראים שלא ייתכן שמייקל בלע לורזופם לפחות 4 שעות לפני מותו (בין השעות 8:00 בבוקר ל-12:00 בצהריים). מסיבה זו התיאוריה שהציגה ההגנה, לפיה מייקל בלע לורזופם בסביבות 10:00 אינה אפשרית.


עוברים לדבר על פרופופול. שייפר חישב את המינון שניתן למייקל מהמינון שנמצא בגופו ופסל כל מיני תיאוריות אחרות על מינונים ואיך הם ניתנו. שייפר מסביר שפרופופול פועל על המוח ולכן הריכוז של פרופופול במוח הוא מה שחשוב – המוח הוא זה שגורם אלדם להירדם או להפסיק לנשום.

מדברים על מחקר שערך ד"ר ווייט בו נבדק ריכוז הפרופופול שבו אדם מפסיק לנשום. במחקר עלה שבריכוז של 2.3 מיקרוגרם חצי מהפציינטים מפסיקים לנשום – הטווח הוא בין 1.3 מיקרוגרם ל-3.3. מיקרוגרם. בריכוז של 1.3 מיקרוגרם 5% מהפציינטים יפסיקו לנשום ובריכוז של 3.3 מיקרוגרם 95% מהפציינטים יפסיקו לנשום.

מחקר נוסף שנעשה על חזירים בדק את העיכוב בין הפסקת הנשימה לבין הפסקת פעילות מחזור הדם (הלב מפסיק לפעום). תוצאות המחקר מעלות שיש השהייה של 9 דקות מהרגע בו מפסיקים לנשום עד שהגוף נכנס לדום לב.

ד"ר שייפר ערך כל מיני סימולציות בשביל המשפט. הוא מניח שהזמן בין הפסקת הנשימה לדום הלב היה 10 דקות (כי לבן אדם יש יותר חמצן מאשר לחזיר וגם מכיוון שלמייקל היה אקסטרא חמצן תודות למכל החמצן שסיפק לו עוד). ריכוז הפרופופול שנמצא בדם שנלקח מהירך של מייקל בנתיחה היה 2.6 מיקרוגרם – זה הריכוז שהיה בגוף כשהלב הפסיק לפעום (הכל קופא כשזה קורה). שייפר מציג מספר תרחישים בשביל לנסות להגיע למספר הזה. הוא מסביר שריכוז הפרופופול בדם עולה במהירות אך גם נופל במהירות מכיוון שהכבד מעבד אותו מהר.

תרחיש 1: מוריי נתן למייקל רק 25 מיליגרם של פרופופול באמצעות זריקה (כלומר בבת אחת. זה התרחיש שמוריי טוען שהיה)

ריכוז הפרופופול בדם של מייקל לא היה מגיע לריכוז בו חצי מהפציינטים מפסיקים לנשום אך היה מגיע למצב בו 5% מהם מפסיקים לנשום. הוא היה מפסיק לנשום בין דקה לשתי דקות וחצי לאחר ההזרקה. לאחר שלוש דקות הוא צפוי לחזור לנשום. שייפר מסביר שגם במנה הקטנה הזאת של פרופופול שיש סיכוי של הפסקת נשימה לזמן קצר. מכיוון שלמייקל ניתנו תרופות נוספות שגם פועלות לדכוי מערכת הנשימה הוא היה בסיכון מוגבר לכך.

שייפר לא חושב שזה מה שקרה. הוא מסביר שאומנם מייקל לא היה נושם למשך שתי דקות אך הלב ממשיך לפעום כ-10 דקות לאחר הפסקת הנשימה ולכן בזמן זה פרופופול עובר הליך של עיבוד בגוף. מסיבה זו הריכוז שהיו אמורים למצוא בדם שנלקח מהירך של מייקל בנתיחה צריך היה להיות נמוך הרבה יותר ממה שיוצא בתרחיש זה. שייפר פוסל את התרחיש הזה ואומר שזה לא מה שקרה ושמייקל קיבל הרבה יותר מ-25 מיליגרם.

2utq3at.jpg


תרחיש 2: מוריי נותן למייקל 50 מיליגרם של פרופופול בזריקה


מייקל ככל הנראה היה מפסיק לנשום לאחר כ-2 דקות מהרגע שקיבל את מנת הפרופופול למשך של כ-4 דקות. שייפר אומר פה שלא לנשום למשך הזמן הזה לא היה גורם לנזק מוחי (גם מכיוון שלמייקל היה עוד חמצן בריאות תודות למכל החמצן). הלב ממשיך לפעום 10 דקות לאחר הפסקת הנשימה ובזמן הזה פרופופול ממשיך להיות מעובד על ידי הגוף. גם 50 מיליגרם של פרופופול לא מגיע לריכוז שנמצא בסופו של דבר בנתיחה- היה יוצא שבריר ממה שנמדד בנתיחה. שייפר פוסל את התרחיש הזה.

תרחיש 3: מתן 100 מיליגרם של פרופופול בזריקה (מזרק מלא)

הפציינט מפסיק לנשום תוך דקה והלב מפסיק לפעום לאחר 10 דקות. גם פה הרמות שהיו אומרים למצוא בדם הירך של מייקל נמוכות ממה שנמצא בנתיחה. הן היו מגיעות ל-0.5 מיקרוגרם בעוד שאצל מייקל נמצא 2.6 מיקרוגרם. המשמעות היא שזה לא מה שקרה ושייפר פוסל את התרחיש הזה.


עוברים לדבר על תרחישים בהם מייקל הזריק לעצמו

תרחיש 4: מייקל הזריק לעצמו 6 פעמים ובכל פעם 50 מיליגרם – זה היה לוקח כ-90 דקות לביצוע

שייפר מסביר שהזרקה עצמית מצריכה שמייקל יתעורר ויצליח לשאוב את הפרופופול מהבקבוקון ויצליח להחדיר אותו לפתח העירוי שלו (שנמצא מתחת לברך). שייפר מסביר שדבר זה לוקח זמן וגם נדרשת קואורדינציה (מייקל היה אמור להיות מסומם). בנוסף על בסיס הראיון של מוריי במשטרה למייקל לא היו ורידים שניתן להזריק אליהם (לשים שם חיבור לעירוי) במקומות נוחים (ידיים) ולכן לא הגיוני שהזריק לעצמו. זאת גם מכיוון שלהזריק פרופופול מבלי לערבב אותו עם לידוקאין זה כואב.

בכל מקרה אם מניחים שכל זה אפשרי אז 50 מיליגרם היו מרדימים את מייקל לכ-10 דקות כל פעם וכל פעם לאחר הזרקה היה לוקח לו יותר זמן עד שהיה מצליח להתאושש כדי להזריק שוב. גם בתרחיש זה לא נשאר הרבה פרופופול בסופו של דבר בדם וזה לא מגיע לריכוז שנמצא במייקל בנתיחה.

תרחיש 5: 6 זריקות עצמיות של 100 מיליגרם כל אחת (זה היה לוקח 3 שעות)

שייפר מסביר ש-100 מיליליטר מכניס למצב של הרדמה שתגרום לפציינט להפסיק לנשום. הלב היה ממשיך לפעום למשך 10 דקות לאחר הפסקת הנשימה ובזמן הזה פרופופול ממשיך לעבור עיבוד בגוף. גם בתרחיש זה לא מגיעים לרמה שמתקרבת כלל לרמה שנמדדה בגופו של מייקל. שייפר אומר שמייקל ככל הנראה היה מת לאחר ההזרקה הראשונה או השנייה ושהריכוז של פרופופול בדם שחוקר מקרי המוות היה מוצא היה נמוך בהרבה ממה שנמצא בנתיחה.


חוזרים לתרחישים בהם מוריי הזריק למייקל

תרחיש 6: 6 זריקות שבכל אחת יש 50 מיליגרם

שייפר אומר שהתרחיש הזה לא הגיוני כלל. מייקל לא מתעורר אך מוריי ממשיך להזריק לו. בתרחיש הזה כן מגיעים לריכוז שנמצא בגוף של מייקל בנתיחה. שייפר אומר שהתרחיש הזה לא הגיוני מכיוון שמגיעים לריכוז שנמצא בדם של מייקל רק אם מניחים שמוריי המשיך להזריק לו גם לאחר שהפסיק לנשום וגם לאחר שליבו הפסיק לפעום. שייפר פוסל את האפשרות הזו.

day146.jpg


תרחיש 7: מתן עירוי של 100 מיליליטר ששווה ערך ל-1,000 מיליגרם (כלומר גרם אחד – בקבוקון מלא של פרופופול מאלו שמוריי הזמין)



בתרחיש הזה מוריי מתחיל עירוי של פרופופול ב-9:00 בבוקר. הוא נותן זריקה ראשונית ואז ממשיך בטפטוף הסם באיטיות (מה שמשאבת העירוי היתה אמור לעשות – אך פה הוא עושה זאת באמצעים לא מדויקים). שייפר מסביר שכשנותנים זאת כך אין הרבה הבדל בין הריכוז של פרופופול בדם לבין הריכוז שלו במוח. קודם כל הריכוז של פרופופול עולה במהירות ואז הכבד מתחיל לעבד אותו והריכוז מתחיל לרדת. כשהפציינט מגיע לסף שבו מפסיקים לנשום הנשימה שלו מתחילה להאט ורמת דו תחמוצת הפחמן בדם מתחילה לעלות. שייפר אומר שאם למוריי היה מכשיר שמודד זאת (מד קפנוגרפיה) הוא היה רואה זאת.


בסביבות 10:00 מייקל ממשיך לנשום אך ללא המוניטור שמודד את דו תחמוצת הפחמן מוריי לא יכול לדעת שיש בעיה. בסביבות 11:30-11:45 הפציינט מפסיק לנשום מכיוון שלא נותר חמצן בריאות. מייקל מת בסביבות הצהריים (12:00) בזמן שהעירוי המשיך לעבוד. שייפר אומר שזה התרחיש היחידי שמסביר את ריכוז הפרופופול שנמצא בדם של מייקל ומתאים גם לדרך שבה מוריי תיאר כיצד הוא נתן פרופופול. מכיוון שהלב לא פועם הגוף לא מעבד את הפרופופול שממשיך להיכנס (כי העירוי עדיין עובד). הוא אומר שהתרחיש הזה מתאים לכל המידע שיש לנו במקרה הזה ולדעתו של ד"ר שייפר זה מה שקרה.

שייפר אומר שמוריי היה יכול לראות שיש בעיה אם היה לו מכשיר שמודד קפנוגרפיה (את דו תחמוצת הפחמן) וכן אם היה לו מד דופק מתאים (אחד עם אזעקה). בנוסף שייפר אומר שאם מוריי היה עם מייקל הוא היה רואה שהוא נושם מאוד לאט ושהלשון שלו נפלה אחורה והיה יכול לכבות את עירוי הפרופופול ולהזיז את תנוחת ראשו של מייקל ובכך הוא היה חוזר לנשום ולא נפגע כלל. שייפר אומר שייתכן שמוריי חשב שהכל בסדר (כי עד שלב מסויים מייקל עדיין נושם אך לאט) ויצא מהחדר. שייפר אומר שהתרחיש הזה מתאים גם לעובדה שמוריי רכש 130 בקבוקונים של 100 מיליליטר פרופופול – כלומר בקבוקון כל לילה.


day147.jpg


וולגרין ושייפר הביאו ערכת עירוי ומדגימים כיצד מכינים אותה. שייפר הביא ציוד דומה או זהה למה שמוריי השתמש בו באותו הלילה בו מייקל מת. שייפר תולה את שקית תמיסת המלח על עמוד העירוי. הוא מחבר את הצינורות של העירוי לשקית העירוי. בתוך הצינורות יש גם מקום אליו אפשר להזריק כשצריך לתת תרופה מסוימת.

שייפר מראה את החלק של העירוי שמתחבר לגוף ומחבר אותו לצינור שמחובר לשקית תמיסת המלח. הנוזל מתמיסת המלח נוזל במהירות. כדי לתת פרופופול בעירוי יש צורך להשתמש בצינורות אחרים ושייפר מביא את אותו הסוג שדומה למה שמוריי השתמש בו. הצינורות האלה נועדו לשימוש יחד עם משאבת עירוי אך מוריי לא השתמש באחת.

משתמשים בקטע בציוד העירוי שנקרא Spike ותוקעים אותו בבקבוק הפרופופול על מנת להוציא החוצה חומר. זה משאיר את הסימן בבקבוק שנמצא גם על בקבוק ה-100 מיליליטר הריק שנמצא בחדר של מייקל. שייפר עושה זאת ותולה את הבקבוק על עמוד העירוי באמצעות ידית פלסטיק שיש על הבקבוק.

day148.jpg


וולגרין מראה למושבעים שגם לבקבוק הפרופופול הריק שנמצא בבית של מייקל יש אותה ידית שנועדה לתלייה על עמוד עירוי. ההגנה מתנגדת. לאחר שהצדדים חוזרים מדיון עם השופט מוסכם שוולגרין הרים את הידית אך כשהבקבוק נמצא בבית הידית לא היתה מורמת ולא נעשה בה שימוש (לפי מצבה).

מוריי בהצהרה שלו למשטרה אמר שהפסיק את זרימת תמיסת המלח לפני שהתחיל לתת פרופופול. שייפר מראה את הגלגלת שיש על הצינור של העירוי אשר שולטת על זרימת החומר (מאפשרת לעצור ולהחזיר את הזרימה). שייפר מדגים מתן 25 מיליגרם של פרופופול בזריקת מזרק לעירוי (כפי שמוריי אומר שעשה). הוא מראה שהפרופופול נותר תקוע בצינור ולא יוצא ממנו מכיוון שאין את נוזל תמיסת המלח שידחוף אותו למטה. מהסיבה הזאת התיאור של מוריי לא הגיוני ולא אפשרי אם באמת הוא הפסיק את זרימת תמיסת המלח.

שייפר מראה איך מחברים את הצינור של הפרופופול לצינור שמעביר את תמיסת המלח (בעצם מתאר את איך שהציוד שהשתמשו על מייקל היה נראה). הוא מבהיר שזה מאוד לא בטוח להתקין את הכל ככה מכיוון שהקצב של זרימת כל אחד מהחומרים (תמיסת מלח ופרופופול) תלוי במצב זה רק בכוח הכבידה. אם מרימים את שקית תמיסת המלח הקצב שבו תמיסת המלח זורמת הופך למהיר יותר ואם מורידים אותה קצת אז הקצב שלה מאט והקצב של זרימת הפרופופול הופך מהיר יותר. שייפר מבהיר שמסיבה זו כל השימוש הזה וההסתמכות רק על כוח הכבידה מאוד מסוכן. הדרך היחידה לשלוט על המהירות היא באמצעות הגלגלות שיש על כל צינור.

וולגרין שואל לגבי שקית העירוי שהיה בה חתך ובתוכה נמצא בקבוק פרופופול. שייפר אומר שייתכן שמוריי לא היה מודע לקיומה של ידית הפלסטיק על בקבוק הפרופופול או שלא רצה להשתמש בה. הוא מכניס בקבוק פרופופול לתוך שקית עירוי כדי לראות שזה אפשרי. זה לא יוצר הבדל במתן הפרופופול.

day149.jpg


הוא אומר שהחיבור של חוטי העירוי כפי שהם הראו וכפי שמוריי תיאר מסביר מדוע הצינור הארוך יותר של ציוד העירוי לא הכיל פרופופול בעוד הצינור הקצר יותר כן הכיל. היה עוד צינור ארוך של עירוי שהיה מחובר לבקבוק הפרופופול. שייפר מפרק את ציוד העירוי של מתן הפרופופול ומראה שהצינור הארוך נכנס לתוך יד. וולגרין שואל אם זה היה נכנס לכיס ושייפר אומר שכן.

וולגרין מסכם את העדות של שייפר. הוא מצא 17 הפרות בוטות של הסטנדרט של טיפול רפואי – 4 מהן הן גם הפרות אתיות. הוא הציג וידיאו שמראה כיצד נותנים פרופופול בצורה בטוחה. הוא הסביר שדבר לא היה קורה מבליעה של פרופופול והוכיח שמייקל קיבל יותר מ-4 מיליגרם של לורזופם. בנוסף הוא הוכיח שלא אפשרי שמייקל בלע לורזופם ב-10:00 בבוקר. הוא הציג כל מיני תרחישים למתן פרופופול והיחידי שמתאים לריכוז של פרופופול שהיה בדם של מייקל כשהוא מת הוא באמצעות עירוי. הוא הדגים כיצד מתקינים ומכינים את העירוי והראה שניתן להכניס את צינור העירוי לכיס.

וולגרין שואל אם מוריי אחראי ישירות למוות של מייקל במקרה שמייקל הזריק לעצמו או בלע פרופופול/לורזופם. שייפר אומר שכן מכיוון שמוריי הביא את הפרופופול, השאיר את הפציינט עם גישה לזה וכן החל את העירוי. שייפר אומר שמוריי אחראי לכל טיפה של לורזופם ופרופופול.

 
יום 15 במשפט 21.10.2011

יום שישי היה יום ממש קצר במשפט. כל היום הוקדש (שוב) לחקירה של ד"ר סטיבן שייפר. ההגנה כבר התחילה לחקור אותו.

לפני שהתחדשה חקירתו הם הכניסו לראיות הגדרה של "ידית בקבוק הפרופופול"- מה שבאמצעותו אמורים לתלות את הבקבוק על עמוד עירוי.

עדותו של סטיבן שייפר

חקירה בידי התביעה

וולגרין שואל את שייפר אם קרא את בדיקות הטוקסיקולוגיה שערך משרד חוקר מקרי המוות. שייפר אומר שקרא אותם ושמה שמופיע בהם מתייחס לסמים עצמם – ללא החומר שנוצר כשהם מעובדים על ידי הגוף. הוא ביצע הערכה של הפרוצדורות שחוקר מקרי המוות השתמש בהם.

הוא מזכיר שנתן את התרחישים שייצר (מה שהעיד לגביו יום קודם לכן – תרחישים אפשריים ולא אפשריים לגבי מתן פרופופול) להגנה והציע לעזור להם להבין אותם במידה ויצטרכו.

וולגרין שואל את שייפר אם זה שאדם נמצא מת עם עיניו פתוחות אומר משהו על המהירות בה מת. שייפר אומר שזה לא אומר דבר ולא מצביע על מוות מהיר או איטי.

שייפר אומר שייתכן שמייקל התעורר ושחרר את צינור העירוי שזרם בו פרופופול (הסבר: בעדות הקודמת שייפר אמר שלא ייתכן שרמות הפרופופול שנמצאו בגוף של מייקל הן כה גבוהות רק מקבלת זריקה ושהמשמעות היא שמייקל קיבל פרופופל בעירוי איטי- טפטף לתוך הגוף. שייפר גם הראה שמכיוון שמוריי לא השתמש במשאבת עירוי שדרכה אפשר לשלוט על המינון וקצב הזרימה של החומר לגוף – הדבר היחידי שאפשר שליטה היה גלגלת על צינור העירוי עצמו. פה הוא בעצם אומר שאכן אפשרי שמייקל התעורר וסובב את הגלגלת עד הסוף). המשמעות של כך, אומר שייפר, היא שמוריי עזב את מייקל. הוא כתב את זה גם בדוח שהגיש – את התרחיש הזה.

וולגרין שואל אם נניח שזה מה שקרה, האם זה משנה את מה שהוא חושב לגבי האחריות של מוריי למוות. שייפר אומר שלא. שאפילו אם מייקל התעורר וסובב את הגלגלת עד הסוף זו עדיין האחריות של מוריי מכיוון שזה אומר שלא היה זמין ואפשר לזה לקרות. הוא עדיין מחשיב זאת נטישה של הפציינט.

חקירה בידי ההגנה

צ'רנוף עובר עם ד"ר שייפר על העיסוק שלו והמודלים המתמטיים שהוא בונה. שייפר יכול לקבוע באמצעות המודלים האלה ריכוז בגוף ממינון של תרופה. שייפר אומר שלרוב הוא ידוע את המינון שניתן.שייפר אומר שמכיוון שאנשים הם שונים המודלים שהוא בונה נועדו לתת טווחים אפשריים של תגובה. החציון מייצג את התגובה של מחצית מהאנשים לתרופה מסוימת. במקרה הזה לשייפר היה רק את הריכוז שנמצא בגוף והוא היה צריך לחשב ממנו את הכמות שניתנה.

צ'רנוף מזכיר את העובדה שנמצא רק צינור עירוי אחד בחדר של מייקל. הוא שואל את שייפר אם התיאור שסיפק הוא הצהרה נועזת ושייפר עונה שהוא מאמין שמה שאמר הוא הצהרה כנה – הכוונה היא לתרחישים.

צ'רנוף שואל את שייפר מדוע הביא את צינור העירוי המסוים שהביא להדגמה בבית המשפט ולא את זה מאותו הסוג שבו מוריי השתמש (מדובר פה על צינור העירוי דרכו זרמה תמיסת המלח). שייפר מספר שניסה להשיג את אותו צינור בדיוק מהחברה ממנה מוריי היה נוהג להזמין אך שהמשלוח היה לוקח בין 2-3 שבועות ולכן לא היה מגיע בזמן לעדות שלו. מהסיבה הזאת הוא הביא צינור עירוי אחר. צ'רנוף מראה לשייפר צינור עירוי מאותו הסוג בו מוריי השתמש.

צ'רנוף שואל את שייפר מדוע הביא צינור עירוי שמאפשר החדרת אוויר להדגמה של מתן הפרופופול. שייפר מסביר שאפשר לתת עירוי של פרופופול רק באמצעות צינור שכזה. צ'רנוף שואל אותו מדוע הניח שמוריי השתמש בצינור הזה ושייפר אומר שפירוט ההזמנות של מוריי מראה שהוא הזמין את הצינור הזה ולכן שייפר מסיק שהתכוון להשתמש בו.

צ'רנוף שואל את שייפר איך הוא יכול לדעת שמוריי השתמש בצינור העירוי הזה (זה שמאפשר החדרת אוויר) אצל מייקל. שייפר אומר שכדי לתת עירוי של פרופופול צריך להשתמש בצינור עירוי שמאפשר החדרת אוויר. בנוסף בבקבוק הפרופופול שנמצא בזירה היה סימן שמראה שנפתח בידי ציוד עירוי (spike) ולא חור של מחט מה שהיה מראה שנפתח באמצעות מזרק. אם היה חור של מחט אז היה אפשר להשתמש בצינור עירוי אחר אך מכיוון שבבקבוק נמצא רק הסימן שמראה שנפתח על ידי ציוד העירוי המשמעות היא שמוריי נתן עירוי ולכן היה צריך להשתמש בצינור העירוי שמאפשר החדרת אוויר. בנוסף שייפר הסתכל על ההזמנות שביצע מוריי של ציוד רפואי וזה היה הסוג היחידי של צינור עירוי המאפשר החדרת אוויר שמוריי קנה וגם רואים שהוא ביקש לשלוח את זה לקליפורניה.

צ'רנוף מעלה את האפשרות שלא היה בכלל צינור עירוי לפרופופול (כלומר שמוריי לא נתן את הפרופופול בעירוי כפי שטוענת התביעה אלא רק בזריקה כפי שטוענת ההגנה). שייפר שואל – אז איך הוא הוציא את הפרופופול מהבקבוק (הרי על הבקבוק יש רק סימן שנפתח באמצעות ציוד עירוי). צ'רנוף מזכיר שהמשטרה לא מצאה שום צינור עירוי שמאפשר החדרת אוויר בחיפוש שערכה בחדר של מייקל. שייפר אומר שזה משהו שקל להחביא ושיהיה קל עבור אדם לקחת את זה איתו. צ'רנוף אומר – אם כך אז מדוע שמוריי לא יקח גם את בקבוק הפרופופול והמזרקים? שייפר אומר שאולי אדם יעדיף לא לקחת אותם מכיוון שמזרקים יכולים לדקור (אם מניחים שהוא הכניס את זה לכיס) ושהבקבוקים גדולים ולא יהיה נוח להסתובב איתם בכיס.

צ'רנוף מנסה להבהיר שכל מה ששייפר אומר זה רק דעתו. הם מתחילים להתווכח על מה זו דעה. שייפר אומר שמה שהוא אמר מבוסס על ידע רפואי – חלק מזה הם עובדות וחלק זה דעתו. הוא אומר "זו דעתי שאסור לשקר לרופאים בבית החולים".

צ'רנוף מזכיר שמוריי אמר שהשתמש במזרק שיכול להכיל עד 10CC (סנטימטר מעוקב) וששייפר בהדגמה שלו השתמש במזרק שיכול להכיל עד 20cc. שייפר אומר שגודל המזרק לא רלוונטי. צ'רנוף אומר שוב ששייפר בהדגמה שלו השתמש בצינור אחר (ארוך יותר) למתן עירוי תמיסת המלח, בבקבוק פרופופול שונה מזה שמוריי השתמש בו (צורה אחרת) ובמזרק גדול יותר. שייפר מסכים שזה נכון. צ'רנוף שואל לגבי הקרע בשקית תמיסת המלח. שייפר אומר שהוא היה מאוד סקרן לגבי זה ולכן קנה בעצמו 3 שקיות עירוי (שילם 150 דולר) וניסה להעריך את גודל הקרע בשקית.

צ'רנוף מציין שוולגרין התקשר אליו (אל שייפר) ב-31.3 ושלח לו כל מיני הצהרות ודוחות שעל בסיסים הוא ביסס את הדוח שכתב (תרחישים וכו'). צ'רנוף עובר על הדוח שכתב שייפר ומציין שהוא השתמש במילה "ייתכן" כדי לתאר את התרחיש שציין שלדעתו אירע. בנוסף שייפר הסתמך בדוח שלו על ההצהרה של אלברטו אלוורז לפיה ראה בקבוק פרופופול בשקית עירוי. צ'רנוף שואל את שייפר אם אי פעם פגש את אלוורז או דיבר איתו והאם הניח שהוא דובר את האמת.

צ'רנוף מזכיר שלא נעשה שימוש בידית שעל בקבוק הפרופופול שנמצא בזירה. שייפר אומר שזה לא רלוונטי ולא משנה אם בקבוק הפרופופול נתלה על עמוד העירוי (באמצעות הידית) או הוכנס לתוך שקית העירוי. צ'רנוף שואל אם הגיוני להאמין שבמקום פשוט להשתמש בידית על מנת לתלות את בקבוק הפרופופול על עמוד העירוי, שמוריי יעשה את כל הצעדים הדרושים על מנת להכניסו לשקית העירוי (לפתוח את השקית ולרוקן אותה וכו'). שייפר אומר שזה הגיוני להאמין שזה מה שקרה.

צ'רנוף אומר לשייפר שמוריי במשפט על חייו.

צ'רנוף שואל את שייפר לגבי משפט הרשלנות הרפואית שהעיד בו לפני 10 שנים ואם לא אהב את הרופא שהיה מואשם במשפט. שייפר אומר שאכן לא אהב אותו. שייפר אומר שהוא העיד במשפט רשלנות רפואית פעם אחת (לפני המשפט הזה – למרות שזה לא משפט רשלנות רפואית) אך שהוא נותן ייעוץ עבור משפטים פעמיים בשנה.

צ'רנוף מתחיל לעבור על קורות החיים של ד"ר שייפר. כששייפר היה סטודנט לרפואה באוניברסיטת סטנפורד, ד"ר ווייט (מומחה הפרופופול של ההגנה) היה פרופסור להרדמה באותה אוניברסיטה. שייפר פרסם יחד עם ווייט מאמרים וכתב את תוכנת המחשב שעזרה לבצע את החישובים המתמטיים בהם ד"ר ווייט השתמש למחקר שערך ב-1988. צ'רנוף מדבר על מחקר שהם ערכו בנוגע לפרופופול ומבקש משייפר שיראה לו איזה חלקים במחקר הוא עשה. שייפר מראה.

צ'רנוף ממשיך לעבור על המחקרים והספרים ששייפר כתב והשתתף בהם. הוא מזכיר שווייט ושייפר עבדו יחד על מחקרים ושהם מכירים אחד את השני כמעט 30 שנה ושב-2009 שייפר הציע את ווייט כמועמד לפרס.

צ'רנוף מזכיר את מה ששייפר אמר – על כך שהיה מאוכזב כשקרא שווייט אמר שמייקל מת לאחר שבלע פרופופול. שייפר אומר שאכן היה מאוכזב- כך הרגיש. צ'רנוף שואל את שייפר אם הוא מודע לכך שהמשפט משודר בשידור חי ברחבי העולם. התביעה מתנגדת וההתנגדות מתקבלת. צ'רנוף שואל אם שייפר מודע לנסיבות בהן ווייט כתב את מה שכתב על בליעת פרופופול – שהיה צריך לכתוב דוח תווך יומיים מכיוון שההגנה היתה בסכנה של ביזיון בית המשפט (כנראה שהם לא הגישו משהו בזמן והשופט איים שאם לא יגישו תוך יומיים יפסוק שהם ביזו את בית המשפט). התביעה מתנגדת וההתנגדות מתקבלת.

עוברים לדבר על הפרופופול שנמצא בקיבה של מייקל. שייפר שלח לוולגרין את המחקר שנעשה בחזירים (נתנו להם לבלוע פרופופול והמחקר הוכיח שבליעת החומר לא משפיעה). באותה הזדמנות אמר שייפר לוולגרין שאין מחקר על בליעת פרופופול בבני אדם. לאחר מכן הוא יצר קשר עם הפרופסורים בצ'ילה וערך יחד איתם את המחקר על בליעת פרופופול בבני אדם. וולגרין לא ביקש ממנו לעשות זאת. צ'רנוף מזכיר שההגנה שילמה עבור מחקר שיבדוק השפעות של בליעת פרופופול על כלבי ציד. ד"ר ווייט ערך את המחקר הזה לבקשתם.

צ'רנוף שואל מי שילם על המחקר שנערך בצ'ילה. שייפר אומר שהוא שילם 600 דולר עבור בקבוקי הפרופופול והסטודנטים שהשתתפו עשו זאת בהתנדבות. הם הציגו את המחקר בכנס בינלאומי. צ'רנוף שואל אותו למה לטרוח לעשות מחקר בן חודשיים, לכתוב דוח ולגיש אותו בכנס בינלאומי אם כל סטודנט בשנה ראשונה יודע שאין שום השפעה מבליעת פרופופול (כפי שאמר שייפר באחד מימי העדות שלו). שייפר אומר שעדיף שיהיה מידע וודאי על בני אדם וכך הנושא לא יהיה מעורפל ולא יהיו שום שאלות לא פתורות לגבי ההשפעה של בליעת פרופופול על בני אדם. במהלך העדות אנו למדים ששייפר בעצמו בלע 20 מיליליטר של פרופופול כדי לבדוק את השפעתו.

צ'רנוף שואל אם שייפר ידע שווייט לא התכוון לבסוף להגיד שמייקל בלע פרופופול ושזה מה שגרם למותו. שייפר אומר שלא ידע זאת ושהוא עדיין לא יודע מה ד"ר ווייט הולך להגיד.

צ'רנוף עובר לדבר על התרחיש של מתן לורזופם. התרחיש ששייפר הציע כדי להסביר את הכמויות הגבוהות שנמצאו בגוף של מייקל אומר שמייקל קיבל כמות כוללת של 40 מיליגרם לורזופם במהלך הלילה ב-10 זריקות (אחת כל חצי שעה) בין השעות חצות לחמש בבוקר. צ'רנוף אומר שלא ייתכן שהזריקה הראשונה היתה בחצות מכיוון שמייקל עדיין היה בחזרות אז. שייפר מציע לחשב תרחיש נוסף עם שעות אחרות.

צ'רנוף עובר לשאל על הגרפים ששייפר הציג עבור כל תרחיש ומדוע הוריד מהם אפשרות של "מגיב לכאב" או "לא מגיב לכאב". שייפר מסביר שהוא רצה לפשט את הגרפים כמה שאפשר ולהפוך אותם לקלים להבנה עבור חבר המושבעים.

צ'רנוף אומר שבהתבסס על התרחיש הזה (של קבלת 40 מיליגרם לורזופם) מייקל אמור היה לישון מ-2:30 עד 11:00. שייפר אומר שמייקל קיבל תרופות מהסוג הזה (בנזודיאזפינים) במשך 80 יום ואי אפשר לצפות את התגובה שלו ללורזופם באותו הלילה. צ'רנוף שואל את שייפר איך הוא יודע שמייקל קיבל בנזודיאזפינים במשך 80 לילות. שייפר עונה שהוא מבסס את ההערכה הזאת על ההצהרה של מוריי במשטרה וכן על ההזמנות של התרופות. צ'רנוף אומר שזה שמוריי הזמין את התרופות לא אומר שהוא השתמש בהם. שייפר עונה שהוא עומד מאחורי ההצהרה שלו- שהכמות שנמצאה בגוף של מייקל מראה שמייקל קיבל יותר מ-4 מיליגרם לורזופם – ושקיבל כ-40 מיליגרם.

צ'רנוף שואל אם שייפר בדק תרחיש שבו מייקל בלע לורזופם. שייפר לא בדק אחד כזה. צ'רנוף שואל מה קורה בגוף כאשר אדם בולע טבליית לורזופם. הכדור נכנס לקיבה – חצי ממנו נספג תוך 22 דקות. לאחר מכן הוא עובר לזרם הדם ומשם לרקמות השונות וגם למוח. החומר שנוצר כתוצאה מהעיבוד שלו בגוף עובר לכיס המרה, למעי ולקיבה. זה בעצם אותו תהליך גם עבור לורזופם שניתן בעירוי.

צ'רנוף מראה גרף שמאחד בין שני התרחישים (זה שמוריי אומר שקרה וזה ששייפר אומר שקרה) – חלק ממנו מראה שתי זריקות של 2 מיליגרם לורזופם כל פעם וחלק מראה זריקות שמגיעות לכמות כוללת של 40 מיליגרם לורזופם. צ'רנוף ושייפר מדברים על כך שלא ייתכן שמייקל בלע לורזופם ב-4 השעות האחרונות לפני מותו.

צ'רנוף מזכיר את ההדמייה ששייפר עשה לגבי מידזולם והעובדה שהמספרים תואמים למה שמוריי אמר שנתן.

צ'רנוף מראה את הגרף שמתאר מתן 25 מיליגרם של פרופופול וגרף נוסף ששייפר עשה בשביל ד"ר ווייט. הגרף השני מתאר מצב בו 25 מיליגרם של פרופופול ניתן לאורך 5 דקות. שייפר אמר שנותנים פרופופול לאורך זמן במקום בזריקה בבת אחת מכיוון שכך זה פחות כואב לפציינט.

צ'רנוף שואל מה הסכנה במתן זריקה בבת אחת – הפסקת נשימה.

צ'רנוף מנסה לעבור על הגרף של מתן פרופופול אך מסתכל על הנתון הלא נכון – רמות החומר בדם. שייפר מסביר לו שצריך להסתכל על רמות החומר במוח בשביל להבין מתי האדם מפסיק לנשום. צ'רנוף שואל מה היו רמות הפרופופול במוח של מייקל. שייפר מנסה למצוא את זה בתוצאות בדיקת חוקר מקרי המוות איך אין את המידע הזה שם.
 
היום ה-16 של המשפט 24.10.2011

עדותו של סטיבן שייפר

חקירה בידי ההגנה

צ'רנוף שואל אם אחת מהסכנות של מתן זריקת פרופופול במהירות היא הפסקת נשימה. הוא מקריא את ההוראות שבאות עם התרופה ושם נכתב שעדיף להשתמש בטכניקות של החדרת התרופה באיטיות כדי להימנע מהפסקת נשימה או לחץ דם נמוך.

צ'רנוף עובר על הסימולציות שערך שייפר. במתן 25 מיליגרם של פרופופול בהזרקה מהירה הסיכוי להפסקת נשימה קיים ב-2 הדקות הראשונות. ההגנה טוענת שמוריי הזריק למייקל את החומר באיטיות תוך 3-5 דקות ולכן יש סיכוי נמוך להפסקת נשימה. באופן כללי החומר יפסיק להוות כל סכנה לאחר 10 דקות מהזרקתו.

צ'רנוף שואל איך שייפר הגיע לתרחיש שבו מוריי מזריק 50 מיליגרם של פרופופול. שייפר אומר שהוא ביסס את התרחיש הזה על הדברים שמוריי אמר בראיון שלו – שערבב פרופופול עם לידוקאין 1:1 ושהמזרקים שבהם השתמש היו של 10cc (סנטימטר מעוקב). צ'רנוף שואל אם מוריי נתן למייקל זריקה של 50 מיליגרם פרופופול האם יהיה סיכון של הפסקת נשימה לאחר 4-5 דקות. שייפר אומר שאינו יודע מכיוון שקשה לדעת מה המצב של מייקל היה אז מבחינת התגובתיות שלו לתרופות.

צ'רנוף מראה את התרחיש שהעלה שייפר לפיו מייקל הזריק לעצמו 6 פעמים ובכל זריקה היה 50 מיליגרם של פרופופול. הוא שואל אותו אם יכול להיות אינסוף תרחישים. שייפר מסכים שכן. שייפר בדק תרחישים של הזרקה עצמית כי ד"ר ווייט דיבר על אפשרות כזאת בדוח שכתב.

צ'רנוף שואל האם שייפר מודע לכך שהיו עובדי רפואה שמתו לאחר שהזריקו לעצמם פרופופול. שייפר אומר שהוא מודע לכך וקרא על זה.

צ'רנוף חוזר לתרחיש ההזרקה העצמית ואומר שאם אדם מזריק לעצמו עליו לעשות זאת מהר. שייפר מסכים ואומר שבתרחיש של הזרקה עצמית אי אפשר שהיא תארך יותר מ-3 דקות.

צ'רנוף שואל את שייפר אם פשוט המציא מכלום את התרחישים שבחר לבדוק. שייפר אמר שלא המציא אותם סתם כך ושהם מבוססים על המכתב שד"ר ווייט שלח בו דיבר על תיאוריה של מספר הזרקות עצמיות (התביעה וההגנה חייבות למסור זו לזו כל מה שיש לכל צד – ככה שכל צד מוכן למה שיש לצד השני ולא מופתע) .

צ'רנוף עובר לדבר על לורזופם ועל מחצית החיים שלו בקיבה (כמה זמן שלוקח לריכוז להגיע לחצי ממה שנלקח במקור). מחצית החיים של לורזופם בקיבה היא 22 דקות. כלומר אם נלקח במקור 8 מיליגרם לאחר 22 דקות יישארו 4, לאחר 22 דקות נוספות יישארו 2 ולאחר 22 דקות נוספות יישאר 1. כלומר לאחר 4 שעות יהיה ריכוז מאוד נמוך של לורזופם בקיבה.

הם עוברים אל מחקר של רופא בשם גרינבלק שמדבר על לורזופם. לורזופם מגיע לשיא ההשפעה שלו לאחר שעתיים מבליעת הכדור. הכדור נכנס לקיבה, עובר עיבוד בידי הכבד ומפוזר ברקמות השונות. צ'רנוף טוען שאפילו אם יש ריכוז קטן של החומר בקיבה – ריכוזו יכול להיות בשיא ההשפעה מבחינת הדם.

צ'רנוף מצהיר ששייפר לא יכול לשלולל את האפשרות שמייקל התעורר ובלע לורזופם. שייפר אומר שהוא צריך לדעת על איזו שעה מדובר מכיוון שזה לא יכול להיות לאחר השעה 8:00 בבוקר.

צ'רנוף מדבר על הריכוז של פרופופול ולורזופם בשתן של מייקל. שייפר לא ביצע חישובים בהתבסס על הריכוזים בשתן.

צ'רנוף שואל את שייפר אם לדעתו הממצאים מהשתן שנלקח מהשלפוחית של מייקל בנתיחה יכולים לאשש או להפריך את התיאוריה לפיה מייקל קיבל עירוי של 1,000 מיליגרם פרופופול שהמשיך לזרום גם לאחר שמת. שייפר אומר שאינו יודע ושיצטרך לעשות מחקר ולמצוא מודל מתמטי שיבדוק את זה. הוא אומר שהוא גם צריך לדעת את רמת החומר שנוצר כאשר פרופופול מתעכל בגוף (פרופופול גלוקורניד) וחוקר מקרי המוות לא בדק את זה בנפרד.

צ'רנוף אומר שההערכות שהציע שייפר מבוססות על מצב בו היה דום נשימתי ולא דום לב. שייפר מסכים.

צ'רנוף מזכיר את מה שכתב שייפר בדוח שלו לגבי דמרול. הוא כתב שמייקל אהב דמרול אך לא היה מכור לזה. צ'רנוף שואל אותו אם הוא מומחה להתמכרויות. שייפר אומר שלא אך שטיפל במכורים ודיבר על הנושא עם רופאים אחרים.

צ'רנוף שואל לגבי הליך של גמילה מהירה. שייפר מסביר שזה כאשר גומלים מטופלים ממשככי כאבים בזמן שהם מורדמים. צ'רנוף שואל את שייפר אם הוא יודע מהם הנזקים שבשימוש במשככי כאבים. שייפר אומר שהם מסוכנים לאיברים רבים בגוף.

חקירה בידי התביעה

וולגרין מזכיר שוב שהעבודה של שייפר על התיק הזה נעשית בחינם. שייפר אומר שזה הנוהג שלו במקרים כאלה. הוא אומר שלא תמיד הוא עובד עבור התביעה, בחלק מהמשפטים בהם השתתף הוא עבד עבור התביעה ובחלק עבור ההגנה. הוא מסביר שהעמדה שהוא לוקח בכל משפט מבוססת אך ורק על מה שהמדע מצביע עליו.

שייפר חולק את החומר שנאסף במחקרים שלו, מאגרי הנתונים שבנה והתוכנות שבנה בחינם דרך האינטרנט. הוא רוצה לקדם את המדע ומפרסם את חומר החקירה שלו והתוכנות שבנה בחינם למרות שהיה יכול להרוויח כסף ממכירתם.

וולגרין חוזר לדבר על צינור העירוי. שייפר אומר שאינו יכול לדעת באיזה צינור עירוי נעשה שימוש אך שהוא היה חייב להיות צינור שמאפשר החדרת אוויר. וולגרין מראה לו את אחד מהראיות – צינור עירוי שיש בו אפשרות להכנסת אוויר. לפי ההזדמנות של מוריי אפשר לראות שהוא הזמין 150 צינורות כאלה. צינור העירוי הזה קצר בהרבה מאשר זה שהם השתמשו בו בשביל ההדגמה.

וולגרין מזכיר שהעדות של שייפר נקטעה בשל מוות במשפחתו.

וולגרין שואל אם יש משהו יוצא מן הכלל בטענה שמייקל קיבל יותר מ-25 מיליגרם של פרופופול. שייפר אומר שלא ושגם ההגנה טוענת שמייקל קיבל יותר.

שייפר אומר שבתרחישים שבנה לא יכל למצוא אף תרחיש שיתמוך בכך שמייקל הזריק לעצמו. בנוסף התרחיש היחידי שהסתדר עם כמות הפרופופול שנמצאה בדם של מייקל לאחר מותו היה זה שבו מייקל קיבל פרופופול בעירוי שהמשיך לעבוד גם לאחר שמת.

וולגרין שואל את שייפר לגבי דמרול. שייפר אומר שקרא את המסמכים הרפואיים של ד"ר קליין בנוגע למייקל ושבהתבסס עליהם אי אפשר לקבוע אם מייקל היה מכור לדמרול או לא ושהוא עצמו אינו מומחה בהתמכרויות. וולגרין מזכיר שלא נמצא דמרול בגוף של מייקל.


שייפר אומר שהוא יצר תרחיש עבור ההגנה והיה מייצר עבורם תרחישים נוספים אם היו מבקשים זאת.

וולגרי מזכיר את תוצאות הבדיקות החדשות שנעשו לבדיקת הלורזופם שנמצא בקיבה של מייקל. בדיקות אלה העלו שהיה בקיבה שלו רק 0.008 מיליגרם של לורזופם זה שווה ערך ל-1/250 מכדור אחד – כלומר הרבה פחות מ 1/43 מכדור אחד כפי שההגנה טוענת.

שייפר אומר שנתן את חוות דעתו בהתבסס על 30 שנות הניסיון שלו כרופא מרדים ומשיך ואומר שמוריי היה צריך לעקוב אחרי מצבו של מייקל במוניטורים המתאימים. הוא מבהיר שהדעה שלו לא "הגיעה משום מקום" אלא מקורה במחקרים שפורסמו ובסטנדרטים של טיפול רפואי ראוי – שגם הם מפורסמים.

וולגרין מבקש משייפר להתייחס לדבריו של מוריי לפיהם מייקל אהב לדחוף את תוכן המזרק לתוך העירוי ולדעתו של מוריי שמייקל הפך למכור לפרופופול. הוא שואל אותו אם בהינתן הדברים האלה היה ניתן לצפות שמייקל ינסה להזריק לעצמו- האם זה סיכון שניתן לצפות? שייפר אומר שכן.

וולגרין מראה תרחיש נוסף שבדק שייפר של מתן לורזופם. בתרחיש הזה מייקל קיבל 9 מנות של לורזופם בעירוי (בכל אחת 4 מיליגרם). הזריקות מתחילות ב-1:30 – זריקה כל חצי שעה. גם זה מסביר את רמת הלורזופם שנמצאה בגוף של מייקל. (שייפר עשה את התרחיש הזה מכיוון שנודע לו שהשעות שבתרחיש הראשון לא מתאימות מכיוון שהזריקות מתחילות לפני שמייקל הגיע לבית. הוא יצר תרחיש נוסף שבו הזריקות מתחילות לאחר שמייקל כבר בבית).

חקירה בידי ההגנה

צ'רנוף שואל את שייפר אם התרחיש האחרון שיצר נעשה בסוף השבוע בעקבות החקירה שלו (של שייפר בידי ההגנה).

צ'רנוף שואל אם הטענה שמייקל קיבל עירוי של 1,000 מיליגרם פרופופול היא טענה יוצאת דופן. שייפר אומר שלא – שזו טענה רגילה.

צ'רנוף טוען ששייפר משנה את עדותו לגבי צינור העירוי שבו נעשה שימוש למתן פרופופול. שייפר אומר שצ'רנוף מצטט את העדות שלו לא נכון וכל מה שהוא אמר היה שצינור העירוי בו השתמשו היה חייב להיות צינור שמאפשר החדרת אוויר.

התביעה מסיימת להציג את הצד שלה.


 
????? ?? ?????? ???? ?????

????? ????? ?????? ??? ???'?? ?????? ?????? ?????? ?????? ??????? (?????? ???????? ???'). ??? ????? ?? ????? ?-911.

????? ???? ?-12:20:18
?????? ?-911 ??? ?-12:20:21
????? ????? ?? ??? 911 ?-12:20:26
????? ?????? ????? ???? ??? ?? ??? ???'?? ?-12:20:50
?????? ?????? ???? ?? ????? ?-12:21:03
?????? ?????? ?? ????? ?-12:21:04

???? ????? ????? 911 (?? ?????? ?? ???? ???? ?? ????? ?? ???? ??? ???? ?????? ?????) ??? 46 ?????. ????? ????? ?-25.6.2009.

????? ?????? ?? ????? ????? ????? ???? ??????? ????? ????, ?? ???? ????????, ?? ????? ????? ?????? ???'.

?????? ?? ????? ?? ?????.

 
Last edited:
????? ?? ??????? ????

????? ???? ?????


???? ??? ?????? ?? ????? ??? ???'?? ????? ???? ??? 11 ???.

?-25.6 ??? ????? ????? ???? ?? ????? ????? ???? ?? ?????? ?????? ?????? ?????. ??? ???? ??? ??????? 19:30. ???? ?????? ??? ?????. ???? ?????? ?? ?????? ???? ?? ???????? ?? ???? ??? ???? ????? ?? ????? ????? ????? ??? ?????. ??? ??? ???? ????? ?? ???? ??? ????? ???? ???????. ????? ??? ????, ???? ?????? ?????? ???? ??????? ???? (???? ?? ???? ?? ???).

?? ?????? ?? ???????? ????? ?? ???? ?? ????? ?????? ????? ????.

????'???, ???? ???? ?? ?????, ???? ??? ?? 7 ???? ?????? ??????. ?? ??? ????? ?????? ????? ??????? ?????? ????. ???? ??? 00:45 ?????? ?? ???? ??????? ?????? ?-:00:47, 00:50 ?-00:58. ?-01:06 ?????? ?????. ???????? ???? ????? ?? ???????? ??? ???????.

????'??? ???? ?????? ???? ?????? ????? ?????? ???? ???? ??????? ???????. ????? ???? ??????? ??????? ?????? ?? ???? ?? ????. ????? ?? ???????? ????? ?????.

???? ?? ??? ???? ?? ????? ???? ???? ???? ??? ????? ?????? ??? ????????.

?????? ?? ????? ?? ????.
 
????? ?? ???? ?? ?????

????? ???? ?????


????? ??? ??? ?????? ??? ???'?? ?-1994. ??? ???? ????? ????? ??? ?-29.6.2009. ??? ????? ?? ?????? ?????? ?-31.8.2009. ?? ???? ?????? ????? ?????? ???? ??????? ?? ????? ???? ???????? ????? ?????. ???? ??????? ????? ?????? ?? ????? ?? ???? ?? ????? ???? ????? ????? ??? ??? ?????? ???? ???? ?????? ?? ?????? ??????.

?????? ??????? ?? ?????? ?????? ?-31.8 ?????? ???? ???? ??????. ?????? ?? ???? ????? ?? ????? ????? ????? ?????. ???? ??? ?? ?? ????? ???? ??? ?? ????? ?? ?????. ????'???, ???? ???? ?? ?????, ????? ??????? ???????? ???? 4 ???? ???? ????? ????????? ?? ???? ???? ????? ?? ??? ????? ?????? ?? ?????? ?????????.

?????? ?? ?????? ?? ??????? ?-25.6 ??? ?? ????? ?????? ???? ?????? ?? ??????? ????? ??? (??? ????? ?????? ???? ?? ???????? ??????) ??? ?? ???? ???? ????? ????? ?????.

????'??? ???? ?????? ???? ???? ?? ???? ????? ?? ????? ??? ??? ??? ?? ????? ??? ???? ???.

?????? ?? ????? ?? ?????.
 
עדותו של הבלש אורלנדו מרטינז

חקירה בידי ההגנה


מרטינז עובד כבלש במשטרת לוס אנג'לס כבר 10.5 שנים. הוא הגיע לבית החולים ucla ב-25.6 בשעה 15:30. הוא ובלש נוסף (סמית') דיברו עם אנשים שונים בבית החולים. מרטינז היה נוכח בחצי מהראיון של המשטרה עם אלברטו אלוורז שנערך ב-25.6. בראיון הזה אלברטו אלוורז לא הזכיר שהתבקש לשים בקבוקים במקום אחר (בתיקים) או שראה בקבוק בשקית עירוי.

מרטינז הגיע לבית של מייקל בסביבות 19:30 ואלברטו אלוורז לא היה שם. הוא ראה שם את פחים מוחמד וכן את אלכס סופל – מומחה לציוד מעקב של משטרת לוס אנג'לס – שהתבקש להגיע לבית כדי להוציא את הוידיאו ממצלמות האבטחה. מרטינז החליט שמורידים מהמצלמות רק את הצילומים שמתעדים את ההגעה של מוריי ומייקל.

מרטינז לא נכח בראיון של אלברטו אלוורז עם המשטרה ב-31.8.2009 אך הוא כן ראה אותו בספטמבר כדי לקחת ממנו טביעות אצבעות.

באפריל 2011 וולגרין קרא למרטינז וביקש ממנו להביא למשרדו כל מיני פריטים שבראיות מהתיק הזה. בשיחה וולגרין אמר למרטינז שאלברטו יהיה במשרדו. אלברטו ומרטינז הגיעו יחד לבניין הפרקליטות והלכו יחד למשרד של וולגרין. מרטינז הביא קופסה ובה ראיות מהמשפט אך הראה לאלברטו רק את שקית עירוי תמיסת המלח, בקבוק פרופופול ומד דופק.

גורג'יאן מראה למרטינז את הציורים שעשה אלברטו באוגוסט 2009 של תמיסת המלח וציורי שעשה באפריל 2011 ואומר שהם שונים בצורה משמעותית זה מזה.

חקירה בידי התביעה

וולגרין מציין שאלברטו אלוורז העיד שראה את הבקבוק בשקית העירוי בינואר (בשימוע הראשוני). בשימוע הזה גם העיד לגבי מד הדופק.

וולגרין מבקש ממרטינז שיסבר מדוע נעשה עוד ציור של שקית העירוי באפריל 2011. מרטינז אומר שכאשר הוא הראה את שקית תמיסת המלח לאלברטו אלוורז, אלברטו אמר שהיה בה עוד תא ולכן מרטינז ביקש ממנו לצייר זאת שוב.

חקירה בידי ההגנה

גורג'יאן אומר שבמהלך השימוע הראשוני אלברטו אלוורז לא העיד שראה בקבוק פרופופול בשקית עירוי אלא פשוט שראה בקבוק תרופה בשקית עירוי. התביעה מתנגדת מכיוון שאלברטו לא ראה את הראיות אז. ההתנגדות מתקבלת.

גורג'יאן אומר שאלברטו אלוורז לא הזכיר שהיה תא נוסף בשקית העירוי בראיון שלו באוגוסט 2009. מרטינז אומר שהזכיר זאת לאחר שראה את שקית תמיסת המלח שהראו לו באפריל 2011.

מרטינז מדגיש שהראו לאלברטו רק שלושה מפרטי הראיות בראיון שלו באפריל 2011: שקית תמיסת מלח, בקבוק פרופופול ומד דופק.
 
עדותו של ד"ר אלן מצגר - הרופא של מייקל 20 שנה

חקירה בידי ההגנה


מצגר פגש את מייקל לפני 15-20 שנה. ההיכרות ביניהם התחילה באופן מקצועי (מצגר שימש כרופא שלו) ולאחר מכן הם גם התקרבו באופן אישי. מצגר היה הרופא הראשי של מייקל כשמייקל היה בלוס אנג'לס. הוא נתן למייקל טיפול עבור כל מיני בעיות. מצגר אומר שהוא יודע שמייקל הלך למומחים אחרים.

מצגר הביא עמו 5 עמודים של תיקים רפואיים לגבי מייקל. הוא ראה את מייקל במרפאה שלו ב-23.6.2003. לאחר מכן מייקל התקשר אליו ב-12.6.2008. בשיחה הזאת מייקל ציין שיש לו בעיות בשינה וכן דיבר על בעיות בעור. מצגר רשם למייקל תרופת שינה (Tylenol PM) ודיבר איתו באופן כללי על הבריאות שלו ועל הכאבים שיש לו בגב. מצגר אמר למייקל לבוא לראות אותו ואת ד"ר קליין כשהוא יגיע ללוס אנג'לס.

מצגר אומר שהיה נוהג לדבר עם גרייס (היתה האומנת של הילדים וגם העוזרת האישית של מייקל) לגבי הילדים של מייקל.

מצגר פגש את מייקל בביתו ב-18 באפריל 2009. הוא חושב שזה היה בסוף השבוע ושהפגישה התקיימה אחר הצהריים. באותו היום היו בבית מייקל, ילדיו והאבטחה. גרייס לא היתה בבית. הם דיברו בתחילה כשהילדים היו בחדר ולאחר מכן הילדים יצאו החוצה ומייקל ומצגר דיברו בפרטיות. מצגר אומר שהביקור כולו ערך שעה וחצי ושהשיחה הפרטית שלו עם מייקל היתה בערך 20-30 דקות. הם דיברו על נושאים רפואיים כלליים ועל המתח שמייקל היה נתון בו בגלל החזרות ומסע ההופעות. מייקל לא ציין שהוא רואה רופא אחר.

מצגר מתבקש לתאר את המצב של מייקל: הוא היה צלול. היה נרגש ודיבר על כל מיני תוכניות יצירתיות שהיו לו. מצגר אומר שמייקל הראה גם התרגשות וגם חשש. החשש שלו היה מכך שלא יעשה עבודה טובה בנוגע ל-50 ההופעות. מייקל האמין שהוא מסוגל להופיע 50 הופעות אך הוא גם חשש לבריאותו ורצה לוודא שהוא יישאר בריא. הם דיברו על תזונה ועל שמירה על רמת נוזלים מספיקה. מצגר אומר שמצבו של מייקל בנוגע לבעיות הגב הכרוניות שלו היה טוב. הוא מוסיף שמייקל גם היה תחת לחץ בגלל מחלת השינה ממנה סבל.

מצגר מסביר שלמייקל היו בעיות שינה כבר מלפני 15-20 שנה ושהן התגברו במהלך מסעי הופעות. הוא מסביר שהוא ליווה את מייקל בחלק ממסעי ההופעות שלו.

בפגישה ביניהם מייקל ביקש "מיץ" – תרופת שינה שרצה לקבל באמצעות עירוי. הוא ביקש זאת באמצעות עירוי מכיוון שלא האמין ששום דבר שיקח בבליעה יעזור. מצגר אומר שמייקל לא הזכיר שם ספציפי של תרופה.

מצגר אומר שמהניסיון שלו עם מייקל הוא יודע שתרופות לשינה בבליעה לא עוזרות למייקל. הוא ניסה כל מיני תרופות בעבר.
בפגישה האחרונה הזאת הוא נתן למייקל קלונזפם (מאותה משפחת בנזודיאזפינים כמו לורזופם ומידזולם) וגם טרזדון וביקש ממנו לבדוק איזה מהם עוזרת לו אך לא לקחת אותם ביחד. הוא לא דיבר עם מייקל לאחר מכן.

צ'רנוף שואל את מצגר מיהו רנדי רוזן. מצגר מסביר שהוא עובד עם רוזן כדי כשהוא מטפל בפציינטים שסובלים מכאב כרוני. צ'רנוף שואל מאיזה כאב מייקל סבל ומצג מסביר שהיה לו כאב כרוני בגב כתוצאה ממאמץ וכן כל מיני פציעות. מצג אומר שהוא לא יודע מהי ההתמחות של רוזן וההגנה מנסה לשאול אותו איזה תרופה רוזן נתן למייקל אך התביעה מתנגדת וההתנגדות מתקבלת.

מצגר אומר שהוא הניח שמייקל הולך לד"ר קליין באופן קבוע כדי לטפל בויטיליגו שלו וכן כדי לעבור כל מיני הליכים דרמטולוגיים.

מייקל ציין בפני מצגר שהוא מחפש רופא למסע ההופעות בלונדון. מצגר מעיד שמייקל היה מודאג מלשמור על רמת הנוזלים בגוף שלו, מבעיות שינה וכן מפציעות אפשריות ולכן רצה שיהיה איתו רופא. מצגר לא הכיר אף רופא בלונדון ולכן לא היה לו למי להפנות את מייקל.

חקירה בידי התביעה

וולגרין שואל את מצגר לגבי קבלת תרופות שינה בעירוי. מצגר מסביר שהוא אמר למייקל שזה מסוכן ושאסור לעשות את זה מחוץ לבית חולים. וולגרין שואל את מצגר אם אי פעם נתן לו פרופופול- מצג עונה שאף פעם לא נתן לו את זה. וולגרין שואל אם היה סכום מסוים של כסף שהיה גורם לו לשנות את דעתו וכן לתת למייקל תרופות שינה בעירוי או פרופופל בביתו. מצגר עונה שלא.

חקירה בידי ההגנה

צ'רנוף אומר למצגר: אמרת למייקל שזה מסוכן ואסור לתת מחוץ לבית החולים אבל לא ידעת איזה תרופה הוא מבקש? מצגר מסביר שמייקל רצה לקבל תרופות שינה באמצעות עירוי (זה מצוין בדוח שלו מאותו היום) ושכל תרופת שינה שניתנת בעירוי היא דבר מסוכן ואסור לתת אותה כך מחוץ לבית החולים. לכן זה לא משנה שמייקל לא ציין שם של תרופה.

 
????? ?? ????? ????? ??

????? ???? ?????

?? ??? ???? ?????? ?????? ????????? ????????? ?????? ?????. ??? ????? ?????? ?? ??? 15-20 ??? ????? ?? ???????? ?????? ????? ??????. ??? ?????? ????? ?????? ??????? ?? ????? ?? ????? ???. ??? ????? ????? ????? ?? ?? ???????? ????? ???? ???? ?????? ??????? ??????.

?????? 2009 ?? ????? ????? ????? ?????, ???? ?? ?? ???? ???? ???. ??? ???? ?? ??????? ?? ????? ????? ?????? ???? ???? ???? ????? ????. ????? ???? ?? ??? ?? ????? ?? ????? ?????? ?? ?? ????? ?????? ???. ????? ??? ?? ???? ????? ??? ???? ??? ???? ?? ???? ????? ????? ?? ?????? ?? ?????? ?? ?????? ????? ??? ???? ?? ????.

?? ???? ???? ?? ????? ????? ????? ?? ?????. ??? ???? ?? ?????? ?? ?????? ???? ????? ?? ?? ???? ????? ??????? ??? ????? ????? ?? ???? ??????? ???. ????? ?? ????? ?? ????? ????? ??? ?????? ????. ??? ??? ?? ???? ?? ?????? ?? ?? ????? ????? ?? ????? ??? ???? ?????. ?? ????? ?????? ??? ????? ????? ???????? ?? ??? ???? ?????. ??? ???? ?? ?? ?? ???? ????? ?????? ??? ?? ????? ?? ?? ????? ??.

?'???? ???? ?? ????? ??? ???? ?? ????. ?? ???? ???. ????? ??? ?? ?????? ???? ???? ???? ???? ???? ???? ??? ?? ????? ?? ?????? ???. ??? ???? ?? ?????? ?????/???? ????? ??? ???? ?????? ??? ????????? ?? ??????. ????? ???? ??????? ?? ???? ?????? ??? ??? ???? ?????.

?? ???? ?????? ?? ???? ?????????? ??????? ?? ???? ????? ?????? ????? ??????? ???????. ??? ???? ?? ?????? b12 , ??????? ????? ?? ???? ???????? (???? ?????? ??????) ??? ?????? c. ?? ????? ????? ????? ?? ?? ???????? ????? ?????? ??? ???? ?? ?????? ??? ??? ????? ??? ?????? (?????? ????? ??? ?? ???????? ???? ??????? ??????? ??? ??????).

?? ????? ?? ???????? ??? ???? ?? ????? ??? ???? ?? ?? ???. ??? ????? ???? ???? ?? ????? ???? ???? ??? ??????? ????? ??? ?? ???? ????. ???? ??? ??? ??? ???? ?? ??? ???? ???? ???? ???????.

?-12.4 (??? ????) ?? ????? ?????? ???? ??? ?? ??? ?? ????? ???? ????? ??? ??? ???? ???? ?? ?? ????. ??? ????? ????? ?????? ???? (???? ?? ?? ??????? ????? ?????) ????? ?????? ???? ????? ???? ????? ?? ????? ??? ???? ?? ??? ????? ??.

????? ??? ???? ???? ???? ?? ????? ????? ?? ??? ???? ???? ?????? ???? ????? ????? ??. ?? ??????. ???? ???? ??? ????? ??? ????? ?? ?? ????? ??? ????? ?? ??????, ???? ?? ?? ???????? ??? ??????? c ??????. ??? ????? ?? ?????? ??? ??? ??? ??????? ???? ?????? ???? ?? ?????? ?????. ??? ????? ?????? ????? ??? ???? ????? ?? ??????? ???. ??? ????? ????? ?????? ??? ??? ????? ?? ???? ??? ????. ?? ???? ?????? ??? ???? 3 ????. ??? ?????? ??????? 3 ?????.
 
יום 17 במשפט 25.10.2011

עדותה של האחות שרלין לי

jackson_trial.jpg


חקירה בידי ההגנה

לי עברה על התיקים הרפואיים שלה בנוגע למייקל. היא אומרת שאינה מרגישה טוב והשופט מורה לצאת להפסקה כדי לתת לה הזדמנות לנוח.

כשהם חוזרים היא מעידה שיש לה דוקטורט בתזונה וקיבלה הסמכה לעבוד כתזונאית. היא מאמינה בתרופות הוליסטיות.

צ'רנוף עובר על הרשימות שלה מהתיק הרפואי של מייקל. ב-12 לאפריל מייקל ביקש תרופות לשינה אך לא נתן שם ספציפי. ב-19 באפריל היא הלכה לביתו בבוקר והכינה לו מילקשייק עם כל מיני דברים מזינים וגם נתנה למייקל זריקת B12. מייקל אמר לה שהוא מתקשה לישון וביקש ממנה שתצפה בו כשהוא ישן כדי שתראה בעצמה. הוא סיפר לה שהוא מצליח לישון רק בין שעתיים לשלוש שעות בלילה. הוא ביקש פרופופול באיזשהו שלב (לי לא זוכרת באיזה יום). הוא אמר לה שפרופופול היא התרופה היחידה שגורמת לו להירדם באופן מיידי. לי מעידה שאינה יודעת אם מייקל קיבל פרופופול בעבר אך שהיה נראה שהוא מכיר את התרופה. היא דיברה עם מייקל על דרכים טבעיות יותר להירדם והגיינת שינה (מייקל היה הולך לישון עם האורות דולקים ושם מוסיקה וטלוויזיה- הרבה רעש).

לפני שחזרה לביתו של מייקל באותו הערב היא ערכה מחקר על פרופופול והתקשרה לרופא כדי שיסביר לה מה זה. הרופא אמר ללי מה זה ואמר לא שאף פעם לא נותנים את זה בבית. היא אמרה את זה למייקל. מייקל אמר לה שרופאים אמרו לו שזה בטוח ושהוא חושב שזה יהיה בטוח אם הוא יקבל פרופופול בבית כל עוד רופא ישגיח על מצבו. לי הביאה את המידע על פרופופול למייקל (יש ספר שמפרט את כל התרופות שמאושרות על ידי מנהל המזון והתרופות. יש שם פירוט של שם התרופה, איך אמורים לתת אותה, תופעות לוואי). היא הראתה לו שלפרופופול יכולות להיות השפעות מאוד לא טובות. מייקל אמר לה שקיבל פרופופול בעבר כשעבר ניתוח ונרדם מאוד מהר ובקלות. הוא אמר שהוא צריך לנוח כדי שיוכל לעבוד.

ב-19 באפריל היא צפתה במייקל ישן. הוא הצליח לישון 3 שעות. הוא לא היה מרוצה ואמר לה שהדבר היחידי שעוזר לו לישון זה פרופופול. הוא ביקש מלי לעזור לו להשיג את זה או למצוא משהו שיתן לו את זה.


לי לא ראתה את מייקל לאחר מכן.

ב-21.6 היא קיבלה טלפון מפחים מוחמד. פחים התקשר ואמר לה שמייקל רוצה לראות אותה. היא שמעה את מייקל ברקע אומר "תגיד לה מה לא בסדר איתי. שצד אחד של הגוף שלי חם והצד השני קר". לי אמרה לפחים שצריך לקחת את מייקל לבית חולים. היא היתה בפלורידה כשקיבלה את שיחת הטלפון הזאת.

לי ציינה את שיחת הטלפון הזאת כשדיברה עם המשטרה ואמרה להם שזה יכול להיות בעיה במערכת העצבים. היא אומרת שזו אחד מתופעות הלוואי של שימוש בפרופופול עליהם היא דיברה עם מייקל. לי אומר שביולי 2009 כאשר דיברה עם המשטרה לא ידעה איזה תרופות מייקל לקח.

חקירה בידי התביעה

וולגרין עובר יחד עם לי על הרישומים מהתיק הרפואי שלה אחד אחד. יש לה רישומים מוקפדים.

היא ראתה את הילדים ב-29.1.2009 מכיוון שסבלו משפעת.

היא חזרה לבית ב-1.2.2009 כדי לתת למייקל תוספי תזונה. היא ערכה למייקל בדיקה פיזית. מייקל אמר לה שהוא סבל מויטיליגו ומלופוס. לי אומרת שהיה ברור שמייקל שותה רדבול מכיוון שראתה פחיות. בנוסף מייקל היה הולך לישון עם האורות דלוקים, מוסיקה דולקת וטלוויזיה דולקת. הוא סיפר לה שכשהוא מופיע הוא מזיע הרבה וצריך לנקות את הבמה אחריו מרוב הזיעה שלו. לי בדקה את מדדי החיים של מייקל. מייקל רצה להתחיל בתוכנית תזונתית ועל מנת לעשות זאת היא תכננה לעשות לו בדיקות דם. היא לקחה ממנו דם ומציינת שלמייקל היו ורידים קטנים. היא אמרה למייקל להפסיק לשתות רדבול.

לי ראתה את מייקל גם ב-3.2 וב-2.2. היא תעדה את ההתקדמות, ההתרשמות שלה ממייקל, המלצות שהן, תלונות שהיו אם היו.

לי פגשה את מייקל גם ב-16.2 ובדקה את מדדי החיים שלו ודיברה איתו על תוצאות בדיקות הדם. הם דיברו על כך שמייקל צריך להפסיק לשתות רדבול. היא לקחה ממנו שוב דם לבדיקות נוספות כדי לראות את ההשפעה של הטיפול. היא אומרת שמצבו של מייקל השתפר מאוד והבדיקות החדשות הראו שהערכים שלו תקינים.

9.3 לי ראתה את מייקל ועברה יחד איתו על בדיקות הדם שלו. היא תיעדה את כל הממצאים, הרשמים שלה והתלונות של מייקל במידה והיו.

13.3 לי ראתה את מייקל שוב – תעדה את הכל.

16.3 לי ראתה את מייקל שוב. למייקל לא היו תלונות. הוא הרגיש טוב. התוכנית היתה להמשיך לתת לו ויטמינים, הקוקטייל עם הדברים המזינים בו וכל מיני תוספי תזונה.

20.3,24.3,26.3,31.3 – לי רואה את מייקל ומתעדת את הכל.

12.4 – לי רואה את מייקל והתלונה העיקרית שלו היא שהוא צריך משהו שיעזור לו לישון. הוא מוכן לנסות גם מוצרים טבעיים.

19.4 – רמת האנרגיה של מייקל היתה טובה אך הוא לא הצליח לישון. הוא אמר שמוצרים טבעיים לא עוזרים לו לישון.

בבוקר של אותו היום הוא ביקש מלי שתצפה בו בעודו ישן כדי שתוכל לראות את הבעיה. הוא אומר ללי שהוא צריך משהו שירדים אותו בבת אחת (ביקש משהו ש- would knock him out). הוא ביקש פרופופול. לי מעולם לא שמעה על התרופה הזאת קודם לכן. היא ערכה חיפוש על התרופה ומצאה שזה משהו שמשתמשים בו בבתי חולים למטרות של ניתוח. לי אמרה למייקל שלא בטוח לתת את זה בבית. מייקל אמרה לה שזה בטוח ושהוא "רק צריך רופא שישגיח עליו בזמן שהוא ישן". לי הביאה את העלון הרפואי שמסביר על פרופופול והסבירה למייקל את תופעות הלוואי שיכולות להיווצר כתוצאה מנטילת פרופופול. חלק מתופעות הלוואי שהופיעו היו: סחרחורת, חרדה, צמרמורות, רעד ואובדן זיכרון.

לי אמרה למייקל: "מה אם תשכח את המילים של השירים שלך?" מייקל אמר: "אני לעולם לא אשכח את המילים לשירים שלי". הוא אמר לה שרופאים אמרו לו שזה בטוח. לי אמרה: "אני מבינה שאתה רוצה לישון טוב בלילה. אתה רוצה להירדם מהר. אבל מה אם לא תתעורר?" מייקל אמר: "אני אהיה בסדר. אני רק צריך מישהו שישגיח עלי עם ציוד בעודי ישן".


לי מתחילה לבכות (במהלך העדות לא באותו היום)

בלילה של אותו היום מייקל נרדם ב-00:15 והתעורר בסביבות 3:15. הוא אמר שהוא צריך פרופופול. לי אמרה לו שזה מסוכן ומייקל חזר על כך שזה יהיה בסדר אם רופא ישגיח עליו. היא אומרת שהיא לא הסכימה לתת למייקל פרופופול. היא אמרה לו שלא משתמשים בזה בבית ושזה לא תרופת שינה.

היא לא ראתה את מייקל שוב.

לי דיברה עם המשטרה ביולי 2009. היא סיפרה להם שאמרה למייקל "אף אחד שאיכפת לו ממך ושדואג לאינטרסים שלך לא יתן לך את זה".

חקירה בידי ההגנה


צ'רנוף שואל את לי אם התראיינה לתקשורת לפני שדיברה עם המשטרה. לי אומרת שכן. היא מסבירה שאחד מהפציינטים שלה הוא איש יחסי ציבור והוא סידר את הראיונות.

צ'רנוף שואל לגבי השיחה מ-21.6. היא לא זוכרת באיזו שעה השיחה היתה. היא היתה בבית חולים כמטופלת אז.
 
????? ?? ???? ?? ?????

????? ???? ?????

?-25.6.2009 ??? ??? ?????? ?? ??? ?????? ucla. ??? ????? ??? ?????? ????. ??? ???? ????? ??? ???? ?? ?"??"? ???? ???? ??????". ??? ?? ??? ?????? ?????? ??????.

??? ???? ????? ????? ????? ?? ??? ????? ????? ??? ????? ??? ?????? ?? ?????? ????? ??????? ???. ??? ???? ????? ????? ??????? ????????: 1. ??????. 2. ??????. 3. ?????? ??????. ???? ?????? ??????? ????? ???? ?????? ???????? ?? ?????? ?? ????? ?? ?????. ??? ?????? ????? ?-aeg ???? ??????, ?'????? ?'????. ????? ?? ??? ???? ?? ???? ??? ??? ?????. ??? ??? ?? ?"? ????? ???? ???? ???? ???? ?? ?????? ???????? ???? ???? ??? ???? ??? ????? ??. ??? ??? ???? ????. ????? ????????? ???? ????? ??????????? ?????? ?? ??? ?????? ?? ??? ?'????? ?'????.

????? ???? ??????

??????? ????? ?????? ?'???? ???? ?? ??? ??? ??"? ????'? ????. ????? ???? ?????? ???? ?? "??????? ?? ?? ?????? ?????? ?? ???? ??????? ??? ????? ?? ?? ??? ???? ???? ?????".
 
העדות של רנדי פיליפס

65659574.jpg



חקירה בידי ההגנה

פיליפס הוא הנשיא והמנכ"ל של AEG LIVE. לפני שעבד ב-AEG הוא ניהל חברת תקליטים. הוא עובד בתעשיית הבידור כבר 30 שנה. הוא מסביר על החברה AEG LIVE.

הוא פגש את מייקל לראשונה בשנות ה-90. הוא זה שחיבר בין מייקל לחברת הנעליים LA GEAR שמייקל אחר כך פרסם.

הפעם הבאה שראה את מייקל היה ב-2007. הוא כבר היה המנכ"ל של AEGLIVE אז. פיטר לופז, שהיה אז עורך הדין של מייקל, יצר קשר עם AEG לגבי מסע הופעות והתקיימה פגישה בין מייקל, פיליפס ופיטר לופז בלאס וגאס. פיליפס אומר שזה היה הישג גדול עבור AEG LIVE מכיוון שמייקל הוא הכוכב הכי גדול. הפגישה נערכה בלאס וגאס ונכחו בה מלבד לופז, עורך דין בשם קרוס, ריימון ביין והעוזר שלה. היא נמשכה כ-90 דקות אך מייקל לא היה מוכן אז לחזור לבמה ולכן פיליפס לא המשיך במשא ומתן.

באוגוסט 2008 תום בארק מחברת קולוני קפיטל (החברה שהיא עכשיו אחת מהבעלים של נוורלנד) יצר קשר עם פיליפס והם דיברו על הופעות. פיליפס נפגש עם תום תום (היה המנהל של מייקל אז). תום אמר שמייקל רוצה לחזור לעסקי הבידור – קודם כל להופיע ואחר כך להוציא מוסיקה חדשה.

פיליפס נפגש עם מייקל בספטמבר 2008. התוכנית היתה שמייקל יעשה מספר הופעות ב-O2 בלונדון (זה נקרא residency). פיליפס מסביר שרק אמנים מיוחדים יכולים לעשות זאת ושזה כמו "להביא את ההר למוחמד". מייקל נראה לפיליפס מלא מוטיבציה ובעד הרעיון. פיליפס נפגש עם מייקל לאחר מכן בשביל להתחיל לדבר על החלק היצרתי.

פיליפס ומייקל נפגשו שוב ב-31 לאוקטובר 2008 ומייקל דיבר על זה שהוא רוצה לחזור לעסקי הבידור ועל זה שהוא חי כמו נווד. הפגישה היתה מאוד מרגשת וגם פיליפס וגם מייקל בכו במהלכה.

החוזה בין מייקל ו-AEG LIVE היה ל-31 הופעות. מייקל הוא זה שהציע את מספר ההופעות הזה מכיוון שרצה לעשות 10 הופעות יותר מפרינס (הזמר). החוזה נחתם בביתו של מייקל בינואר 2009. צ'רנוף מנסה לשאול מלא שאלות על החוזה אך התביעה מתנגדת לכולן והשופט מקבל את ההתנגדות.

מסיבת העיתונאים בה הכריזו על מסע ההופעות נערכה במרץ ובתחילה AEG פרסמה רק 10 הופעות. צ'רנוף מנסה לשאול שאלות על כך שמייקל איחר למסיבת העיתונאים אך התביעה מתנגדת והשופט מקבל את ההתנגדות.

לאחר ההכרזה על ההופעות נערכה מכירה מוקדמת בה הדרישה לכרטיסים היתה אדירה. בעקבות זאת פיליפס התקשר לתום תום וביקש ממנו לשאול את מייקל אם יש אפשרות להוסיף הופעות. לאחר 20 דקות הוא קיבל טלפון ממייקל בו מייקל הסכים להוסיף הופעות אך לא מעבר ל-50. בנוסף היו לו שני תנאים: 1. שבעודו בבריטניה יגור בבית מחוץ ללונדון בעל שטח גדול, עם סוסים ובאווירה כפרית כדי שהוא והילדים שלו יוכלו לגור בו ולא להיות כלואים במלון. 2. שבהופעה ה-50 יהיה נציג של ספר השיאים של גינס שיתעד את ההישג (אף אחד עוד לא עשה 50 הופעות באותו מקום).

במרץ מייקל אמר לפיליפס שהוא רוצה שקני אורטגה יהיה הבמאי של ההופעות והוא הועסק על ידי AEG LIVE. הם ערכו אודישינים והתחילו חזרות בחודש מאי.

בחודש מאי מייקל אמר שהוא רוצה שיהיה לו רופא אישי שיבוא איתו ללונדון. פיליפס שמע זאת מפרנק דיליאו (שבאיזשהו שלב החליף את תום תום בניהול של מייקל). פיליפס אמר למייקל שיהיה יקר להעסיק רופא אמריקאי שיבוא איתם ללונדון וניסה לשכנע את מייקל שיבחר רופא מקומי. מייקל התעקש ואמר שהוא רוצה לבחור רופא. הוא הפנה אותם לד"ר מוריי והם החלו במשא ומתן עמו.

ביוני נערכה פגישה בין מוריי, מייקל, פיליפס ופרנק דיליאו. פרנק היה מודאג מכך שמייקל לא אוכל מספיק. מוריי אמר להם שהוא ידאג שמייקל יאכל כראוי ושיתן למייקל תוספי תזונה ומשקאות עם פרוטאין. הוא אמר להם שבריאותו של מייקל טובה. פיליפס אומר שהיה ברור לו בפגישה שמייקל בוטח במוריי ושיש להם קשר קרוב. זו היתה הפעם הראשונה בה פיליפס פגש את מוריי.

בהמשך החודש קני אורטגה הביע דאגה שמייקל לא מעורב בהפקה כמו שצריך ושהוא לא ממוקד ומפסיד חזרות. בעקבות זאת נערכה פגישה נוספת בין הצדדים.

צ'רנוף מפנה את תשומת ליבו של פיליפס למייל שאורטגה כתב בו השתמש בביטויים "אהבה קשוחה, "ולבטל את ההופעות". הוא אמר שהוא לא יודע בדיוק למה אורטגה מתכוון ושאף אחד לא חשב לבטל את ההופעות ושלא היתה שום דאגה שיהיה צורך לבטלן. אם היה צריך הם היו דוחים אותן (את תחילת ההופעות). בעקבות האימייל של אורטגה פרנק דיליאו התקשר וביקש מפיליפס לארגן פגישה בין הצדדים.

פרנק לא דיבר על דאגה מכך שמייקל משתמש בסמים. לא היתה שיחה עם מוריי שבה דובר על דאגה מכך שמייקל משתמש בסמים. לא היתה דאגה כזאת בכלל.

עוברים לנושא אחר. פיליפס מעיד שבאחת מהשיחות הוא הזכיר בפני מוריי שמייקל הולך לד"ר קליין. הוא הזכיר זאת בפניו של מוריי מכיוון שבאחת מהפגישות מייקל לא היה ממוקד כפי שהוא היה בדרך כלל (פיליפס מסביר שמייקל בדרך כלל היה מאוד חד וממוקד). לאחר הפגישה פיליפס שאל את מייקל אמיר וויליאמס אם מייקל בסדר ומייקל אמיר אמר לו שמייקל כרגע חזר מד"ר קליין.

חוזרים לפגישה שהתקיימה לאחר שליחת האימייל (20 ביוני). בפגישה היו מייקל, מוריי, פיליפס ואורטגה. אורטגה התחיל ואמר שמייקל צריך להיות יותר ממוקד ומעורב. הוא אמר שהיו כל מיני עניינים חשובים מבחינה טכנית שהיה צריך את מייקל כדי לטפל בהם. מייקל לא הגיב באופן מיידי ובתחילה מוריי דיבר עבורו. מייקל אחר כך אמר שהוא יודע את כל סדר המופע והריקודים ושהוא עבד על זה עם טראוויס ולכן לא הגיע לכל החזרות בהתחלה. מייקל אמר לאורטגה שהוא מוכן ו"אתם תבנו את הבית ואני אשים את הדלת ואצבע אותו".

פיליפס נכח בחזרות שהתקיימו ב-23.6 וב-24.6.

ב-25.6 פיליפס קיבל טלפון מדיליאו בסביבות השעה 10:30-11:00 שבו דיליאו אמר שמייקל מתקשה לנשום וביקש ממנו לבוא לבית שלו. לקח לפיליפס 15 דקות להגיע וכשהוא הגיע הפרמדיקים בדיוק עזבו. הוא נסע אחריהם לבית החולים. דיליאו הצטרף אליו בבית החולים. הוא ראה שם את מוריי. מוריי היה נראה במצוקה גדולה ופיליפס לא זוכר מה הוא אמר לו.

חקירה בידי התביעה

פיליפס מעיד ששמע שלמייקל יש רופא אישי במאי 2009. הוא לא יודע איזה טיפול מוריי נתן למייקל ועבור מה.

פיליפס מבהיר שהמצב אף פעם לא הגיע לנקודה בה הם חשבו לבטל את המופעים.

פיליפס אמר למוריי לגבי זה שמייקל הולך לד"ר קליין בפגישה הראשונה שהתקיימה ביוני. הוא זוכר שמוריי הגיב בכך שהוא יודע או שאמר שהוא יבדוק.

חוזרים לשאלות על סיבוב ההופעות. פיליפס אומר שמייקל היה מלא מוטיביציה ושהוא גאון. הוא אמן מדהים. תשומת הלב שלו גם מבחינה קולית וגם מבחינה חזותית היתה בלתי רגילה. הוא מספר שוב איך היה צריך להעלות את מספר ההופעות ל-50 בשל הדרישה הגדולה לכרטיסים. מייקל הסכים בשני תנאים: שבהופעה האחרונה יהיה נציג של ספר שיאי גינס ושהוא וילדיו יגורו באחוזה מחוץ ללונדון בעודם בבריטניה. פיליפס אומר שמייקל היה אבא מדהים ושהילדים שלו היו הדבר הכי חשוב עבורו.

וולגרין מדבר עם פיליפס על שתי הפגישות שנערכו ביוני. הפגישה הראשונה נערכה בגלל החשש שמייקל לא אוכל מספיק. מוריי אמר שבריאותו של מייקל מצוינת. פיליפס אומר שהאמין שמוריי ידאג לטפל בחששות שהועלו. פיליפס ראה בפגישה שלמייקל אמון גדול במוריי. הפגישה השנייה היתה בנוגע לזה שמייקל הפסיד חזרות. מוריי הרגיע את שאר המשתתפים בנוגע למצבו הבריאותי של מייקל ואמר לאורטגה שתפקידו לדאוג למופע ושהוא (מוריי) הוא הרופא וידאג לבריאות של מייקל.

לאחר שנמסרה לו השעה בה הפרמדיקים עזבו את הבית פיליפס מתקן את מה שאמר קודם לכן בנוגע לזמן בו הגיע לבית של מייקל ומתי קיבל את השיחה מפרנק דיליאו.

פיליפס נכח בחזרות ב-23 וב-24 ליוני. הפעם האחרונה שראה את מייקל היתה ב-24 ליוני. פיליפס אומר שהחזרה האחרונה היתה מדהימה ושהיה לו "עור ברווז" מההתרגשות של לראות את מייקל כך. בסוף החזרות הוא ליווה את מייקל חזרה למכונית שלו ומייקל שם את ידו על כתפו ואמר "אתה הבאת אותי עד לפה. אני מוכן עכשיו. אני אקח את זה מפה". זו הפעם האחרונה שבה ראיתי אותו, אומר פיליפס.

חקירה בידי ההגנה

פיליפס אומר שהוא אף פעם לא חשב שמייקל לא מסוגל לעשות את ההופעות. הוא מסביר שהסיבה שבגללה ההופעות הראשונות נדחו לא היתה קשורה לבריאות של מייקל. (ארבע ההופעות הראשונות נדחו וסיבוב ההופעות היה אמור להתחיל ב-13 במקום ב-8). הוא אומר שבפגישות עם מוריי מוריי כל הזמן הרגיע אותם ואמר שבריאותו של מייקל טובה.

צ'רנוף מדבר על ביטול ההופעות. פיליפס מסביר של-AEG LIVE היתה התחייבות למייקל ולמייקל היתה התחייבות ל-AEG LIVE. הם לא יכלו פשוט לבטל את מסע ההופעות על דעת עצמם. הוא מסביר שהחלטה על ביטול מסע ההופעות היא דבר שהיה צריך להתקבל על דעת שני הצדדים. פיליפס אומר שעד ל-25.6 מייקל היה אחראי לכסות את עלויות ההפקה. צ'רנוף מנסה לשאול עוד שאלות על החוזה והביטוח על ההופעות אך התביעה מתנגדת והשופט מקבל את ההתנגדות.

הוא נשאל שוב לגבי האימייל של קני אורטגה ואומר שהוא לא נמצא במוח של קני ולא יודע למה החליט להשתמש במונחים: "אהבה קשוחה" ו"לבטל את המופעים". צ'רנוף אומר: אבל זה מה שקני שלח באימייל ואתה הגבת אליו. פיליפס אומר שהוא הגיב בכך שארגן את הפגישה עם מייקל ומוריי.

הוא נשאל שוב מדוע הזכיר בפני מוריי שמייקל הולך לד"ר קליין. פיליפס אומר שזה היה בגלל שתי תקריות. 1. בפגישת הפקה מייקל לא היה ממוקד וכששאל את מייקל אמיר אם מייקל בסדר, קיבל תשובה שמייקל כרגע חזר מד"ר קליין. 2. פעם אחת שהתקשר ורצה לדבר עם מייקל, מייקל אמיר אמר שמייקל לא יכול לדבר מכיוון שחזר כרגע מד"ר קליין.
 
Last edited:
Back
Top